Θρίαμβος για τους Γερμανούς της AfD

0
0
0
s2smodern


Ιστορική εκλογική επίδοση κατέγραψε στη Γερμανία το εθνικιστικό όμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία ριζοσπαστικοποίησε τη ρητορική του.
Το αντι-ισλαμικό και αντι-μεταναστευτικό αυτό κίνημα που ιδρύθηκε πριν μόλις τέσσερα χρόνια συγκέντρωσε 13% έως 13,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις προβλέψεις, και ετοιμάζεται να καταλάβει 86 έως 89 έδρες στην κάτω βουλή.=

Η είσοδος του AfD στην Μπούντεσταγκ αποτελεί σημείο καμπής στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Κύριος λόγος για την ανοδό του η πολιτική της Μαντάμ Μέρκελ για το μεταναστευτικό. Το AfD είχε καθόλη την προεκλογική εκστρατεία μαζική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κόμμα χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες αμερικανικής διαφημιστικής εταιρείας που είχε κατά το παρελθόν συνεργασθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία, τμήμα της οποίας επιδιώκει συνεργασία με το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας ή το FPO της Αυστρίας τράβηξε στα άκρα την ρητορική της, ακολουθώντας μία στρατηγική αντίθετη με εκείνη της Μαρίν Λεπέν, η οποία προσπάθησε να αποδαιμονοποιήσει το κόμμα της. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ο δεύτερος επικεφαλής της λίστας του κόμματος, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κατήγγειλε «τον αυξανόμενο εξισλαμισμό της Γερμανίας». Πρώην στέλεχος της CDU και ηλικίας 76 ετών, ο Γκάουλαντ δήλωνε ότι το ισλάμ δεν αποτελεί θρησκεία, αλλά πολιτικό δόγμα και ότι η τρομοκρατία βρίσκει τις ρίζες της στο κοράνι. Οι υποστηρικτές του AfD διέκοπταν συστηματικά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της Μέρκελ με σφυρίγματα και γιουχαΐσματα, κυρίως στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου οι ψηφοφόροι εξέφρασαν σε μεγάλα ποσοστά τη δυσαρέσκειά τους προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Η Δημοκρατία θα αλλάξει», προβλέπει ο πολιτικός επιστήμονας Φάμπιαν Φίρζοφ. «Στην Μπούντεσταγκ, θα παρακολουθήσουμε σκλήρυνση των φραστικών συγκρούσεων...Τα άλλα κόμματα θα μετακινηθούν λίγο προς τα δεξιά στα θέματα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας».
Οι 89 βουλευτές του AfD θα κάνουν την ζωή δύσκολη στην Μέρκελ, η οποία χάνει και την στήριξη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και πλέον θα πρέπει να εξερευνήσει άλλες πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία. To Afd είναι ένα κόμμα που μέχρι σήμερα ήταν εξαιρετικά εσωστρεφές, λόγω των αντιμαχόμενων τάσεων στο εσωτερικό του. Είναι πιθανόν πλέον αυτό να αλλάξει όμως. Και τότε να δείτε τα προβλήματα της CDU.