Κοτζιάς: Συζητάμε για Άνω, Βόρεια και Νέα ''Μακεδονία''

eftase-sta-skopia-me-tokapelo-sto-xeri-o-nikos-kotzias.w_l.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Τη βαθιά πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το ονοματολογικό με τα Σκόπια, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι βρίσκονται τρία ονόματα:

«Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων την στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο «ναι» και το μεγάλο «όχι» «συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει ν’ αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας». «Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι έχουν «τα πάνω τους και τα κάτω τους». Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο στα Σκόπια, εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η κυβερνητική πολιτική, ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι πρόκειται για καλό συμβιβασμό, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν απ’ αυτόν.

«Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, και αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», καθώς η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και τα Σκόπια το «Μακεδονία του Βαρδάρη», από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ξεκάθαρη η προδοσία πλέον, από κυβερνητικά χείλη. Η μέρα της ψήφισης φαίνεται ότι θα είναι η πιο μαύρη μέρα στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Ετικέτες: Μακεδονία Σκόπια Κοτζιάς Προδοσία