Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Πειραιά

epimnimosini_deisi.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Με την εναπόθεση στεφανιών από δεκάδες φορείς και επισήμους στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πειραιά, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Πάνω από 30 μέλη του συλλόγου με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές παραστάθηκαν τιμητικά στο μνημείο καθ'όλη τη διάρκεια της τελετής. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής. Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Πειραιά Ιωάννη Μώραλη και ομιλία της προέδρου της Ένωσης Αναστασίας Ποιμενίδη. Στην ομιλία της η πρόεδρος αναφέρθηκε στην εκατοντάχρονη διαδρομή των Ποντίων προσφύγων στον Πειραιά και συγκεκριμένα στη Δραπετσώνα καθώς και στους αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, τονίζοντας πως το ζήτημα δεν πρέπει να αφορά μόνο τους απόγονους των θυμάτων, αλλά όλο τον ελληνισμό.

Με έκδηλη την ηθική πραότητα, την ευγένεια και τη σεμνότητα της ψυχής, οι ζουπουνοφόρες της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας παρουσίασαν τον «κοδεσποινιακόν χορόν διπάτ'» και στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο πολιτικός επιστήμονας Σ. Καλεντερίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους πυρριχιστές της Ένωσης να αποδίδουν τιμές στα θύματα παρουσιάζοντας τον χορό σέρρα και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιώς.

Ετικέτες: Εκδήλωση Τιμή και μνήμη Πειραιάς Γενοκτονία Πόντιοι