Στην κατεχόμενη Κύπρο μας γιορτάζουν τη νίκη του Κεμάλ

310818-katexomena.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Τη νίκη του Μουσταφά Κεμάλ επί του ελληνικού στρατού στις 30 Αυγούστου του 1922 γιόρτασαν την Τετάρτη στην Τουρκία αλλά και στα κατεχόμενα.

Η 30η Αυγούστου, «Ημέρα της Νίκης» όπως την ονομάζουν οι Τούρκοι, είναι η μια από τις δυο εθνικές εορτές που γιορτάζουν στην Τουρκία (η άλλη είναι η 29η Οκτωβρίου). Φέτος είναι η 96η επέτειος της νίκης στη μάχη του Ντουμλούπιναρ, η οποία ήταν η τελευταία μάχη στον «τουρκικό πόλεμο της ανεξαρτησίας».

Στις 26 Αυγούστου, ο Μουσταφά Κεμάλ αυτοπροσώπως είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το περιώνυμο παράγγελμα «Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Έφοδος».

Στις 30 Αυγούστου, ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους. Υπενθυμίζεται ότι υπό τις διαταγές του Κεμάλ προηγήθηκαν οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων Ποντίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Ασσυρίων, πάνω στα κόκαλα των οποίων θεμελιώθηκε το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας.

Οι εορτασμοί στα κατεχόμενα ξεκίνησαν με τον Διοικητή του «Κυπριακού Τουρκικού Ειρηνευτικού Σώματος», Αντιστράτηγο Yilmaz Γιλντιρίμ και τον Τούρκο πρεσβευτή στην κατεχόμενη Λευκωσία Ντεριά Κανμπάι, παρουσία και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Εκτός από τοποθέτηση στεφάνου στο μνημείο του «Αττατούρκ», από τον Μουσταφά Ακιντζί θα γίνει και στρατιωτική παρέλαση στη λεγόμενη λεωφόρο Φαζίλ Κουτσιούκ. Εν τω μεταξύ, παρόμοιες τελετές θα πραγματοποιηθούν, επίσης, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, Κερύνεια, Μόρφου, Τρίκωμο και Λεύκα. Με αυτούς τους ανθρώπους με τους απόγονους των σφαγέων της Σμύρνης και τους Αττίλες του ’74 συζητούν οι πολιτικοί μας για μία «δίκαιη και βιώσιμη λύση». Μέχρι να ζήσουμε τον επόμενο ξεριζωμό…...

Ετικέτες: Κύπρος Πρόκληση Τούρκοι Κεμάλ