Χωρίς ηλεκτρικό πάνω από 10 εκατομμύρια πολίτες στην Ουκρανία μετά τις ρωσικές επιθέσεις

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά από δεκάδες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της χώρας καθώς μπαίνει ο χειμώνας και οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα, δήλωσε ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα επαναλαμβανόμενα μπαράζ επιθέσεων διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά η Ρωσία κατηγόρησε τον άμαχο πληθυσμό που υποφέρει στην άρνηση της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Την Πέμπτη, κάτοικοι της πρόσφατα ανακαταληφθείσας πόλης Χερσώνας στη νότια Ουκρανία (σύμφωνα με την ουκρανική εκδοχή),  έσπευσαν να αποθηκεύσουν τρόφιμα, κουβέρτες και χειμωνιάτικα ρούχα,εν μέσω μεγάλης έντασης καθώς εθελοντές πετούσαν προμήθειες στα πλήθη που περίμεναν ώρες στην παγωμένη βροχή.

Η τελευταία επίθεση συνέπεσε με το πρώτο χιόνι της σεζόν και οι αξιωματούχοι στο Κίεβο προειδοποίησαν για «δύσκολες» μέρες που έρχονται.

«Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», είπε ο Ζελένσκι την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι περιοχές της Οδησσού, της Βίνιτσια, του Σούμι και του Κιέβου έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Ukrenergo είπε ότι το «ψυχρό κρυολόγημα» έφερε αυξημένη ζήτηση σε περιοχές όπου επιστράφηκε πρόσφατα η ηλεκτρική ενέργεια και ο κυβερνητικός σύμβουλος ενέργειας Oleksandr Kharchenko είπε στα ΜΜΕ ότι το 50% των Ουκρανών αντιμετωπίζουν διακοπές.

«Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο κατά του ηλεκτρισμού και της θέρμανσης, ανατινάζοντας σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις», είπε ο Ζελένσκι.

Στην περιοχή της νότιας Οδησσού, μια ρωσική επιδρομή έπληξε μαζικά υποδομές και ο κυβερνήτης προειδοποίησε τους κατοίκους για την απειλή μιας «μαζικής» πυραυλικής επίθεσης, προτρέποντάς τους να βρουν καταφύγιο.

Η ανατολική περιοχή του Χάρκοβο επλήγη επίσης, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Oleg Synegubov, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έπληξε «κρίσιμες υποδομές».


«Αυτή είναι η συνέπειά τους»
Σε απάντηση, ο Zelenskyy περιέγραψε τη Ρωσία ως «κράτος τρομοκράτη» και είπε ότι η Μόσχα «θέλει να φέρει στους Ουκρανούς περισσότερο πόνο και ταλαιπωρία».

Η Ρωσία, ωστόσο, είπε ότι το Κίεβο ευθύνεται τελικά για τα μπλακ άουτ.

«Η απροθυμία της ουκρανικής πλευράς να διευθετήσει το πρόβλημα, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, η άρνησή της να αναζητήσει κοινό έδαφος – αυτή είναι η συνέπειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πρώτα διαπραγματεύονται, μετά αρνούνται να διαπραγματευτούν, μετά ψηφίζουν νόμο που απαγορεύει κάθε είδους διαπραγματεύσεις, μετά λένε ότι θέλουν διαπραγματεύσεις, αλλά δημόσιες», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστούμε δημόσιες διαπραγματεύσεις… Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι Ουκρανοί δεν θέλουν καμία διαπραγμάτευση».

Ο Πεσκόφ είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και οι επιδρομές πυραύλων σε στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία ήταν το αποτέλεσμα του ότι το Κίεβο δεν ήταν πρόθυμο να συναντηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μια υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση διαφαίνεται με εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν «συνεχείς διακοπές ρεύματος» καθώς ξεκινά ο συνήθως μακρύς, κρύος χειμώνας της Ουκρανίας.


Ανανεώθηκε η συμφωνία σιτηρών
Οι επιδρομές στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας ακολουθούν μια σειρά αποτυχιών στο πεδίο της μάχης για τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υποχώρησης την περασμένη εβδομάδα από τη Χερσώνα.

Ωστόσο, η Μόσχα και το Κίεβο κατάφεραν να επεκτείνουν μια συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αφού η επικείμενη λήξη της συμφωνίας πυροδότησε φόβους για την παγκόσμια προσφορά τροφίμων.

Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα θα παραταθεί για 120 ημέρες, ανακοίνωσαν η Τουρκία, η Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη. Η συμφωνία παρέχει ασφαλή διέλευση για φορτηγά πλοία που χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι η συμφωνία είναι «ουσιώδης» για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία ανανεώθηκε. «Οποιαδήποτε απόπειρα χρήσης του ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα για προκλητικούς στρατιωτικούς σκοπούς θα κατασταλεί σθεναρά», προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών του.