Τραμπ Υπέρ Σκοπίων: ''Η “Μακεδονία” να είναι υπερήφανη – Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών''

don-tr-708_0.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Ακόμη ένα μήνυμα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και συνακόλουθα στήριξη στο επερχόμενο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στα σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου έρχεται από τον διεθνή παράγοντα και αυτή τη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παίρνει σαφή θέση υπέρ της συμφωνίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε με ξεκάθαρο τρόπο πως τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και δηλώνει στήριξη στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Η κίνηση αυτή είναι ένα ακόμα έναυσμα για την ενταξιακή πορεία των σκοπίων στο ΝΑΤΟ και προστίθενται στους όρους που έθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. Είναι θέμα χρόνου η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει το δυνατό διπλωματικό χαρτί των Σκοπίων σε μια περίοδο, που οδεύουμε ολοταχώς για ανακατατάξεις στα Βαλκάνια και ραγδαίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό. Ειδικότερα, σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τον σκοπιανό ομόλογό του, κ. Ιβανόφ, με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας των σκοπίων στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς όπως σημειώνει ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας, την οποία αποκαλεί «Μακεδονία”, στο ΝΑΤΟ.

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας στις 8 Σεπτεμβρίου. Η “Μακεδονία” έχει πολλά για να αισθάνεται περήφανη σήμερα. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει μια χρόνια διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ. Η συμφωνία και ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ιδίως αναφορικά με τις επερχόμενες συζητήσεις που αφορούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημειώνει στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική πρεσβεία των Σκοπίων. Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στα σκόπια, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

Ετικέτες: Μακεδονία Σκόπια Τράμπ Συμφωνία Πρέσπες