Παναγιώτης Δούμας στην Ε.Ω.: '' Σημασία έχει να ενωθούμε και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών''

IMG_4399-1024x606.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Νέας Δεξιάς Παναγιώτη Δούμα, στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Η χώρα απ’ ό,τι φαίνεται μπαίνει σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο. Κανείς φυσικά δε γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές, ίσως ούτε καν στην ίδια την κυβέρνηση. Όπως και να έχει όμως οι μέρες του Αυγούστου που έρχονται ίσως είναι η τελευταία «ανάπαυλα» πριν την πλήρη εκκίνηση του πολιτικού αγώνα. Στον αποκαλούμενο «πατριωτικό χώρο» η κουβέντα έχει ήδη «ανάψει». Τα σενάρια αρκετά. Έτσι ξεκινάμε από αυτήν την εβδομάδα μια σειρά συνεντεύξεων με εκπροσώπους των κομμάτων του χώρου αυτού, για να δούμε τις δικές τους σκέψεις. Αυτή την εβδομάδα μιλάμε με τον Παναγιώτη Δούμα, Αντιπρόεδρο, αλλά και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος «Νέα Δεξιά», επιχειρηματία και τ. Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, για να δούμε πώς αυτός και το κόμμα του βλέπουν την πορεία τους!

Κ. Δούμα. Ας αρχίσουμε με το βασικό: Είστε Σαμαρικοί στην Νέα Δεξιά; Είστε μνημονιακοί;

Στη «Νέα Δεξιά» είμαστε όλοι Κρανιδιωτικοί. Κανείς μας βέβαια, δεν προέρχεται από παρθενογένεση και ειδικά στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, έτσι όπως αυτό έχει ανακατευθεί. Επειδή ωστόσο η ερώτησή σας βασίζεται στην μακροχρόνια σχέση του Προέδρου μας με τον τέως πρωθυπουργό, σας διαβεβαιώ ότι ούτε κατά διάνοια υπάρχει κάτι τέτοιο. Όσο για το Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο, όλοι ξέρουμε πια ότι ήταν ένα σπεκουλαδώρικο και ψηφοθηρικό ψευδοδίλημμα, το οποίο εγκαταλείφθηκε από όσους το εκμεταλλεύθηκαν, μόλις αυτοί διέβησαν τις θύρες τις εξουσίας. Σαφέστατα δεν είμαστε μνημονιακοί. Δεν πουλάμε όμως και παραμύθια στον ελληνικό λαό. Τίποτε δεν μας εμποδίζει από το να καταδεικνύουμε την αποτυχία της Νομισματικής Ενώσεως και ειδικά το λάθος της συμμετοχής της Ελλάδος σε αυτήν. Μην ξεχνάτε κιόλας, ότι μιλάτε σ’ έναν από τους λίγους που είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε σειρά εκστρατειών κατά της εντάξεως της Ελλάδος στη Νομισματική Ένωση.

Τελικά, η Ελλάδα πρέπει κατά τη γνώμη σας να παραμείνει στην Ευρωζώνη;

Η Ευρωζώνη έχει τεράστια προβλήματα, που είτε θα λυθούν συλλογικά, όπως θα προϋπέθετε ένας ειλικρινής και καλοπροαίρετος συνεταιρισμός, είτε θα πρέπει να αυτοδιαλυθεί, εξίσου συλλογικά και όχι ατάκτως. Μακροπρόθεσμα πάντως η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα πρέπει να είναι στρατηγικός μας στόχος. Διαφορετικά, δεν βλέπω φως στο τούνελ της εξαθλίωσης των Ελλήνων.

Τι έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα ως ΝΕΔΕ που θεωρείτε ότι σας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κόμματα του πατριωτικού χώρου;

Η Νέα Δεξιά ήταν εξ’ αρχής φιλόδοξο εγχείρημα. Δημιουργήσαμε ένα κόμμα, αποτελούμενο από ετερόκλητους, άφθαρτους κανονικούς ανθρώπους με πίστη στο έθνος και στην ελευθερία και με το θάρρος της παραδοχής ότι είναι δεξιοί. Προς έκπληξή μας, είδαμε από την αρχή ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που νιώθουν την ανάγκη να απελευθερωθούν από τις αγκυλώσεις που καλλιέργησε η ιδεολογική ηττοπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ενοχοποίησε την δεξιά και οδήγησε μία ολόκληρη παράταξη να αρνείται τον αυτονόητο αυτοπροσδιορισμό της, έναντι μίας αυταρχικής και δεσπόζουσας αριστεράς, που είχε κάποτε ηττηθεί κατά κράτος. Από ‘κει και πέρα, αυτό που έχουμε καταφέρει είναι η δημιουργία ενός πολιτικού προγράμματος που χωρίς τις αγκυλώσεις που σας προανέφερα, αλλά και δίχως στείρες μεγαλοστομίες, δύναται να συγκινεί όλους τους Έλληνες, που επιθυμούν την ελευθερία σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, οριοθετούμενη από το εθνικό συμφέρον.

Πολλοί λένε ότι ο διαχωρισμός “δεξιά-αριστερά” είναι ξεπερασμένος. Και ότι η νέα σύγκρουση είναι η παγκοσμιοποίηση εναντίον του πατριωτισμού. Εσείς το δέχεστε;

Η παγκοσμιοποίηση είναι μία νέα έκφανση του αριστερού διεθνισμού. Ο πατριωτισμός ήταν ανέκαθεν ο βασικός πυλώνας της δεξιάς σε όλο της το εύρος. Ο διαχωρισμός «δεξιά – αριστερά» δεν είναι μόδα για να ξεπεραστεί. Ισχύει σε όλον τον δυτικό κόσμο. Απλά στη χώρα μας, η δεξιά έχει ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με τη Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι εξαιρετικά άδικο. Όπως έχω επανειλημμένως γράψει. Η Νέα Δημοκρατία πρόδωσε την παράταξη που την ανέδειξε. Όχι η Δεξιά. Η Δεξιά είναι η ευρύτερη παράταξη. Όσοι εκφράζουν δε μία αποστροφή στο να βρίσκονται στην ίδια παράταξη με τη Νέα Δημοκρατία, τους διαβεβαιώ ότι η Νέα Δημοκρατία έχει από μόνη της αυτοεξαιρεθεί και αναζητά παραταξιακή στέγη στο κέντρο, παρέα με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τον Λεβέντη και τους διαφόρους σοσιαλ-φιλελευθέρους. Θέτω λοιπόν το ερώτημα: Τι πιο ισχυρό να αντιτάξει κανείς ως αυτοπροσδιορισμό, απέναντι σε μία Αριστερά που βροντοφωνάζει το όνομά της με θράσος, από την Δεξιά;

Πρόσφατα, για πρώτη φορά εμφανιστήκατε σε δημοσκόπηση. Με 1,35%. Είστε ικανοποιημένος με αυτό;

Όπως κάθε υγιές κόμμα, η Νέα Δεξιά επιδιώκει την είσοδό της στη βουλή. Με το ποσοστό αυτό δεν μπαίνεις στη βουλή. Σίγουρα όμως είναι ένα ικανοποιητικό νούμερο, δεδομένου ότι είμαστε ένα αυτοχρηματοδοτούμενο κόμμα με εντελώς νέα πρόσωπα και χωρίς να έχουμε στρατολογήσει διαφόρους περιφερόμενους αποτυχημένους κομματάρχες – φαντάσματα παλαιοκομματικού χαρακτήρα. Επιπλέον, η ευρύτερη παράταξη είναι κατακερματισμένη, ενώ η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας υπό το προσφιλές της πια ψευδοδίλημμα «να φύγει το ΠΑΣΟΚ» – ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή – πολύ μεγάλη. Θεωρούμε πάντως, ότι το ποσοστό μας θα ανέβει, καθώς όσο πλησιάζουν οι εκλογές το τοπίο θα καθαρίσει και θα εξαφανιστούν πρώτοι όσοι ίδρυσαν ένα κόμμα απλά για να κεφαλαιοποιήσουν μία μικρή ή μεγάλη πολιτική διαδρομή. Αυτό θα αποδεσμεύσει αρκετό κόσμο, ο οποίος θα αναζητήσει μία σοβαρή και συνεπή εναλλακτική σαν το κόμμα μας.

Ένωση Πατριωτικών Δυνάμεων. Το κόμμα σας τι στάση κρατά ως προς αυτό το βασικό ζήτημα; Πιστεύετε σε αυτήν; Μιλάτε με κάποια άλλα σχήματα;

Πριν καν ιδρύσουμε το κόμμα μας, είχαμε πάρει πρωτοβουλίες για την συγκρότηση ενός πατριωτικού μετώπου. Δε θέλαμε να αποτελέσουμε άλλο ένα κομμάτι στο παζλ του λεγομένου «χώρου». Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες δεν ευόδωσαν, όχι λόγο ιδεολογικών διαφορών, αλλά κυρίως, λόγω της εμμονής κάποιων προσώπων να ηγούνται αντί να συμπορεύονται. Αλλά και μετά την ίδρυση της Νέας Δεξιάς είμαστε σε διαρκείς συζητήσεις με αρκετά πρόσωπα. Λέω πρόσωπα και όχι φορείς, διότι, όπως σας είπα, οι περισσότεροι φορείς είναι προσωποπαγή σχήματα, βασισμένα σε προσωπικές ατζέντες που στην πραγματικότητα δεν επιδιώκουν την είσοδο στη βουλή, αλλά τη δημιουργία μίας προσωπικής πολιτικής υπεραξίας, υπό το μανδύα του κόμματος.

Ναι, αλλά το ίδιο δε θα μπορούσαν και εκείνοι να πουν για εσάς;

Όχι. Η «Νέα Δεξιά» δεν είναι ένα μεγάλο πολιτικό γραφείο, αλλά κόμμα, δηλωμένο στον Άρειο Πάγο, με καταστατικό, με Πρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Αντιπρόεδρο, όργανα, στελέχη, τοπικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και σημαντικές διεθνείς συμμαχίες. Δεν είμαστε προσωπική παρτίδα κανενός. Έχουμε απλά την τύχη να έχουμε έναν νέο επιτυχημένο επαγγελματικά και αναγνωρίσιμο ηγέτη. Έχουμε πρόγραμμα για όλα τα καίρια ζητήματα και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε εκλογές ακόμη και αυτόνομα, αν χρειαστεί. Οι απόψεις των στελεχών μας φιλοξενούνται τακτικά σε σημαντικά έντυπα και ιστοσελίδες, ενώ αρκετά από αυτά είναι διακεκριμένες προσωπικότητες στις τοπικές τους κοινωνίες. Σίγουρα λοιπόν, δεν είμαστε το ίδιο με αυτούς. Αν όχι όλους, τουλάχιστον τους περισσοτέρους.

Παρά ταύτα, πιστεύετε αυτό που πολύ συζητάται τον τελευταίο καιρό; Ότι δηλαδή, πρέπει τα κόμματα του χώρου μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής να ενωθούν και να σχηματίσουν έναν «ΣΥΡΙΖΑ» της δεξιάς; 

Σίγουρα, ο κατακερματισμός περιορίζει τις πιθανότητες των κομμάτων του χώρου αυτού να εκλέξουν βουλευτές ή ευρωβουλευτές. Κάθε μέρα δε, ανακοινώνεται στον ίδιο χώρο και ένας νέος φορέας. Το θέμα όμως δεν είναι απλά η είσοδος στη βουλή ή την Ευρωβουλή. Το ζήτημα είναι ότι διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη για το έθνος μας περίοδο που επιτάσσει τη συσπείρωση και την δημιουργία, το συντομότερο δυνατόν ενός σύγχρονου συνασπισμού κομμάτων, που θα μπορέσει να ανακόψει τον εθνομηδενιστικό κατήφορο που έχει πάρει η χώρα μας και τον οποίο είμαι βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα καταφέρει να συγκρατήσει. Επιπλέον, περπατάς στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης και βλέπεις νέους ανθρώπους, άφθαρτους και πιθανότατα ακομμάτιστους να αγωνίζονται για το Μακεδονικό, ακέφαλοι, χωρίς τα ηγετικά πρόσωπα που θα μετουσιώσουν την τεράστια και διαρκή εθνική αγανάκτηση σε υπολογίσιμο πολιτικό μέγεθος. Είμαι βέβαιος, ότι τα παιδιά αυτά ψάχνουν κάτι που θα μπορέσουν να εμπιστευθούν και να υποστηρίξουν. Κι αυτό είναι για μένα το στοίχημα. Δεν είναι απλά να ενωθούμε. Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Σημασία έχει να ενωθούμε και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των νέων Ελλήνων πατριωτών.

Πριν από λίγες ημέρες ο Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε τον ανεξάρτητο Γ. Κουριαννίδη για Δήμαρχο στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας σε λίγες ημέρες το ίδιο προτίθεται να κάνει και ο κ. Συναδινός. Εσείς είστε διατεθειμένοι να στηρίξετε αυτοδιοικητικούς σε μια “κοινή στάση” με άλλα κόμματα του πατριωτικού χώρου;

Σαφέστατα και είμαστε. Αν με ρωτάτε τώρα ειδικά για τον Γιάννη Κουριαννίδη, η φιλία μας και οι κοινοί μας αγώνες εδώ και δεκαετίες καθιστά κάτι τέτοιο αυτονόητο, τουλάχιστον για μένα. Επίσημα ως κόμμα έχουμε κάνει μαζί εκδηλώσεις και έχουμε μία αγαστή σχέση και συνεργασία. Όταν όμως έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και ο κόσμος καίγεται, το να αναφερόμαστε στις αυτοδιοικητικές εκλογές μου μοιάζει φθηνή μικροπολιτική τρίπλα. Εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για τρίπλες. Δε θα ακολουθήσουμε τη λογική της πολιτικής μέσω τηλεοπτικής ατάκας. Όταν ο Πρόεδρός μας και τα αρμόδια όργανα του κόμματος το αποφασίσουν θα ανακοινώσουμε ποιους θα στηρίξουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Πρόεδρός μας και όχι ο κ. Καρατζαφέρης.

Συμμετέχετε στην ENF, τον ευρωπαϊκό σχηματισμό, στον οποίο είναι τα κόμματα που κυβερνούν σε Αυστρία, σε Ιταλία αλλά και το Εθνικό Μέτωπο στην Γαλλία. Πώς βλέπετε το μέλλον των κομμάτων αυτών σε ολόκληρη την Ευρώπη;

Η ένταξή μας στο Κίνημα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας αποτελεί μοναδική επιτυχία στον ευρύτερο πατριωτικό χώρο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα είναι ουσιαστικά το «αύριο» της Γηραιάς Ηπείρου. Ο διαρκής διάλογος που έχουμε με τα κόμματα αυτά και η παρουσία μας στις κοινές μας εκδηλώσεις, μάς βοηθούν να αποκτήσουμε σημαντικές εμπειρίες ως προς την συγκρότηση ενός σύγχρονου πατριωτικού κόμματος και στη χώρα μας.

Θεωρώ ότι η ENF μετά και τις ερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι αισθητά μεγαλύτερη και ειλικρινά ελπίζω αυτό να γίνει και με τη δική μας συμμετοχή. Αναμένουμε από του χρόνου να συμπεριληφθεί και η AfD, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ενώ είναι βέβαιο ότι και οι Ιταλοί του Ματέο Σαλβίνι θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αριθμητικά δύναμη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα πρόκειται για μία πολύ ισχυρή ομάδα, η οποία στα επόμενα χρόνια αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

Ετικέτες: Συνέντευξη Νέα Δεξιά Δούμας