Σκόπια: Τέλος η Συμφωνία των Πρεσπών

0
0
0
s2smodern

Tέλος η συμφωνία των Πρεσπών, τουλάχιστον από αυτή την Βουλή, μετά την απόφαση των βουλευτών του VMRO-DPMNE να αποχωρήσουν μαζικά από τη συζήτηση που διεξάγεται για τρίτη μέρα (χθες) στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση των Σκοπίων αναφέρει ότι οι βουλευτές εγκαταλείπουν τη συζήτηση και λένε «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές ενώ καλούν τον Ζ.Ζάεφ να προκηρύξει εκλογές. Οι εναπομείναντες δεν αρκούν για να να υπερψηφιστούν οι συνταγματικές αλλαγές, εκτός και αν μέχρι την Παρασκευή συμβεί κάτι το δραματικό και επιστρέψουν κάποιοι, δηλώνοντας «Ναι», αλλά αυτό είναι ελάχιστα πιθανό. Επιβεβαιώνεται έτσι απόλυτα το δημοσίευμα μας πως η παραίτηση Ν.Κοτζιά ήταν αποτέλεσμα του επικείμενου «ναυαγίου» της Συμφωνίας των Πρεσπών και υποβλήθηκε μόνο όταν αντιλήφθηκε ο Ν.Κοτζιάς ότι «το έργο του» θα κατέληγε απόψε σε αδιέξοδο, αφού από το πρωί υπήρχαν πληροφορίες στο ΥΠΕΞ για την αποχώρηση των βουλευτών του VMRO-DPMNE από την σκοπιανή Βουλή και θα υπήρχε πλειοψηφία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.

Πλέον η προσπάθεια του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να βρει 80 ψήφους για να περάσει τον σκόπελο της πρώτης ψηφοφορίας πέφτει στο «κενό» και τα Σκόπια είναι μια “ανάσα” από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. «Η κοινοβουλευτική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές για τη Συμφωνία των Πρεσπών που έχει απορριφθεί από το λαό με το δημοψήφισμα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο συνασπισμός «Για Καλύτερη Μακεδονία».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι, πριν γίνει γνωστή η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το VMRO αποκάλεσε την συμφωνία των Πρεσπών «πολιτικά νεκρή». Κάλεσε επίσης τον κ. Ζάεφ να αποδεχτεί την ήττα του και να θέσει τέλος στην συμφωνία με την Αθήνα. Οι βουλευτές κάλεσαν τους συναδέλφους τους από την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνουν το ίδιο και να προκηρύξουν εκλογές, όπως μεταδίδει η σκοπιανή ιστοσελίδα mkd. «Δεν υπάρχει ανάγκη για συνταγματικές αλλαγές».

Σκόπια, Κοτζιάς, Ζάεφ, Τέλος, Συμφωνίαe-genius.gr ...intelligent web software