Politico: Αυξημένος κίνδυνος σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη συμφωνία της Λιβύης

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στις 3 Οκτωβρίου, η Τουρκία υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Λιβυκής ακτής χωρίς να διευκρινίσει εάν οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε ύδατα νότια της Ελλάδας, όπου η Αθήνα λέει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται. Πρόκειται για μια συμφωνία που -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- «έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή, που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος θα διεξαγάγουν εκλογές το επόμενο έτος».

Κλιμάκωση των προκλήσεων σε επικίνδυνα επίπεδα

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις απειλές του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Εκλαμβάνοντας τη δήλωση του Erdogan ως ευθεία απειλή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προειδοποίησε τους συμμάχους του ότι θα πρέπει να λάβουν σκληρότερα μέτρα για την Τουρκία, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για μια νέα ουκρανική κρίση.

«Ο κόσμος υποτιμά το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης και υπάρχει η αίσθηση σε ΗΠΑ και ΕΕ ότι έχουμε δει αυτήν την ταινία στο παρελθόν, και τίποτα δεν αλλάζει στην πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει πλέον», δήλωσε ο Ryan Gingeras, καθηγητής στο τμήμα Εθνικής Ασφάλειας στη Naval Postgraduate School στην Καλιφόρνια. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αναμένεται πόλεμος, αλλά σημείωσε ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση είναι πλέον πιο πιθανή.

«Η ισορροπία δυνάμεων τώρα θεωρείται ότι είναι υπέρ της Τουρκίας, περισσότερο από ό,τι πριν. Η Τουρκία έχει πάει σε πόλεμο πολλές φορές από το 2016 και έχει επικρατήσει. Έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να αλλάξει τις πολιτικές συνθήκες με στρατιωτικές επεμβάσεις σε πολλά μέτωπα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι εκλογές του 2023

Την ίδια στιγμή, ο Erdogan εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να αυξήσει τα ποσοστά του ενόψει των εκλογών, αποσπώντας κάποιες ψηφοφόρους από το εθνικιστικό Good Party.

«Αυτή την ευκαιρία μπορεί να του την προσφέρει είτε η Ελλάδα είτε η Συρία», επισημαίνει ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής διεθνούς δικαίου και υφυπουργός Παιδείας. «Σε νομικούς όρους, υπάρχει η έννοια του δυνητικού δόλου. Η Άγκυρα μπορεί να μην έχει στόχο να σκοτώσει κανέναν, αλλά με την ακραία συμπεριφορά της θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε πόλεμο».

Ωστόσο, το Politico σημειώνει ότι και η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η εικόνα της κυβέρνησης «έχει δεχθεί πλήγμα από το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις παρακολουθήσεις ηγετών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».

«Οι εκλογές είναι γνωστές για τη δημιουργία υπερβολικά θερμών συζητήσεων και νέων διαφορών», δήλωσε στo Politico ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Burak Özügergin. «Του χρόνου, με τις εκλογές στην περιοχή, μπορεί να έχουμε μια “τέλεια καταιγίδα”, όπως λένε. Αλλά θα είναι κάθε άλλο παρά τέλεια αν η ένταση ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Πρέπει πραγματικά να είμαστε σε επαγρύπνηση, διότι τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν πολύ γρήγορα από τον έλεγχο».