Εχθρικός συνομιλητής ο Κοτζιάς για τη Μόσχα. Το αντίθετο θα ήταν περίεργο

kotzias.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

«Εχθρικό συνομιλητή” θεωρεί πλέον η Μόσχα τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά, κατηγορώντας ότι έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας γι αυτό και τον στοχοποίησε προσωπικά στέλνοντας του «προσωπικό μήνυμα” . Η Ελλάδα έχει κόψει γέφυρες με την Ρωσία τη στιγμή που κυοφορούνται σημαντικές εδαφικές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια, αλλαγές που πρόκειται να επηρεάσουν άμεσα και τη χώρα μας. Ανησυχία, προκαλεί επίσης στις αντιδράσεις που υπονόησε ότι θα εξετάσει το ελληνικό ΥΠΕΞ, θα έχουμε δηλαδή και νέα επεισόδια στο ελληνορωσικό σίριαλ.

Η Αθήνα δεν αποδέχεται τις κυρώσεις της Ρωσίας αλλά τις χαρακτηρίζει “ασύμμετρες”, καθώς η Ελλάδα απέλασε και απαγόρευσε την είσοδο σε τέσσερα συνολικά άτομα για τα οποία υπήρχαν σαφείς αποδείξεις για τη δράση συγκεκριμένων προσώπων τόσο στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και έξω από αυτήν. Ομως σύμφωνα με τη λογική Κοτζιά, αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση της Μόσχα και για αυτό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στις ρωσικές κινήσεις «κατάλληλα και ανάλογα», φράση που φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί από διπλωματικούς κύκλους.

Η κρίση στις σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς παραδοσιακά η Μόσχα στηρίζει τις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ενίοτε και στα ελληνοτουρκικά, στα Βαλκάνια και δηλώνει αντίθετη στον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντική για την ελληνική οικονομία η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και φυσικά στον τουρισμό. Η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις έγινε με συγκεκριμένους όρους ώστε να πέσουν «γέφυρες» και να μην μείνουν διάδρομοι επικοινωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές ότι με αφορμή όχι μόνο την Συμφωνία των Πρεσπών, επιχειρεί να πουλήσει στην Ουάσιγκτον ως εκδούλευση,την συμβολή της στην διατήρηση των Δ. Βαλκανίων σε φιλοδυτική τροχιά.

Περίμενε κανείς από τύπους σαν τον Κοτζιά, που τα έχουν κάνει μαντάρα σε όλα τα θέματα της χώρας, να κρατήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία;

Ετικέτες: Ελλάδα Κοτζιάς Ρωσία Σχέσεις