Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς - Συνεχίζονται οι πιέσεις για το Σκοπιανό

-750x430.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Ένα όνομα για «όλες τις χρήσεις» αναζητούν Ελλάδα και Σκόπια μετά το ναυάγιο του «Ilindeska Makedonija».

Επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τέσσερα ονόματα από αυτά που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ωστόσο, είναι αμφίβολο το κατά πόσο ονόματα όπως το «Νέα» (Nova) και «Άνω» (Gorna) Μακεδονία συνιστούν πραγματική προοπτική λύσης από τη στιγμή που η ηγεσία της ΠΓΔΜ απορρίπτει να γίνουν δεκτά erga omnes (έναντι όλων), κάτι που για την Αθήνα είναι απαραίτητο.

Tα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στενεύουν με αποτέλεσμα οι δύο χώρες να πρέπει να επιδοθούν σε ένα διπλωματικό σπριντ που θα ενταθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου. Μέχρι τότε είναι πιθανόν να ενταθούν και οι πιέσεις για λύση μέσα σε εύλογα χρονικά όρια.

Ήδη ΗΠΑ και Γερμανία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την πρόοδο της διαδικασίας. Ο κ. Κοτζιάς τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει εκτενείς συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο για συναντήσεις με τον Χάικο Μάας, ομόλογο του, και το Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Ετικέτες: Μακεδονία Σκόπια Κοτζιάς Νίμιτς