Νίκη – επανεκλογή Ερντογάν και η Ελλάδα έχει Τσίπρα

0
0
0
s2smodern

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε με ποσοστό 52,43%, με καταμετρημένο το 99,74% των ψήφων από τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες 24 Ιουνίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συγκέντρωσε ποσοστό 30,81%.Ο τουρκικός λαός με ανακήρυξε πρόεδρο σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα” δήλωσε ο Ερντογάν! – Παραδώσαμε μαθήματα δημοκρατίας! Το Έθνος μας έκανε αυτό που έπρεπε, τόνισε αναφερόμενος στο 90% της συμμετοχής – “Ελπίζω κανείς να μην βλάψει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές για να καλύψει την αποτυχία του”...

Νίκη Ερντογάν και στην Βουλή, αλλά μπαίνουν οι Κούρδοι

Στις βουλευτικές εκλογές, που γίνονται παράλληλα, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 54,03% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 92%. Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 33,4%. Παράγοντας-κλειδί στις ισορροπίες στην νέα Βουλή αναμένεται να είναι το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο έχει τελικά έσπασε καθαρά το φράγμα του 10% που απαιτείται για είσοδο στην Βουλή και συνεπώς θα πάρει έδρες που διαφορετικά θα αναλογούσαν στο AKP. Το εάν το μπλοκ Ερντογάν θα έχει αυτοδυναμία, που θα τον χρίσει απόλυτο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής θα φανεί τις επόμενες ώρες, όταν θα γίνει η κατανομή των 600 εδρών. Η συμμετοχή υπολογίζεται πάνω από το 86%.

Συμπλοκή και νεκροί πριν κλείσουν οι κάλπες

Η συμπλοκή σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο του Ερζουρούμ ανάμεσα σε μέλη του κόμματος του Ερντογάν και αυτού της Ακσενέρ. Νεκρός έπεσε ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του IYI parti, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές ακόμα τρεις ψηφοφόροι που βρίσκονταν στο χώρο έπεσαν νεκροί, ενώ υπήρξαν και επτά τραυματίες. Από την άλλη, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε τους πυροβολισμούς στο Ερζερούμ, έκανε όμως λόγο για 2 νεκρούς και τόνισε πως το περιστατικό δεν σχετίζεται με τις εκλογές, αλλά αφορά σε βεντέτα.

Τουρκία, Ερντογάν, Εκλογές, Θεσσαλονίκη, Επανεκλογή