Η «Αυγή», η «Ε. Ώρα» και ο Νίκος Κοτζιάς!

kotziasvouli.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

γραφει ο Β. Παπαδόπουλος

- Ο Υπουργός Εξωτερικών αγνοεί ότι η «Ε.Ω.» έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία από την «Αυγή»

- Ότι πρόβαλε το πρωτοσέλιδό της, γιατί σε αντίθεση με τον υπόλοιπο Τύπο είχε τις εκτιμήσεις του Βασιλιά.

- Ότι δεν δίνει «γραμμή», δεν είναι φερέφωνο του Κωνσταντίνου ή οποιουδήποτε αλλού, αλλά ασκεί έντιμη δημοσιογραφία και δημοσιεύει όλες τις απόψεις.

Δεν περίμενα πως τις μέρες που απουσίαζα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα προσέφερε ένα ανεκτίμητο δώρο στην εφημερίδα που φιλοξενεί τελευταίως τα άρθρα μου… Κι όμως! Ο Νίκος Κοτζιάς, επέδειξε σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση, την «Ελεύθερη Ώρα» κραδαίνοντας μάλιστα, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, που είχε πρώτο θέμα τις εκτιμήσεις του Βασιλιά Κωνσταντίνου, και τέως βασιλιά της Ελλάδας, για την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και επέδειξε την εφημερίδα όχι στο γραφείο του ή στο καφενείο της Βουλής, αλλά επίσημα και υπεύθυνα στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την Άμυνα και τις Εξωτερικές υποθέσεις! Γιατί το έκανε αυτό; Γιατί π.χ. δεν επέδειξε την «Αυγή», ή τα «Νέα» ή την «Καθημερινή»;

Γιατί διάλεξε την «Ελεύθερη Ώρα»; Από τις δηλώσεις που έκανε μπροστά στους βουλευτές της Επιτροπής, συμπεραίνω πως ήθελε να απαντήσει στην κριτική που άσκησε ο Βασιλιάς, και εμμέσως να δείξει ότι η «Ελεύθερη Ώρα» δίνει γραμμή για τα όσα καταγγέλλουν εις βάρος της πολιτικής του και ευρύτερα της κυβέρνησης. Και με το μένος του, που προέρχεται από τις σταλινικές του καταβολές εναντίον του Θρόνου, προχώρησε σε ιστορικές πολιτικές εκτιμήσεις οι οποίες εμπεριέχουν τραγικές αναλήθειες, που ως υπουργός Εξωτερικών και ως πολιτικός δεν θα έπρεπε να κάνει, διότι εκτέθηκε ανεπανόρθωτα.

Αν οι δηλώσεις του αποδόθηκαν σωστά, ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι «ο Βασιλεύς είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε το πραξικόπημα του 1967 και τελικά του βγήκε το μικρό πραξικόπημα…». Τεράστιο ψεύδος! Ο Κωνσταντίνος σαφώς δεν θα αντιδρούσε σε μια ενέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων από την ηγεσία του Στρατεύματος, μετά τις εκλογές του Μάϊου του 1967. Αυτό, θα σήμαινε αιματοκύλισμα ,δεδομένων των εκλογικών αποτελεσμάτων. Γι΄ αυτό και ήταν αρνητικός. Επομένως δεν οργάνωσε κανένα πραξικόπημα.

Η σκέψη αυτή είναι στη φαντασία του Νίκου Κοτζιά. Και ήταν διστακτικός γιατί παρά το νεαρό της ηλικίας και την απειρία του, διαισθανόταν ότι οι στρατηγοί του δεν ήσαν ικανοί να διεκπεραιώσουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Το βίωσε όμως στην πράξη και επιβεβαιώθηκε λίγους μήνες μετά, όταν οι στρατηγοί που οργάνωσαν το κίνημα της 13ης Δεκεμβρίου αποδείχθηκαν ανίκανοι!!!

Αν ο Νίκος Κοτζιάς διάβαζε το βιβλίο του Κωνσταντίνου που εκδόθηκε σε τρείς τόμους από το «Βήμα», θα το γνώριζε. Αν πάλι το είχε διαβάσει, τότε τις δηλώσεις που έκανε, τις έκανε εν γνώσει της αναληθείας!!! Και αν είναι νομικός, γνωρίζει πολύ καλά σε ποιο βαρύ αδίκημα υποπίπτει όποιος συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό δια του Τύπου! Και πράγματι αν ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος - και να μην ενοχλείται ο φίλτατος υπουργός για τον διαχρονικό τίτλο του τέως βασιλιά της Ελλάδος - προχωρούσε σε μια κίνηση εναντίον της Δημοκρατίας θα ήταν πραξικόπημα, αφού θα προερχόταν από τα πάνω. Δυστυχώς η κίνηση έγινε από τα κάτω, δηλαδή από τους συνταγματάρχες, γι’ αυτό και ήταν Επανάσταση!

Μια κίνηση που έγινε αποδεκτή από το σύνολο των αξιωματικών το βράδυ της 21ης-4-67 (όσοι διαφώνησαν αποστρατεύτηκαν ή διώχθηκαν) και επαναβεβαιώθηκε την 13η Δεκεμβρίου, όταν ρωτήθηκαν οι αξιωματικοί αν είναι με τον Βασιλιά ή με την Επανάσταση.

Το κύριο όμως σημείο είναι ότι η κίνηση αυτή έγινε αναίμακτα, δεν βρήκε καμιά λαϊκή αντίδραση όπως στη Βουδαπέστη, στην Πράγα, ή προσφάτως στην Κωνσταντινούπολη και ο λαός πήγε την άλλη μέρα στις δουλειές του ανακουφισμένος. Οι εκτοπισθέντες κομμουνιστές και αριστεροί δεν ξεπέρασαν τους 7.000 , όσους μονίμως έστελναν για παραθερισμό οι αστικές κυβερνήσεις από την εποχή του Ε. Βενιζέλου. Ούτε ένας παραπάνω! Άρα, ο Βασιλιάς δεν έκανε κανένα πραξικόπημα. Άρα οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν Επανάσταση.

Πέτυχε. Δημιούργησε δίκαιο και αναγνωρίστηκε από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Γι’ αυτό και είναι νόμιμα όσα έγιναν στην 7ετία:διορισμοί, μεταθέσεις, προαγωγές, διεθνείς συμφωνίες κλπ. Ως γνήσιος κομμουνιστής ο Νίκος Κοτζιάς και μάλιστα σταλινικός -ή κάνω λάθος;- γνωρίζει ότι το ΚΚΕ δεν έκανε καμιά αντίσταση στην Επανάσταση και ανέχθηκε τη συνεργασία της με την ΕΣΣΔ, όταν έστειλε 3.000 τεχνικούς στην Καβάλα για την αξιοποίηση της τύρφης των Φιλίππων, όπως και έκανε την πάπια όταν η συνεργασία του Παπαδόπουλου με την Ρουμανία του Τσαουσέσκου -υποστηρικτή του ΚΚΕ εσ.- οδήγησε ακόμα και στη βράβευση του ζεύγους από την Ακαδημία Αθηνών!!!

Αν σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς επισκέπτεται το Πεκίνο και συνομιλεί με την Κίνα, στέλνοντας μάλιστα και τον Πρωθυπουργό εκεί, αυτό μπορεί και το κάνει γιατί ο Παπαδόπουλος αποκατέστησε τις σχέσεις της χώρας και έστειλε τον πρώτο ηγέτη μετά τον Νίξον εκεί, τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Μακαρέζο!!! Τι νόμισε ο φίλτατος υπουργός του «Πράττειν» ότι η ιστορία ξεκίνησε επί των ημερών του; Ο Νίκος Κοτζιάς, ισχυρίστηκε ακόμα ότι «πάλεψε σε όλη του τη ζωή εναντίον του Βασιλιά και ότι είναι πλέον «πρώην». Για το πρώτο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Το ίδιο έκαναν όλοι οι κομμουνιστές. Τι παραπάνω έκανε ο ίδιος για να θέλει εύσημα; Για το ‘πρώην» του υπέδειξα ευσχήμως ότι ο Κωνσταντίνος είναι Βασιλιάς αλλά είναι «πρώην βασιλιάς της Ελλάδος» -πιστεύω ως διπλωμάτης να ξεχωρίζει τα αυτονόητα και να μην υποπίπτει σε γκάφες θέλοντας να κάνει εκ του αφαλούς αντίσταση !Και τώρα στα δικά μας: Αθέλητα, ο υπουργός Εξωτερικών αντί να πετύχει την απαξίωση της «Ε.Ω.» κατάφερε το αντίθετο. Έδειξε ότι η εφημερίδα αυτή δημοσίευσε πληροφορία που καμιά άλλη εφημερίδα δεν είχε!

Που σημαίνει ότι ασκεί αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία. Εγώ θα περίμενα να σηκώσει στα χέρια του την «Αυγή» και να προβάλλει το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του Σύριζα, που τελευταίως χάρη στην ευσυνείδητη δουλειά των συναδέλφων, έχει βελτιωθεί πολύ και έγινε εφημερίδα αξιώσεων. Να κάνει δηλαδή ό,τι έκανε ο Ανδρέας όταν κράδαινε την «Αυριανή»...

Προτίμησε όμως την Ε.Ω. και την τίμησε δεόντως….Του διέφυγε όμως το εξής σημαντικό. Η «Ε.Ω.» στην νέα τωρινή της περίοδο που διευθύνεται από τους υιούς Μιχαλόπουλου, πορεύεται με εντιμότητα στο δημόσιο βίο, ξεκομμένη από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Είναι αυτοδύναμη, δεν έχει σχέση με ολιγάρχες και συμφέροντα, ασκεί έντιμη δημοσιογραφία και δυστυχώς για την στάση της αυτή, η κυβέρνηση τής στερεί τη οποιανδήποτε διαφήμιση, καίτοι έχει κυκλοφορία μεγαλύτερη από την «Αυγή»...

Μπορεί βεβαίως οι αδελφοί Μιχαλόπουλοι να στερούνται πείρας γιατί είναι νέα παιδιά, αλλά αγαπητέ υπουργέ, είμαστε κι εμείς εδώ οι απόμαχοι που έχουμε βρεγμένη την κάπα μας, για να θυμίζουμε την ιστορία και να σημειώνουμε τα στραβοπατήματά σας….

- Ο Κωνσταντίνος είναι Βασιλιάς. Όσο κι αν ο Νίκος Κοτζιάς στενοχωριέται. Είναι όμως «πρώην βασιλιάς της Ελλάδος»-για να συνεννοούμαστε!

- Δεν έκανε ο Κωνσταντίνος πραξικόπημα - Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν Επανάσταση, που τη βεβαίωσε δια του Σ.τ.Ε. ο Μιχ. Στασινόπουλος.

- Αν ο Νικόλαος Μακαρέζος, δεν πήγαινε στην Κίνα μετά τον Νίξον, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Τσίπρας θα έβλεπαν την Κίνα με τα κιάλια!

- Δεν έκανε αντίσταση στην Επανάσταση το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να κάνει. Απλά δέχτηκε τη συνεργασία των συνταγματαρχών με τη Σοβιετία για την αξιοποίηση της τύρφης των Φιλίππων…

- Θερμές ευχαριστίες για την προβολή της «Ε.Ω»....