Ξεφτίλα της κυβέρνησης οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

8tt3klwNOlxZ2ifJbAL2.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Μας κάνουν πλάκα οι Σκοπιανοί ή αλλιώς ξεφτιλίζουν την κυβέρνηση που είναι έτοιμη να ξεπουλήσει το όνομα Μακεδονία και πανηγυρίζει κι όλας.

Αντιδρά λένε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ και δεν θέλει λύση με όρους erga omnes τι στιγμή που όπως φαίνεται όλα έχουν κλείσει με παρέμβαση από την Γερμανία και τις ΗΠΑ σε βάρος βεβαίως της Ελλάδας που παραδίδει το όνομα, την γλώσσα και την εθνικότητα και δεν παίρνει απολύτως τίποτα. Αν δε ισχύει πώς θα δώσει το «πράσινο φως» για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ προκαταβολικά τότε θα πρόκειται για εθνική προδοσία άνευ προηγουμένου. Η άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ να δεχτεί μία λύση με όρους erga omnes (η νέα ονομασία να ισχύει και στο εσωτερικό) εξηγεί και τον δισταγμό που επιδεικνύει τόσο ο Ζάεφ όσο και το Μέγαρο Μαξίμου λένε κυβερνητικές πηγές, αλλά είναι προφανές πώς πρόκειται για ένα παιχνίδι εσωτερικό στα Σκόπια για να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν. Υπενθυμίζουμε πως ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε δημοσίως για συντελεσμένη συμφωνία, η οποία πρακτικά απομένει να εγκριθεί από τους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θέλησε να εξευμενίσει το ακροατήριό του, πουλώντας την «συμφωνία επί της αρχής» και κυρίως τα οφέλη αυτής για τη γειτονική χώρα. Αναφέρθηκε στο ότι «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, ώστε τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία». Αποκάλυψε ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι ο ίδιος «λαχταρά μια «Μακεδονία», στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».

Σήμερα, Πέμπτη ο πρόεδρος των Σκοπίων θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες. Όσο γράφονται οι γραμμές αυτές, όμως, η αποφασιστικού χαρακτήρα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ εκκρεμεί, γεγονός που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δεν είναι έτοιμος να δώσει την τελική διαβεβαίωση στον Έλληνα ομόλογό του.

Ετικέτες: Σκόπια Κοτζιάς Σύριζα Ζάεφ Προδοσία