«Ο Θεός γνωρίζει τον καθένα μας, όπως κάθε πατέρας τα παιδιά του»

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Την Κυριακη Ι Λουκά ( 4η τ.μ. ) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας προεορτίως στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Καλλιθέας πλαισιωμένος από τον εκλεκτό προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόλαο Κλάδη και τον συνεφημέριό του Πρωτοπρ. Γεώργιο Παπαθεοδώρου.

Το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας έδωσε αφορμή για το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου και μάλιστα ο στίχος: «Πάντες γαρ υιοί Θεού εστε δια της πίστεως εν Χριστώ Ιησού», που διακηρύσσει γράφοντας στους Γαλάτες ο Απ. Παύλος.

Μεγαλειώδης αλήθεια! Ας δούμε,είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, τις συνέπειες αυτής της πραγματικότητας.

1. Ο Θεός γνωρίζει τον καθένα μας, όπως κάθε πατέρας τα παιδιά του.

Στα μάτια του Θεού δεν υπάρχει δηλ. κανείς, που είναι ανώνυμος, παραδομένος στην μοναξιά του, με όση βαρύτητα έχει αυτό για τον σύγχρονο άνθρωπο,που νοιώθει τόσες φορές αφόρητα μόνος. Πόσοι άνθρωποι σήμερα είναι κλειδωμένοι στον εαυτό τους και στην μοναξιά τους!

Ο Θεός - Πατέρας σπάζει το κέλυφος της απομονώσεώς μας και γκρεμίζει τα τείχη της μοναξιάς μας. « Εγώ είμαι δίπλα σου» μας λέει. « Ίσχυε και ανδρίζου» ( Ιησούς Ναυή α. 6 ).

2. Αυτός ο Πατέρας δεν έχει απλώς αγάπη. Η ουσία Του είναι αγάπη. Δεν είναι ο Θεός - φόβητρο ή ο Θεός - τιμωρός. Πολλοί δυστυχώς φαντάζονται τον Θεό σαν ένα δικαστή έτοιμο να τους τιμωρήσει!

Κι αν δεν προλάβει εδώ,τους περιμένει στην άλλη ζωή. Τέτοιες πεποιθήσεις κάνουν και τον άνθρωπο σκληρό.

Όμως ο Θεός είναι κυρίως ο Πατέρας, που αγαπά. Μας περιβάλλει με την αγάπη Του. Και αποδέχεται τον εαυτό μας χωρίς περιφρόνηση, αλλά με στοργή.

Ενα βήμα αν κάνουμε προς Αυτόν, δέκα θα κάνει Εκείνος για να μας αγκαλιάσει.

3. Αυτός ο Θεός - Πατέρας είναι δίπλα μας. "Και ενοικήσω εν αυτοίς και εμπεριπατήσω" , λέει ο Θεός.

Αλλά είναι και πάνω από μας. Και δεν το εννοώ τοπικά. Δεν είναι δηλ. ατελής και αδύνατος σαν κι εμάς.

Γι ' αυτό μπορούμε να στρεφώμαστε με εμπιστοσύνη σ' Αυτόν. Και ακριβώς επειδή είναι ανάμεσά μας, αλλά και πάνω από μάς, μπορεί να μας "ελκύσει προς εαυτόν."

Να μας βοηθήσει δηλ. να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Αλλιώς θα ήμασταν αποστολείς και αποδέκτες των αιτημάτων μας.

4. Αυτός ο Θεός, κατέληξε ο Μητροπολιτης Κορωνείας, σε ονομάζει παιδί Του " Υιόν φωτός και κληρονόμον Θεού και σύγκληρονόμον Χριστού "! (Μ. Αθανάσιος ).

Τι τιμή, αλλά και πόση ασφάλεια για τον άνθρωπο μέσα στην δύσκολη και συγκεχυμένη εποχή μας! Όμως για όλα αυτά υπάρχει μια προϋπόθεση. Την τονίζει ο Απόστολος : «δια της πίστεως εν Χριστώ Ιησού» ! Αν η πίστη μας στον Χριστό είναι αναιμική ή και για ορισμένους,που βρίσκονται εκτός Εκκλησίας,ανύπαρκτη, τότε αυτοί δεν μπορούν να γευθούν τους καρπούς αυτούς της θείας υιοθεσίας.Πορεύονται από το μηδέν στο πουθενά !

Ευτυχώς η μάλλον ας ευχηθούμε να μη ανήκουμε σ ´αυτούς.