ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ: ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν και κρατούνται το 2022

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ένας αριθμός ρεκόρ δημοσιογράφων κρατείται παγκοσμίως και ο αριθμός αυτών που σκοτώνονται αυξάνεται, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (14 Δεκεμβρίου) και αναμεταδίδει η Euractiv.

Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς τον αριθμό των δημοσιογράφων που καταγράφηκαν ως συλληφθέντες, όμηροι, αγνοούμενοι ή σκοτωμένοι από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2022. Υπήρξαν αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, με τις συλλήψεις να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί και τις δολοφονίες να αυξάνονται ξανά μετά από δύο χρόνια ιστορικά χαμηλών αριθμών.

Βασική αιτία της αύξησης των θανάτων φέτος ήταν ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνέβαλε επίσης στην αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που σκοτώνονται εκτός των χωρών καταγωγής τους, αναφέρει η RSF.

«Τα δικτατορικά και αυταρχικά καθεστώτα γεμίζουν τις φυλακές τους ταχύτερα από ποτέ, φυλακίζοντας δημοσιογράφους», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, Γενικός Γραμματέας της RSF.

«Αυτό το νέο ρεκόρ στον αριθμό των κρατούμενων δημοσιογράφων επιβεβαιώνει την επιτακτική και επείγουσα ανάγκη να αντισταθούμε σε αυτές τις αδίστακτες κυβερνήσεις και να επεκτείνουμε την ενεργό αλληλεγγύη μας σε όλους εκείνους που ενσαρκώνουν το ιδανικό της δημοσιογραφικής ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και του πλουραλισμού».

Οι συλλήψεις δημοσιογράφων αυξήθηκαν κατά 13,8% το 2022, σε 535 περιπτώσεις, καταρρίπτοντας το περσινό ρεκόρ και φτάνοντας τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγράψει ποτέ η RSF.

Η Κίνα, η Μιανμάρ και το Ιράν βρέθηκαν να είναι οι χώρες με τις περισσότερες φυλακίσεις δημοσιογράφων παγκοσμίως, με τη Λευκορωσία να κατατάσσεται πέμπτη παγκοσμίως και πρώτη στην Ευρώπη, έχοντας φυλακίσει 31 άτομα. Η RSF σημειώνει επίσης ότι στη Ρωσία υπήρξε μεγάλη καταστολή των δημοσιογράφων από την έναρξη του πολέμου.

Λίγο μετά την έναρξή του, το Κρεμλίνο εισήγαγε έναν νέο νόμο που ποινικοποιεί τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών», μεταξύ άλλων με την περιγραφή της εισβολής ως τέτοιας, που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 ετών. Τουλάχιστον 18 δημοσιογράφοι έχουν καταγραφεί ως φυλακισμένοι από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, λέει η RSF, συμπεριλαμβανομένων οκτώ Ουκρανών δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στην προσαρτημένη Κριμαία.

Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί παγκοσμίως έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, σημειώνει η RSF, ενώ οι υπόλοιποι κρατούνται, ορισμένοι για δεκαετίες, χωρίς δίκη. Ο τελευταίος αριθμός παγκοσμίως «επιβεβαιώνει ότι τα αυταρχικά καθεστώτα γίνονται όλο και πιο άνετα με τη δολοφονία των δημοσιογράφων που τα ενοχλούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς καν να τους δικάζουν», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Τα φετινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης μια άλλη τάση που παρατηρήθηκε από τον οργανισμό πέρυσι, δήλωσε στη EURACTIV η αρχισυντάκτριά του, Πολίν Αντές-Μέβελ.

«Η RSF δεν έχει ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν τόσες πολλές γυναίκες δημοσιογράφους υπό κράτηση. Με συνολικά 78 κρατούμενες επί του παρόντος, πρόκειται για μια αύξηση ρεκόρ σχεδόν 30% σε σύγκριση με το 2021. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το 15% των υπό κράτηση δημοσιογράφων».

Πενήντα επτά δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν επίσης φέτος, σχεδόν το 80% των οποίων αποτέλεσαν σκόπιμο στόχο. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 18,8% σε σχέση με τον απολογισμό της RSF για το 2021, ένα άλμα που ακολουθεί δύο χρόνια ιστορικά χαμηλών αριθμών.

Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο η RSF αποδίδει το 35% αυτών των θανάτων. Ο πόλεμος κατέταξε την Ουκρανία μεταξύ των πιο θανατηφόρων χωρών για τους δημοσιογράφους φέτος, μαζί με το Μεξικό και την Αϊτή, όπου σημειώθηκαν 11 και οκτώ δολοφονίες αντίστοιχα.

Η RSF μετρά οκτώ δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, αν και άλλες οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οποία δημοσίευσε τα στοιχεία της για τις δολοφονίες αυτές την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 12.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που πεθαίνουν σε χώρες που θεωρούνται ειρηνικές αυξήθηκε επίσης φέτος. Η RSF αποδίδει αυτό εν μέρει στην άρση των μέτρων αποκλεισμού της COVID-19, που σημαίνει ότι περισσότεροι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης εργάζονταν και πάλι στο πεδίο, καθώς και στην αποτυχία αντιμετώπισης της εκτεταμένης βίας κατά των δημοσιογράφων.

Το Μεξικό παραμένει η πιο θανατηφόρα χώρα για να είναι κανείς δημοσιογράφος, με ποσοστό 20% των θανάτων. Ο πόλεμος, το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα θέματα για τους δημοσιογράφους.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι δεν διαπιστώθηκε να έχει αυξηθεί από το 2021, παραμένοντας σε 65 παγκοσμίως, αλλά ο αριθμός των δημοσιογράφων που χαρακτηρίζονται ως αγνοούμενοι αυξήθηκε κατά δύο, ανεβάζοντας το σύνολο των περιπτώσεων που έχει καταγράψει η RSF από το 2003 σε 49.

Οι δύο εξαφανίσεις που αναφέρθηκαν το 2022 περιλαμβάνουν τον Μεξικανό δημοσιογράφο Ρομπέρτο Κάρλος Φλόρες Μεντόζα, ο οποίος αγνοείται από τον Σεπτέμβριο, και τον Ντμίτρο Κίλιουκ, έναν Ουκρανό δημοσιογράφο που εξαφανίστηκε από ένα κατεχόμενο από τη Ρωσία χωριό κοντά στο Κίεβο τον Μάρτιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, προς το τέλος μιας θανατηφόρας χρονιάς για τη δημοσιογραφία της ΕΕ, η Επιτροπή εξέδωσε τη μη δεσμευτική σύστασή της για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, στην οποία παρατίθεται ένας κατάλογος δράσεων που πρέπει να αναλάβουν τα κράτη για να αυξήσουν την ασφάλεια των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης τόσο εντός όσο και εκτός σύνδεσης.

TAGS: