Μυρίζει μπαρούτι στην Αλβανία

Albania-Lots-of-people-never-heard-about-here-is-what-to-see-and-do-on-a-weekend-break-in-Tirana-1.jpg
0
0
0
s2smodern


Μια σειρά γεγονότων τα οποία μυρίζουν θρησκευτική σύγκρουση στην γειτονική μας Αλβανία, λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Όπως σημειώνεται σε δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, όλα ξεκίνησαν την ημέρα του Κουρμπάν Μπαϊράμ, με αφορμή την ενέργεια μουσουλμάνων, οι οποίοι κάλυψαν σκόπιμα το άγαλμα του Σκεντέρμπεη στην κεντρική πλατεία των Τιράνων κατά τη διάρκεια της προσευχής. Αυτό όπως είναι φυσικό προσέβαλλε πολλούς μη-μουσουλμάνους Αλβανούς, οι οποίοι παρόλη την ελληνο-σερβική καταγωγή του, θεωρούν τον Γεώργιο Καστριώτη εθνικό τους ήρωα. Με αποτέλεσμα δριμείες αντιδράσεις.
«Ο Μπαρντίλ Μαχμούτι προσβάλλει τους Αλβανούς μουσουλμάνους ως νόθα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», έχει τίτλο το αλβανικό δημοσίευμα στη "shigjeta.net", που μετέφερε στα ελληνικά ο Εχέδωρος, και μεταφέρει απόσπασμα από κείμενο του Αλβανού διανοούμενου: «Όταν βλέπω τα νόθα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια να προσβάλλουν τον Γκιέργκι Καστριότι, την πιο λαμπρή μορφή του αλβανικού έθνους, βγαίνω από τα ρούχα μου και τα βάζω δημοσίως με τη μητέρα και τον πατέρα μου. Αυτά τα βρόμικα απορρίμματα που δεν γνωρίζουν ποιον έχουν πατέρα πρέπει να εξαλειφθούν από τον εθνικό μας χώρο πριν λάβουμε σε αυτόν διάσταση ασφυξίας».
Για να απαντήσουν οι μουσουλμάνοι μέσω του Αλβανού Ιμάμη Αρμάντ Αλίου, ο οποίος δεν βλέπει καθόλου ως ήρωα τον Γκιέργκι Καστριότι- Σκεντέρμπεη, τον οποίο αποκαλεί μισθοφόρο που πολέμησε για τα χρήματα υπέρ των χριστιανικών σταυροφοριών και δεν έχει καμία σχέση με την θρησκευτική ανοχή που σήμερα έχει η Αλβανία. Ο Αρμάντ Αλίου υποστήριξε ότι ο Γεώργιος Καστριώτης «Ήταν ένας αιρετικός και μισθοφόρος αγωνιζόμενος για τα συμφέροντα της Βενετίας. Ήταν ένας προδότης που πολέμησε κατά των Οθωμανών, όχι μόνο για τα συμφέροντα της Βενετίας αλλά και του Βασιλείου της Νάπολης, αφού ήταν διοικητής των σταυροφοριών του Πάπα Πίου του ΙΙ».

Και επειδή το σενάριο πρέπει να έχει και λίγη Ελλάδα μέσα, ο Αλίου υποστήριξε ότι όλη αυτή η συζήτηση, γιατί σκεπάστηκε το άγαλμα του Σκεντέρμπεη κατά τη θρησκευτική εκδήλωση, υποκινήθηκε από το… "Ελληνο-Καθολικό λόμπι". Αλλά και ο Αλβανός ποιητής Kolec Traboini παρατηρεί ότι «Το μαζικό ξέσπασμα των μουσουλμάνων στην πλατεία Σκεντέρμπεη στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, δημιουργεί την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στην Τουρκία ή στις αραβικές χώρες». Παρατηρεί μάλιστα, ότι οι Αλβανοί μουσουλμάνοι όχι μόνον αποστρέφονται τον εθνικό τους ήρωα, αλλά και: «Αν παρατηρήσουμε τα γεγονότα στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία (των Σκοπίων), οι Αλβανοί τιμούν τον δολοφόνο των Αλβανών, τον σουλτάνο Μουράτ, και προσεύχονται για αυτόν, του έχουν κάνει μάλιστα και περίλαμπρο τάφο του Οθωμανού σουλτάνου και τον έχουν σαν τις κόρες των ματιών τους.
Και αναρωτιέται, αν πράγματι είναι Αλβανοί οι μουσουλμάνοι.

Δεν πρόκειται για την πρώτη κόντρα μεταξύ μη-μουσουλμάνων και μουσουλμάνων αλβανών. Στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα έχουν ξανασυμβεί. Οι μουσουλμάνοι Αλβανοί, χρηματοδοτούμενοι από χώρες του κόλπου και κυρίως την Σαουδική Αραβία, προσπαθούν να επιβάλλουν το ισλαμικό αφήγημα σε όλη την χώρα.e-genius.gr ...intelligent web software