Πρόκειται για την απόλυτη εθνική ξευτίλα

ernto.jpg
0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Ν. Χιδίρογλου
Ποια η σκοπιμότητα της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα;

«Πρόκειται για την απόλυτη εθνική ξευτίλα... Προσφέραμε στον Ερντογάν την δυνατότητα και την ευκαιρία, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, να αμφισβητήσει συνθήκες, να προκαλέσει και να ανοίξει θέματα που άπτονται κρισίμων εθνικών μας θεμάτων, απευθυνόμενος, μάλιστα, σε παγκόσμιο ακροατήριο. Ο ερασιτεχνισμός και η επιπολαιότητα στις διεθνείς σχέσεις πληρώνονται ακριβά...»

Με αυτή του την τοποθέτηση σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, ένας επιστήμονας φίλος, o Θρακιώτης K.T., έδωσε με ακρίβεια το στίγμα του τι ακριβώς συνέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, κατόπιν των ερασιτεχνικών κινήσεων μιας συγκυβέρνησης, η οποία κατακρημνίζει τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Καυστικό ήταν και το σχόλιο της Έλλης Στάη, σε διαδικτυακή πλατφόρμα: «Απορία: τον Ερντογάν τον καλέσαμε για να αμφισβητήσει την κυριαρχία της χώρας μας μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο σε παγκόσμια μετάδοση; Μπράβο μας!!! Τέτοιο πατατράκ εξωτερικής πολιτικής δεν το φανταζόμασταν. Αλήθεια, ποιο ήταν το κέρδος για τις διμερείς σχέσεις από την επίσκεψη;

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΦΤΟΥΝ

Αυτά που συμβαίνουν πλέον, δεν έχουν καμία απολύτως λογική και το αίτιό τους είναι ο απίστευτος ερασιτεχνισμός μιας συγκυβέρνησης ριζοσπαστών τυχοδιωκτών, που πραγματικά αποτελεί κατάρα για την Ελλάδα! Τα δε προσωπεία πέφτουν. Είναι παραπάνω από φανερό ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η πρώτη μετά από 65 χρόνια, δεν είχε προετοιμαστεί σωστά, ενώ εγείρονται πλέον και απορίες για τη σκοπιμότητά της. Επισημαίνουμε εδώ ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, έχει πλέον εκτελεστικές αρμοδιότητες και αυτό φαίνεται πως είναι κάτι που δεν ελήφθη υπόψη ως νέα πραγματικότητα.

Η αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ, ήταν και παραμένει εμφανής. Και αυτό, διότι οι άνθρωποι της συγκυβέρνησης δεν έλαβαν υπόψη τους τον ασύμμετρο τρόπο με τον οποίο κινείται ο Τούρκος πολιτικός, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα. Και τον κάλεσαν στην Ελλάδα, νομίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο ΥΠΕΞ, είναι φανερό, πως θα κινηθεί με συμβατικό τρόπο, όπως είχε κάνει στο παρελθόν, χωρίς να εγείρει θέματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά.Το ότι δεν σεβάστηκε την ελληνική φιλοξενία, αυτό είναι δεδομένο.

Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ

Όσον αφορά στην Τουρκία: η πολιτική της είναι διαχρονική. Όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν για λόγους που έχουν να κάνουν με τις απειλές που τίθενται στην ασφάλεια της χώρας του από την κατάσταση στην Τουρκία και την κινητικότητα του κουρδικού στοιχείου, έχει αποφασίσει να ανοίξει μέτωπα με περίπου τους πάντες και δη με επιθετικό τρόπο, ώστε να αποκτήσει τακτικό πλεονέκτημα και πάνω απ’ όλα, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κι έτσι, αφού συγκρούστηκε με τους Ρώσους και εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, αφού συγκρούστηκε ακόμα πιο πριν με το Ισραήλ και το πλήρωσε με ενεργότερη στήριξη των Κούρδων από την Ιερουσαλήμ, αφού άνοιξε μέτωπο με την Αίγυπτο και τον Πρόεδρό της στρατηγό Αλ Σισί χάνοντας την εκτίμηση της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας, αφού άνοιξε μέτωπο με την Συρία και τον Πρόεδρό της Άσαντ, ο οποίος όμως κατάφερε να επικρατήσει στην επικράτεια της χώρας του, διώκοντας με τη βοήθεια των Ρώσων το Ισλαμικό Κράτος και υπό τη συνεχή πίεση των Κούρδων που μάχονται για τη δημιουργία του δικού τους κράτους, αλλά και υπό την πίεση των αποκαλύψεων στις ΗΠΑ για τα έργα και τις ημέρες της οικογένειάς του από τον ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ και υπό την πίεση του ΝΑΤΟ που βλέπει με οργή τις αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Άγκυρα, σπεύδει να ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Κι εδώ, βλέπουμε τη μεγάλη διαφορά του πλαισίου της επίσκεψής του, όπως αυτό είχε τεθεί υπό την πρωθυπουργία του επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή και όπως τέθηκε τώρα από τους ερασιτέχνες και επικίνδυνους για τον Ελληνισμό, όπως αποδεικνύεται πια καθημερινά, ανθρώπους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο ΤΑΡΑΞΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΞΑΝΑ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ

Οι εξελίξεις είναι πλέον απρόβλεπτες, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε άσχημα. Ο Τούρκος Πρόεδρος λειτουργεί απρόβλεπτα (ως «loose weapon»), απειλώντας να αποσταθεροποιήσει όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αυτό το λέμε δεδομένης και της τουρκικής συμπεριφοράς στα θέματα της Κύπρου. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας συμπεριφοράς από μια εθνομηδενιστική συγκυβέρνηση, είναι λογικό να δημιουργεί πολύ άγχος στους Έλληνες πολίτες, καθώς η κατάσταση γίνεται απρόβλεπτη και επικίνδυνη.

Η δε απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει προβλήματα στη Θράκη, είναι, όπως φαίνεται, σε πλήρη εξέλιξη, ενώ στην Άγκυρα θεωρούν ότι η αποστασιοποίησή τους από την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, τους απελευθερώνει από την υποχρέωση να κινούνται με γνώμονα το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και με γνώμονα τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών.

ΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΑΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ…

Κάτι κατά τη γνώμη μας ουσιαστικό: σε θέματα όπως τα παραπάνω, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως μη εκτελεστικός, όφειλε να μείνει στη σωστή πρώτη του τοποθέτηση περί του αδιαπραγμάτευτου της Συνθήκης της Λωζάννης και να αφήσει τα υπόλοιπα περί ερμηνείας. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν πολλά και ας ελπίσουμε ότι η σημερινή μέρα, δεδομένης της προγραμματισμένης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στη Δυτική Θράκη, δεν θα κρύβει και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Κάτι τελευταίο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό: αφού έκανε συγκρίσεις ο Τούρκος Πρόεδρος στον τρόπο αντιμετώπισης των μειονοτήτων, κάποιος μπορούσε να του υπενθυμίσει τα δεινά τα οποία υπέστη ο Ελληνισμός της καθ’ ημάς Ανατολής. Η γενοκτονία κατά των Ποντίων, οι σφαγές των Ελλήνων στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, τα Σεπτεμβριανά του ’55 και οι απελάσεις της περιόδου ’64 – ‘65, αλλά και η συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου μας, είναι μερικά από τα ιστορικά γεγονότα που υπενθυμίζουν σε εμάς τους Έλληνες, με ποιους έχουμε να κάνουμε.e-genius.gr ...intelligent web software