Βούλιαξε από κόσμο το Σύνταγμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

syntagma_2018.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

H 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο Ελληνισμός θρηνεί για τις 353.000 ψυχές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά… Εκατοντάδες κόσμου συμμετείχαν χθες το απόγευμα στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος, με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη ενώ ποντιακοί Σύλλογοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Σε κλίμα συγκίνησης και με την εμβληματική αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα κορυφώθηκε η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων. Οι συμμετέχοντες από ποντιακά σωματεία, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Δεν ξεχνώ», παρακολούθησαν την αλλαγή φρουράς μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με δυο ευζώνους ντυμένους με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων.

Με το βλέμμα προς τη Βουλή των Ελλήνων, και υποστηρίζοντας με έμφαση ότι η πολιτική της Γενοκτονίας εκ μέρους της Τουρκίας δεν σταμάτησε αλλά συνεχίζεται με τη φυλάκιση εδώ και 13 μήνες του Πόντιου ακτιβιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, καθώς και με την χωρίς κατηγορίες φυλάκιση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, ο δρ Θεοφάνης Μαλκίδης ανέλαβε να κομίσει το μήνυμα των απανταχού Ποντίων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

«Η φυλάκιση των δύο στρατιωτικών αποδεικνύει ότι η Γενοκτονία δεν σταμάτησε, αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τη 19η Μαΐου που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην Αθήνα, ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, ξεκίνησε δείχνοντας στους συγκεντρωμένους φωτογραφίες των δύο στρατιωτικών και του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του έδειξε και τη φωτογραφία του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

«Αυτό που είπε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι οι Έλληνες έβαλαν φωτιά στη Σμύρνη είναι απόδειξη της ύβρεως για την οποία θα πρέπει να τιμωρηθεί με κανόνες της αρχαίας Ελλάδας. Όπως ξέρετε, μετά την Ύβρι έρχεται η Νέμεσις και η Κάθαρσις. Μετά την Κάθαρση έρχεται η αναγνώριση της Γενοκτονίας», τόνισε. Για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, που «είναι φυλακισμένος επειδή δήλωσε ότι είναι Έλληνας», η ανάδειξη της ταυτότητας είναι ποινή, σύμφωνα με τον δρ. Κοινωνικών Επιστημών.

Ετικέτες: Αθήνα Εκδήλωση Τιμή και μνήμη Γενοκτονία Πόντιοι