Αντιδράσεις για το διπλό νόμισμα που ετοιμάζουν οι Ιταλοί

0
0
0
s2smodern

Βόμβα μεγατόνων: Oι δύο κυβερνητικοί εταίροι, η Λέγκα υπο τον Ματέο Σαλβίνι και ο Ντι Μάτζιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων που ίδρυσε ο Γκρίλο εξετάζουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης του συστήματος των βραχυπρόθεσμων ομολόγων (mini-Bots), με τα οποία το δημόσιο θα καλύπτει τις οφειλές του προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί στην ουσία μια κεκαλυμμένη κυκλοφορία παράλληλου ή διπλού νομίσματος.

Από τη στιγμή, ωστόσο, που επισήμως δεν ονομάζεται παράλληλο νόμισμα, δύσκολα θα μπορέσουν οι Βρυξέλλες να το απαγορεύσουν, όπως έχουν επισημάνει και οι «Financial Times». Το «παράλληλο νόμισμα» θα είναι ισότιμο με το ευρώ αλλά η αξία του στην αγορά θα κυμαίνεται ανάλογα με την προσφορά και ζήτηση του. Οι παραλήπτες του θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους των (ΦΠΑ, εισοδήματος, ακινήτων, κοινωνικές εισφορές) ως και κάθε άλλην οφειλή προς τις δημόσιες επιχειρήσεις στην ονομαστική αξία (1:1). Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το δεχτεί Βερολίνο, ΕΚΤ κτλ οπότε είμαστε εν αναμονή δραματικών και ραγδαίων εξελίξεων.

Το περιοδικό Spiegel κάνει μία σύγκριση Ελλάδας και Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι οι ρητορικές κορόνες των Ιταλών λαϊκιστών θυμίζουν τις απειλές του Γιάνη Βαρουφάκη. «Στην πραγματικότητα όμως», επισημαίνει, «η επίθεση από τη Ρώμη είναι θρασύτερη και πιο επικίνδυνη».

Είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η Ιταλία, σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα, θα μπορούσε να στηριχθεί το πολύ για ένα-δύο χρόνια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Στη συνέχεια το ευρώ θα κυλούσε αναπόφευκτα σε μία κρίση, η οποία θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξή του, συμπαρασύροντας στην άβυσσο τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο.

Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα. «Επιπλέον», συνεχίζει στον σχολιασμό του το SPIEGEL, «η καμπάνια της Ρώμης διακρίνεται από ιδιαίτερη θρασύτητα». Η Ελλάδα ήταν μια πτωχή χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η οποία παρακάλεσε για βοήθεια σε ώρα ανάγκης.

Αντιθέτως οι Ιταλοί διαθέτουν κατά μέσο όρο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από τους Γερμανούς και είναι πολύ πλουσιότεροι από τους πολίτες της Λετονίας ή της Σλοβακίας- οι οποίοι όμως καλούνται να επωμιστούν το βάρος μίας φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα οφελούσε κυρίως τους πλουσιότερους Ιταλούς.

Ήδη όπως φαίνεται έχουν υπάρξει αντιδράσεις και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης της γειτονικής Ιταλίας..

 

κυβέρνηση, Αντιδράσεις, Ιταλία, Νόμισμα, Italexite-genius.gr ...intelligent web software