ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΟΥΔΗ: «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ ΤΑ ΤΟΤΕΜ ΚΑΙ ΤΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ»

0
0
0
s2smodern

Στον Ζαχαρία Γεωργούση

Με πλούσια και μοναδική εικονογράφηση και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από τα προσωπικά και οικογενειακά αρχεία του καθηγητή Χρίστου Γούδη, το νέο βιβλίο του με τίτλο "Τοτέμ και Ταμπού της Νεότερης Ιστορίας μας", αναμένεται να ταρακουνήσει τις κοιμώμενες συνειδήσεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Σε μία εποχή θολών πολιτικών αφηγημάτων και κατά το δοκούν ιστορικής καταγραφής, η αιχμηρή πένα του συγγραφέα, μέσα από τις σελίδες ενός δίτομου έργου-σταθμού, που η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ προσφέρει στους αναγνώστες της σε τέσσερα συνεχόμενα τεύχη, ξετυλίγει το κουβάρι ιστορικών στιγμών και φωτίζει αθέατες πτυχές που διαμόρφωσαν τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. 

 1. Τι σας οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου-φωτιά;

Το έναυσμα μού το έδωσε η έκδοση των απομνημονευμάτων του πατέρα μου, τα οποία και επιμελήθηκα, με τίτλο «ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΧΩΜΑ – Δρακούλης Γούδης: Ένας Μανιάτης αξιωματικός της Χωροφυλακής αφηγείται». Είναι μια συγκλονιστική καταγραφή βιωματικών γεγονότων που αναφέρονται στα στρατιωτικά κινήματα την δεκαετία του 1930, στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο το 1940, στην γερμανική εισβολή το 1941, στην κατοχή, την αντίσταση, στη σύγκρουση με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τα Δεκεμβριανά του 1944 και την συνεχιζόμενη κομμουνιστική ανταρσία κατά την περίοδο 1946-1949. Σε αυτά ξετυλίγεται η εμπλοκή τεσσάρων ανθρώπων: του πατέρα μου, που συγκρούσθηκε δύο φορές με τον Άρη Βελουχιώτη στις Λιβανάτες και τη Λαμία την περίοδο της κατοχής και απέκρουσε την επίθεση των Φλωράκη-Διαμαντή στα μεταλλεία του Δομοκού στον εμφύλιο που ακολούθησε, πράξη για την οποία τιμήθηκε με το ύψιστο στρατιωτικό μετάλλιο, το Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας, του αδελφού του που υπηρετούσε στο ναυτικό στον θρυλικό ΑΔΡΙΑ, που παρά το ότι κόπηκε στη μέση από γερμανική νάρκη η ναυτοσύνη του κυβερνήτη και του πληρώματος, κατάφεραν να το επαναφέρουν στη βάση του στην Αλεξάνδρεια, ενός πρώτου εξαδέλφου του, που βάφτισε Χ την οργάνωση του Γρίβα, υπηρέτησε στη συνέχεια στον Ιερό Λόχο και ηγήθηκε του αγήματος που μπήκε πρώτο στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944 , και ενός επίσης πρώτου εξαδέλφου του που ήταν ένας από τους τέσσερις ομαδάρχες του θρυλικού λοχαγού Πάνου Κατσαρέα στη Μάνη, κατά την περίοδο του εμφυλίου στην Πελοπόννησο. Η συνταρακτική αυτή αφήγηση με έκανε να εργασθώ για μία πενταετία, ανατρέχοντας στις πηγές και τις μαρτυρίες, κυρίως των αριστερών, που βίωσαν αυτή την περίοδο, γιατί αυτοί ήταν κυρίως που έγραψαν για το τι κατά την άποψή τους συνέβη, για να προσεγγίσω τα γεγονότα από την ιστορική σκοπιά, απαλλαγμένα κατά το δυνατόν από την εμπάθεια της δραματικής αυτής περιόδου. Έτσι προέκυψε το δίτομο έργο μου ΤΟΤΕΜ ΚΑΙ ΤΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ που προσφέρει στους αναγνώστες της η Ελεύθερη Ώρα σε τέσσερα τεύχη, το οποίο ξεκινά από την επανάσταση στο Γουδί του 1909 και τελειώνει στις αρχές της δεκαετίας του 1950 με την υπόθεση Μπελογιάννη.

 1. Στο βιβλίο σας αναφέρεστε στη Μικρασιατική Καταστροφή με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Γιατί τελικά συνέβη αυτή η Καταστροφή, που σφράγισε τη μοίρα του νεότερου ελληνισμού;

Μετά από μία εθνική καταστροφή πολλά μπορούν να ειπωθούν για τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν. Στο έργο μου επισημαίνω κάποιους εξωτερικούς ιδιαίτερα αρνητικούς παράγοντες, ίσως για να τους λάβουμε υπόψη για μελλοντικές μας κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα. Την αμέριστη βοήθεια σε χρυσό και όπλα των μπολσεβίκων του Λένιν στον Κεμάλ Ατατούρκ, που αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην ενίσχυση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και παράλληλα την απότομη διακοπή εξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τον ελληνοεβραίο μεγαλέμπορο όπλων Βασίλη Ζαχάρωφ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 1. Η συζήτηση περί εβραϊσμού αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα της ελληνικής ιστοριογραφίας, όπως ταμπού θεωρείται και η αναφορά στην πρώιμη ιστορία του ελληνικού εθνικοσοσιαλισμού και φασισμού. Τί φοβίζει και δεν αποκαλύπτονται ονόματα και καταστάσεις;

Το θέμα του εβραϊσμού αναλύεται λεπτομερειακά στο έργο μου, είναι πεπλεγμένο, έχει θετικές και αρνητικές όψεις, όλα παρατίθενται χωρίς φόβο και πάθος και κυρίως χωρίς τις υπερβολές που συνήθως εκφράζουν οι αδαείς οι επιζητούντες αποδιοπομπαίους τράγους για τα όσα κακά συμβαίνουν στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό για τους αναγνώστες. Τώρα ονόματα και καταστάσεις που εμπλέκονται με τον εθνικοσοσιαλισμό και τον φασισμό αποσιωπώνται, γιατί πολλοί θέλησαν να σβήσουν τα ίχνη τους όταν διέγνωσαν ότι θα βρεθούν με τη μεριά των ηττημένων. Θα τα βρουν όμως όλα γραμμένα οι αναγνώστες και κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους.

 1. Ποιός από τους δύο ήταν πράγματι φασίστας; Ο Μεταξάς ή ο Πλαστήρας; Έχει δόση αλήθειας, ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε "κομμουνιστοφάγος";

Κανείς και όλοι τους. Θα τα διαβάσετε λεπτομερειακά στο έργο μου. Ο Μεταξάς όταν έκρινε ότι το συμφέρον της Ελλάδας δεν ήταν με τον φασισμό, δεν δίστασε να τον πολεμήσει και στο πολεμικό μέτωπο και στο εσωτερικό της χώρας, φυλακίζοντας φασίστες και εθνικοσοσιαλιστές και διαλύοντας τις οργανώσεις τους. Βενιζέλος και Πλαστήρας ήταν αμφότεροι θαυμαστές του Μουσολίνι, ο δε Πλαστήρας υπεδείκνυε από το γερμανοκρατούμενο Βισύ της Γαλλίας, όπου ζούσε αυτοεξόριστος, την ανάγκη σχηματισμού φιλογερμανικής κυβέρνησης κατοχής. Ο Βενιζέλος, με το πολιτικό του αισθητήριο, διείδε έγκαιρα, προείδε θα έλεγα καλύτερα, τον κίνδυνο που θα προερχόταν από τους κομμουνιστές για το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελλάδας

 1. Αληθεύει ή όχι, ότι το ΚΚΕ χειραγώγησε την Εθνική Αντίσταση μέσω του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;

Ναι, υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση γι αυτό και από τις αριστερές πηγές. Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήταν η λεοντή, ο δούρειος ίππος του ΚΚΕ για την αποπλάνηση των πολιτικά αφελών, στην τότε προσπάθειά του να καταλάβει μεταπολεμικά βιαίως την εξουσία στην Ελλάδα. Το αν θα είμασταν καλύτερα ή χειρότερα, αν το επετύγχανε, θα το κρίνει ο αναγνώστης.

 1. Ποιοί και γιατί εξόντωσαν τον συνταγματάρχη Ψαρρό; Μπορείτε ενδεικτικά να κατονομάσετε και άλλες προσωπικότητες της Αντίστασης εναντίον των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες αδικήθηκαν από τους ιστορικούς; 

Ο Ψαρρός είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις εξόντωσης από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ των πυρήνων αντίστασης που δημιούργησαν οι Έλληνες αξιωματικοί, όσοι παρέμειναν στην πατρίδα και δεν μετέβησαν στην Μέση Ανατολή για να αγωνισθούν με τους συμμάχους ενάντια στον Άξονα. Θα βρείτε όλους αυτούς τους ξεχασμένους σήμερα στρατιώτες που σφαγιάσθηκαν γιατί έκαναν το χρέος τους στην πατρίδα, μέσα στο έργο μου, και θα εκπλαγείτε για την αποσιώπηση της δράσης τους που κατάφεραν να επιβάλουν οι αριστεροί κονδυλοφόροι.

 1. Ποιά ήταν η ΠΕΑΝ και ποιό το κορυφαίο αντιστασιακό κατόρθωμά της; 

Μια καθαρά εθνικιστική οργάνωση που ανατίναξε το 1942 τα γραφεία της γερμανόφιλης ΕΣΠΟ στην Αθήνα, σκοτώνοντας και πολλούς Γερμανούς. Το ΚΚΕ, που μέχρι τότε δεν είχε κάποια αντιστασιακή δράση, κατήγγειλε την ΠΕΑΝ ως γερμανική προβοκάτσια!!!

 1. Ποιές σκοπιμότητες "άναψαν" το φυτίλι της διχόνοιας στις ελληνικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής στη διάρκεια του αγώνα κατά του Άξονα;

Σκοπιμότητες μπορεί να υπήρξαν από ορισμένους κύκλους, αλλά το φυτίλι άναψε από το μυαλό μας, τη διχόνοια στην αρχή μεταξύ βενιζελικών και βασιλικών αξιωματικών και στη συνέχεια τη διάβρωση που υπέστησαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή από την κομμουνιστική προπαγάνδα.

 1. Τι ρόλο έπαιξαν η Αγγλία του Τσώρτσιλ και η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν στην Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια της κατοχής, όσο και κατά την απελευθέρωση;

Τον πραγματιστικό ρόλο των μεγάλων δυνάμεων και των μεγάλων ηγετών τους, που επισφράγισαν με τη συμφωνία τους την κατάσταση που επικράτησε στο πεδίο της μάχης. Αυτή ήταν ουσιαστικά η περίπτωση της Ελλάδας, οι Άγγλοι είχαν κυριαρχήσει στρατηγικά στη χώρα μας και αυτό έγινε αποδεκτό από τον Στάλιν που είχε στρατιωτικά κυριαρχήσει σε άλλες βαλκανικές και στη συνέχεια και σε άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες. 

 1. Ποιοί τελικά πρόδωσαν την πατρίδα; Οι κατοχικοί πρωθυπουργοί, οι κομμουνιστές ή οι ταγματασφαλίτες; Υπάρχουν ομοιότητες με τη μνημονιακή Ελλάδα του σήμερα;

Όλοι τους πίστευαν ότι ενεργούν για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν αποδέχομαι εύκολα και άκριτα τον όρο «προδότης». Έχει γίνει μεγάλη κατάχρηση της λέξεως. Όχι, δεν υπάρχουν ομοιότητες με την σημερινή μνημονιακή κατάσταση, τότε τα πράγματα ήταν τραγικά, και όταν λέμε τραγικά εννοούμε τραγικά. Καμία σχέση με το σήμερα, εκτός από την τάση κάποιων ηγετών μας για δουλοπρέπεια, αλλά αυτή είναι παλιά μας ασθένεια, σάς θυμίζω το «Οδοιπόροι στα Σούσα».  

 1. Είχε συμμετοχή η αστική τάξη της χώρας στα Δεκεμβριανά του 1944;

Περιδεής παρακαλούσε για την διατήρηση των ταγμάτων ασφαλείας για να διασωθεί από τον κομμουνισμό, και όταν τελικά διεσώθη κατηγορούσε τους ταγματασφαλίτες ως «γερμανοτσολιάδες»! Τέτοια αγνωμοσύνη και αχαριστία από μία κοινωνική διαστρωμάτωση, – δεν μ’ αρέσει ο μαρξιστικός όρος «τάξη» και δεν ομιλώ την μαρξιστική – δείχνει το πόσο σαθρή και ανθυγιεινή ήταν (και είναι φοβούμαι) η συγκρότησή της.

 1. Είναι μύθος ή πραγματικότητα η σχέση του "Δημοκρατικού Στρατού" με τους "Σλαβομακεδόνες";

Στην τελευταία φάση του εμφυλίου ο μισός περίπου «Δημοκρατικός Στρατός» απαρτιζόταν από Σλαβομακεδόνες. Το πώς και γιατί θα το μάθετε στο ΤΟΤΕΜ ΚΑΙ ΤΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ, όπως και πολλά άλλα πρόσωπα και πράγματα, δηλαδή είδωλα (τοτέμ) και ιδεοληψίες (ταμπού), που καιρός ήταν να αποκαλυφθούν.