Έρχεται «ατύχημα» στις αγορές – Σε ομόλογα ή τράπεζες το πρώτο κραχ, σύμφωνα με 7 επενδυτικούς οίκους

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

“Η ταχύτητα με την οποία τα πράγματα σπάνε σε όλο τον κόσμο … είναι προφανώς ένας “μαύρος κύκνος” που μας λέει ότι βρισκόμαστε πλέον ξεκάθαρα στο στάδιο του ατυχήματος στην αγορά”, αναφέρει η Nomur

Επενδυτές και αναλυτές της Wall Street κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιθανό “ατύχημα στην αγορά”, καθώς οι διαδοχικές περιόδους αναταραχής στις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα και η άνοδος του δολαρίου προκαλούν αυξανόμενα επίπεδα πίεσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ένας μετρητής της έντασης στις αμερικανικές αγορές -που παράγεται από το Γραφείο Χρηματοοικονομικών Ερευνών του Υπουργείου Οικονομικών- έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδό του από την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού τον Μάιο του 2020.
Ακόμη και καθώς οι μετοχές στη Wall Street ξεκινούν το νέο τρίμηνο με κέρδη, ο δείκτης χρηματοοικονομικής πίεσης του OFR βρίσκεται κοντά σε υψηλό διετίας, στο 3,1, όπου το μηδέν υποδηλώνει την κανονική λειτουργία της αγοράς.
Αυτό έχει προστεθεί σε έναν αυξανόμενο κατάλογο δεικτών αναφοράς που υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες διαπραγμάτευσης στο κρατικό χρέος των ΗΠΑ, τα εταιρικά ομόλογα και τις αγορές χρήματος είναι όλο και πιο τεταμένες.
“Η ταχύτητα με την οποία τα πράγματα σπάνε σε όλο τον κόσμο … είναι προφανώς ένας “μαύρος κύκνος” που μας λέει ότι βρισκόμαστε πλέον ξεκάθαρα στο στάδιο του ατυχήματος στην αγορά”, δήλωσε ο Charlie McElligott, στρατηγικός αναλυτής της Nomura.

Οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών

Οι αυξανόμενες ανησυχίες έχουν τροφοδοτηθεί από μια σειρά μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τον περιορισμό του πληθωρισμού.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση οδήγησαν σε απότομες πωλήσεις στις δημόσιες αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το αμερικανικό νόμισμα σε βάρος των υπολοίπων.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας – καθώς και τα ματαιωμένα φορολογικά σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης – έχουν επίσης ενισχύσει τις διακυμάνσεις της αγοράς φέτος, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης παγκόσμιας πολιτικής προσπαθούν να συγκρατήσουν την αύξηση των τιμών.
“Όταν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες σφίγγουν τόσο πολύ, όλοι αναζητούν ποιος ή τι θα αποτελέσει την αιτία για να κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες”, δήλωσε ο Michael Edwards, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund Weiss Multi-Strategy Advisers.
“Αυτοί [η Fed] είναι αποφασισμένοι να καταστήσουν αυστηρότερες τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και επειδή η οικονομία είναι πολύ ισχυρή… πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις αγορές χρηματοδότησης ως μηχανισμό μετάδοσης.
Έτσι, κάποιος θα πληγωθεί”.
Ο McElligott επεσήμανε την πτώση του ιαπωνικού γεν κατά 20% φέτος, την sell off του βρετανικού κρατικού χρέους τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και ένα πλήθος δανείων που έχουν κολλήσει στους ισολογισμούς των τραπεζών και οι δανειστές δεν μπορούν να τα ξεφορτωθούν στους επενδυτές ούτε με μεγάλα discount.
Αυτά είναι ενδείξεις των πιέσεων στις αγορές.

 

Ο ρόλος του δολαρίου

Πρόσθεσε ότι η ισχύς του δολαρίου “προκαλεί τεράστιες πιέσεις σε οικονομικό επίπεδο… και όλο και περισσότερο, κάνει μετάσταση στις αγορές”.
Οι πιέσεις σημαίνουν ότι οι αγορές δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε: οι εταιρείες δεν μπορούν εύκολα να λάβουν χρηματοδότηση, είναι πιο δύσκολο να αγοράσουν και να πουλήσουν τίτλους, οι τιμές είναι ασταθείς και οι επενδυτές είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους.
Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί όλο το χρόνο, αλλά μέχρι πρόσφατα ήταν εμφανής κυρίως στην αγορά μετοχών, όπου οι αποτιμήσεις έπεσαν κατακόρυφα, καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε και οι προοπτικές ανάπτυξης περιορίστηκαν.
Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μπόρεσαν να εισαγάγουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αποσύρουν προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις χρέους για τους πελάτες τους, αφού οι επενδυτές αρνήθηκαν να ανοίξουν τα βιβλιάρια επιταγών τους.
Τον περασμένο μήνα οι τράπεζες αναγκάστηκαν να κρατήσουν 6,5 δισ. δολάρια χρέους για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της εταιρείας παραγωγής λογισμικού Citrix στους δικούς τους ισολογισμούς, αφού απέτυχαν να βρουν πρόθυμους αγοραστές για το σύνολο της χρηματοδότησης του χρέους.
“Αυτή είναι μια ιστορία με βάτραχους που βράζουν.
Τους βάζεις σε κρύο νερό και σιγά σιγά ανεβάζεις τη θερμοκρασία”, δήλωσε ο George Goncalves, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην MUFG.
“Αυτό ακριβώς συμβαίνει στις αγορές.
Η Fed ανεβάζει τη θερμοκρασία.
Αλλά επειδή η αγορά είναι ακόμη πλημμυρισμένη από ρευστότητα, δεν είναι ακόμη σαφές πού είναι η αδυναμία”.

Ο οικονομολόγος της JPMorgan, Bruce Kasman, δήλωσε την Παρασκευή ότι η σχετική υγεία του τραπεζικού συστήματος και οι μικρές ανάγκες χρηματοδότησης για μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου σημαίνουν ότι οι ευπάθειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος παραμένουν χαμηλές.
Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα προειδοποίησε ότι η αύξηση του δείκτη του OFR αποτελεί απόδειξη της ευρύτερης εξάπλωσης του στρες σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές – και της μειωμένης διάθεσης για ανάληψη κινδύνου – που προκάλεσαν το ισχυρό δολάριο και τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ.
“Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι ένας ολοένα και πιο γνωστός άγνωστος παράγοντας για τις προοπτικές”, δήλωσε ο Kasman.

Πιέσεις και στα ομόλογα

 

Η αγορά εταιρικών ομολόγων παρουσιάζει επίσης αυξανόμενα σημάδια πίεσης, σύμφωνα με τον Marty Fridson, επικεφαλής επενδύσεων της Lehmann, Livian, Fridson Advisors.
Ο Fridson σημείωσε ότι το ασφάλιστρο που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση ριψοκίνδυνου εταιρικού χρέους με διαβάθμιση junk έναντι των κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η αγορά ομολόγων junk αντανακλά πλέον μια πιθανότητα ύφεσης 22%, από μόλις 2% στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οι εταιρικές χρεοκοπίες υπερδιπλασιάστηκαν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι ο μετρητής τους που μετρά το άγχος στην πιστωτική αγορά βρίσκεται σε “οριακά κρίσιμο επίπεδο” και ότι “αρχίζει η δυσλειτουργία της αγοράς” αν αυξηθεί πολύ περισσότερο.
Ξεχωριστά, ένας δείκτης της Goldman Sachs που μετρά τις απομειώσεις και τις διαταραχές της αγοράς οδηγείται υψηλότερα από την πίεση στις αγορές χρηματοδότησης, καθώς και από την αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά κρατικού χρέους των ΗΠΑ.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού παγκοσμίως, έχει αυξηθεί φέτος από περίπου 1,5% σε 3,6% – και την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε για λίγο το 4% για πρώτη φορά σε 12 χρόνια.
Η μεταβλητότητα στην εν λόγω αγορά έχει επίσης φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό το 2020, σύμφωνα με τον δείκτη Ice BofA Move.

Η μεταβλητότητα μπορεί να φανεί και σε καθημερινή βάση: η μεγαλύτερη κίνηση στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου το 2021 ήταν μια πτώση 0,16 ποσοστιαίων μονάδων στις 26 Νοεμβρίου.
Μέχρι στιγμής φέτος υπήρξαν επτά ημέρες με μεγαλύτερες κινήσεις.
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Fed παραμένουν αμετακίνητοι στην αύξηση των επιτοκίων, είναι και αυτοί σε επιφυλακή για πιθανούς κινδύνους από την πτώση της αγοράς.
“Καθώς η νομισματική πολιτική σφίγγει παγκοσμίως για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς οι διασυνοριακές δευτερογενείς επιπτώσεις και διαρροές μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις χρηματοπιστωτικές ευπάθειες”, δήλωσε την Παρασκευή η Lael Brainard, αντιπρόεδρος της Fed.
“Είμαστε προσεκτικοί στις χρηματοοικονομικές ευπάθειες που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την έλευση πρόσθετων δυσμενών σοκ”.

TAGS: