Οι κάτοικοι της Λέσβου αντιδρούν στις μεθοδεύσεις των «αλληλέγγυων»

.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Γράφει ο Νίκος Χιδίρογλου

Μια επίσκεψη στην Μυτιλήνη αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος που έχει ανακύψει στη Λέσβο, στο πανέμορφο νησί μας, ελέω της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό (αυτή είναι η σωστή λέξη και όχι το «προσφυγικό», που χρησιμοποιείται από κάποιους καθώς έτσι επιτάσσει η ολοκληρωτικής σύλληψης πολιτική ορθότητα). Αν και ο όγκος των ποινικού χαρακτήρα περιστατικών εστιάζεται στην Μόρια και στην πέριξ του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης περιοχή, η παρουσία των μεταναστών είναι γενικότερα έντονη, ενώ – και σημειώστε το αυτό – ακόμα πιο έντονη είναι η παρουσία των ανθρώπων του υποστηρικτικού μηχανισμού των λαθρομεταναστών (άνω του 80% των παράνομων αφίξεων) και των Σύρων προσφύγων, που συνήθως αφικνούνται με τις οικογένειές τους και δημιουργούν λιγότερα προβλήματα.

Παντού λοιπόν στην πόλη, κυκλοφορούν «αλληλέγγυοι» από ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή μέλη – επαγγελματίες ή εθελοντές - μη κυβερνητικών οργανώσεων, που κινούνται παντού και σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τους ίδιους τους λαθρομετανάστες. Εχοντας το «πράσινο φως» από τις αρχές να είναι ασύδοτοι και απολαμβάνοντας άνωθεν προστασίας, προκαλούν τους γηγενείς και δημιουργούν συνεχώς «θέματα» με τον τρόπο δράσης τους. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των αναρχικών, που ενισχυμένοι και από αριθμό αριστεριστών φοιτητών, προκαλούν τους πάντες, με αντισυγκεντρώσεις, «αντιφασιστικές» πορείες κατά των κατοίκων και ορμητήρια κάποιες καταλήψεις τις οποίες η ΕΛ.ΑΣ. δεν τολμά να εκκενώσει. Παντού στο νησί, υπάρχουν διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ προχθές το βράδυ που ήταν σε εξέλιξη «αντιφασιστική πορεία», οι διμοιρίες ήταν παραταγμένες στο κέντρο της πόλης.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης δένει σε μόνιμη βάση και σκάφος της Frontex που επιχειρεί στην περιοχή, αλλά και σκάφη της Ακτοφυλακής μας. Το Λιμενικό, που από το 2015 και μετά έχει «ανεχτεί» - ως μη όφειλε - τις παράνομες εισόδους στη χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών – εποίκων, κόβει αβέρτα κλήσεις στο λιμάνι στους οδηγούς που δεν καταβάλλουν το αντίτιμο στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων φυσικά… Πάντως, στην τοπική κοινωνία επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός και όπως μας είπαν κάτοικοι, η ΕΛ.ΑΣ. αντί να προστατεύει τον κόσμο από την δράση κακοποιών και ταραχοποιών που κρύβονται στις τάξεις αυτών που έχουν φτάσει παράνομα στο νησί της Λέσβου από την Τουρκία, αστυνομεύει τους γηγενείς, προσπαθώντας να ελέγξει και να καταστείλει τις όποιες αντιδράσεις.

Στην πόλη της Μυτιλήνης κόβουν βόλτες μετανάστες παντού και φυσικά, αυτό συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη. Κάποιοι απλά σουλατσάρουν, κάποιοι ζητιανεύουν, ενώ σημειώνονται συνεχώς κλοπές. Η εικόνα δημιουργεί προβληματισμό, ελέω και του γεγονότος πως άρχισε η τουριστική περίοδος και μετά τα όσα συνέβησαν με την άφιξη στο νησί του Αλέξη Τσίπρα, σημειώθηκαν ακυρώσεις αφίξεων πτήσεων τσάρτερ, κυρίως από τη Βρετανία. Και αυτό, αποτελεί χτύπημα για την τοπική οικονομία, η οποία εξαρτάται εν πολλοίς από τον τουρισμό. Η δε λειτουργία του στρατοπέδου και μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών, καθιστά το νησί πόλο έλξης στελεχών ΜΚΌ και αριστερών ριζοσπαστικών οργανώσεων, που προκαλούν συνεχώς τους κατοίκους και δημιουργούν καταστάσεις. Είναι επίσης φανερό, ότι στη Μυτιλήνη στήνεται από τον διεθνή Τύπο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, που λειτουργεί εις βάρος της χώρας μας γενικότερα και της τοπικής κοινωνίας ειδικότερα.

Όι κάτοικοι της Λέσβου είναι πολύ φιλόξενοι και φιλικοί. Στο νησί καταφτάνουν καθημερινά πτήσεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού, ενώ οι υποδομές σταδιακά βελτιώνονται. Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα αποχέτευσης και οι κάτοικοι της Λέσβου γενικότερα, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για το γενικό νοσοκομείο (Βοστάνειο) του νησιού (λειτουργούν πλέον και δύο νέες πτέρυγες, ενώ η συγκυβέρνηση υποσχέθηκε την αναβάθμιση της ψυχιατρικής κλινικής που δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση) και την ποιότητα και πληρότητα των υπηρεσιών του, όπως και για τα τρία κέντρα υγείας που λειτουργούν εκεί (αναμένεται η κατασκευή ενός νέου κέντρου στο Μανταμάδο και ενός περιφερειακού πολυδύναμου ιατρείου στην Αγιάσο).

Παράπονα υπάρχουν για τις κτιριακές υποδομές ενόψει μάλιστα της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, που ο τοπικός Δήμος ζητά να μην ισχύσει για την πόλη της Μυτιλήνης.

Ετικέτες: Αντιδράσεις Λέσβος ΜΚΟ Επίσκεψη Κάτοικοι Αλληλέγγυοι