Μελόνι: Πέντε συμπεράσματα για την πολιτική που θα ακολουθήσει

| Πατριωτικός Χώρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής της στην πρώτη της ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου την Τρίτη. 

Η νεα Ιταλίδα πρωθυπουργός που ηγείται του πατριωτικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας και θα κυβερνήσει ως μέρος ενός συνασπισμού με τη Λέγκα και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έθιξε θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, η μετανάστευση και οι φόροι, στο πλαίσιο μιας φλογερής εναρκτήριας ομιλίας.

Πέντε βασικά συμπεράσματα προκύπτουν από αυτήν τη ομιλία

-Δέσμευση προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία

Η Ιταλία θα παραμείνει ενεργό μέλος της ΕΕ, είπε η Μελόνι, λέγοντας στην Κάτω Βουλή ότι «η Ιταλία είναι πλήρως μέρος της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου» και ότι «θα συνεχίσει να είναι αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ στην υποστήριξη της Ουκρανίας».

Στην πραγματικότητα, η νέα πρωθυπουργός δήλωσε ότι σκοπεύει η Ιταλία να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην ΕΕ, την οποία είπε ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως «μια ελίτ λέσχη, με μεγάλα και μικρά μέλη του πρωταθλήματος, ή, χειρότερα, ως κοινή μετοχή, ως εταιρεία που διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο, αλλά μάλλον ως το «κοινό σπίτι των λαών της Ευρώπης».

Η Ιταλία θα πάει στην Ευρώπη «με το κεφάλι ψηλά, ως ιδρυτική χώρα, χωρίς υποταγή και αίσθημα κατωτερότητας όπως φαίνεται να συνέβη στο παρελθόν», είπε.

Η πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της κυβέρνησής της προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό του Πούτιν για την ενέργεια».

Τα λόγια της έρχονται αρκετές εβδομάδες αφότου ο εταίρος του συνασπισμού Ματέο Σαλβίνι, πυροδότησε διαμάχη καλώντας την ΕΕ να «ξανασκεφτεί» τις κυρώσεις της στη Μόσχα.

Ο Σαλβίνι και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το τρίτο μέλος στον πατριωτικό συνασπισμό του Μελόνι, έχουν δεχθεί πυρά τους τελευταίους μήνες για τους μακροχρόνιους δεσμούς τους με τη Ρωσία και τις στενές σχέσεις με τον Πούτιν.


-Προτεραιότητα στο κόστος ζωής και στην ενεργειακή κρίση

Αναγνωρίζοντας ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος είναι στην κορυφή της λίστας ανησυχιών για τους περισσότερους Ιταλούς, η Μελόνι είπε ότι η κυβέρνησή της θα αναλάβει μια «μαζική οικονομική δέσμευση» να στηρίξει οικογένειες και επιχειρήσεις, παρόλο που αυτό «θα εξαντλούσε τους περισσότερους διαθέσιμους πόρους και θα μας αναγκάσει να αναβάλουμε άλλα μέτρα».

Για να καταπολεμήσει το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, ο συνασπισμός της Μελόνι σχεδιάζει να μειώσει τους φόρους μέσω μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, περικοπών φόρων στα μπόνους εργαζομένων και επέκτασης του ενιαίου φόρου που διατίθεται επί του παρόντος σε ελεύθερους επαγγελματίες που κερδίζουν μέχρι ένα ορισμένο όριο σε υψηλότερα εισοδήματα.

Τα μέτρα θα έρθουν καθώς η Ιταλία ετοιμάζεται να εισέλθει σε ύφεση, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει αρνητική ανάπτυξη -0,2% στο ΑΕΠ της χώρας το 2023 – τη δεύτερη χειρότερη πρόβλεψη για οποιαδήποτε μεγάλη παγκόσμια οικονομία μετά τη Γερμανία.

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι επίσης η μείωση του ενεργειακού κόστους αυξάνοντας την εθνική παραγωγή της Ιταλίας προκειμένου να γίνει πιο αυτάρκης, είπε η πρωθυπουργός.

Σκοπεύει να το κάνει αυτό αυξάνοντας την εξόρυξη από τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ιταλίας, τα οποία η Μελόνι είπε ότι η κυβέρνησή της έχει «χρέος να εκμεταλλευτεί πλήρως».

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να ενισχύσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νότο, την οποία η πρωθυπουργός περιέγραψε ως «παράδεισο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας… μια κληρονομιά πράσινης ενέργειας που πολύ συχνά μπλοκάρεται από τη γραφειοκρατία και τα ακατανόητα βέτο». 
 
-Συνταγματική μεταρρύθμιση 
 
Μια άλλη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση είναι η θέσπιση συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα άλλαζε το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας από αυτό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε ένα ημιπροεδρικό σύστημα γαλλικού τύπου. 
 
-Καταργείται το επίδομα ανεργίας 
 
Το επίδομα ανεργίας της Ιταλίας, που εισήχθη το 2019 από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πιθανότατα είτε θα καταργηθεί είτε θα περικοπεί σημαντικά υπό τη νέα κυβέρνηση. 
Η κριτική της για το επίδομα πρόνοιας, την οποία περιέγραψε ως «ήττα για όσους μπόρεσαν να κάνουν τον ρόλο τους για την Ιταλία, καθώς και για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», θα πολεμηθεί με ευημερία, η πόρτα για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι η εργασία», προσθέτοντας ότι ενώ η βοήθεια δεν θα αρνηθεί στους συνταξιούχους και τα άτομα με αναπηρία, «για άλλους η λύση δεν μπορεί να είναι το εισόδημα του πολίτη, αλλά η εργασία».
 
-Σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση 
 
Η κυβέρνηση της Μελόνι σχεδιάζει, όπως είχε υποσχεθεί στην προεκλογική της εκστρατεία, να υιοθετήσει σκληρή γραμμή για την «παράνομη» μετανάστευση. «Στην Ιταλία, όπως και σε κάθε άλλο σοβαρό κράτος, δεν μπαίνει κανείς παράνομα», είπε η πρωθυπουργός. «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τις παράνομες αναχωρήσεις και να διαλύσει την εμπορία ανθρώπων», είπε η Μελόνι στο κοινοβούλιο, επιμένοντας ότι είναι καιρός να σταματήσουν οι διακινητές «να είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιος θα μπει μέσα». Η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ "Σοφία" με στόχο να εμποδίσει τα σκάφη μεταναστών να φύγουν από τη Βόρεια Αφρική, είπε, καθώς και να δημιουργήσει hotspots στην Αφρική από τα οποία οι αιτούντες άσυλο μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για πρόσφυγες.