Πρώτο στις εκλογές της Σλοβενίας το αντι-μεταναστευτικό κόμμα SDS

040618-sds.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Το κόμμα της αντιπολίτευσης κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Σλοβενίας, λαμβάνοντας το 25% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Ωστόσο, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα της Σλοβενίας (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Janez Jansa θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση, καθώς η σκληρή στάση της σχετικά με τη μετανάστευση δεν την έχει αφήσει μακριά από δυνητικούς εταίρους.

Ο κ. Jansa αναγνώρισε ότι τυχόν μετεκλογικές διαπραγματεύσεις θα ήταν δύσκολες . “Θα πρέπει πιθανότατα να περιμένουμε για κάποιο χρονικό διάστημα … πριν από σοβαρές συνομιλίες για μια νέα κυβέρνηση “, δήλωσε στους δημοσιογράφους αφού έδωσε τη δική του ψήφο. Οι ψηφοφόροι σε ανατολικές, κυρίως, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – κυρίως στην Ουγγαρία και την Πολωνία – έχουν στραφεί σε κόμματα που αντιτίθενται στα σχέδια των”ανθρωπιστών ” που απαιτούν οι αιτούντες άσυλο να υπάγονται σε ένα πλαίσιο συστήματος ποσοστώσεων. Το SDS, υποστηριζόμενο από τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοιες ποσοστώσεις και λέει ότι τα περισσότερα από τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξή τους πρέπει να στραφούν προς τις δυνάμεις ασφαλείας της εκάστοτε χώρας.

“Το κόμμα μας θέτει πρώτα τη Σλοβενία ​​και τους Σλοβένους”, δήλωσε ο κ. Jansa μετά τα πρώτα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι η SDS είναι έτοιμη για συνομιλίες συνασπισμού με όλα τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα. “Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία, η Σλοβενία ​​αντιμετωπίζει περιόδους που χρειάζονται συνεργασίες “, ανέφερε. Ο κ. Jansa, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2004 έως το 2008 και από το 2012 έως το 2013, είπε ότι θα μειώσει τους φόρους και θα επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση.

Πέρασε έξι μήνες στη φυλακή το 2014, αφού καταδικάστηκε για κατηγορίες σχετικά με δωροδοκία που σχετίζονται με μια συμφωνία όπλων του 2006, αλλά απελευθερώθηκε αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε νέα δίκη, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε διότι έληξε η δεκαετής προθεσμία. Ο κ. Jansa είχε αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση. 1,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Αδριατικής πολιτείας επέλεξαν μεταξύ 25 κομμάτων, εκ των οποίων τα εννέα έφτασαν στο κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα με 99% των ψήφων που μετρήθηκαν έβαλε το SDS μπροστά με 25 έδρες στο κοινοβούλιο των 90 εδρών. Ένα κεντροαριστερό κόμμα, του Marjan Sarec (LMS), ήρθε στη δεύτερη θέση με 12,6% των ψήφων και 13 έδρες. Ο ηγέτης του LMS, Marjan Sarec, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από τα πρώτα αποτελέσματα ότι αναμένεται να πάρει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς τα περισσότερα κόμματα είπαν πριν από τις εκλογές ότι είναι απίθανο να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SDS. Αν ο καθένας εμμείνει σε αυτό που είπε πριν από τις εκλογές, αναμένουμε να έχουμε την ευκαιρία να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση”, δήλωσε ο κ. Sarec. Ο Πρόεδρος Borut Pahor δήλωσε ότι σχεδιάζει να δώσει την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει μια κυβέρνηση στο κόμμα με τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές.

Ετικέτες: κυβέρνηση Εκλογές Δεξιά Σλοβενία