Οικονομική μέγγενη στην Ευρώπη από τις εισαγωγές LNG

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι ενεργειακές εταιρείες και οι έμποροι αποκομίζουν τεράστια κέρδη πωλώντας αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς οι τιμές στην ήπειρο εκτοξεύονται, με μία μόνο αποστολή να έχει κέρδη περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.

 
 

Οι ΗΠΑ κατευθύνουν τώρα το 60% των εξαγωγών τους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, από λιγότερο από 20%  πριν από ένα χρόνο, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Business Insider το Σάββατο 13 Αυγούστου.

Η ακριβή απεξάρτηση απο το ρωσικό αέριο

Oi αμερικανικές εξαγωγές φυσικού αερίου πέρα από τον Ατλαντικό έχουν αυξηθεί το 2022 μετά την κρίση στην Ουκρανία, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες αποκομίζουν ασύλληπτα κέρση εν όσω οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν το έλλειμμα στην προσφορά ρωσικού αερίου προσπαθούν απεγνωσμένα να γεμίσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης πριν από το χειμώνα.

 
 

«Δεν μιλάμε για περιθώριο κέρδους.

Μιλάτε για γεωμετρική αυξηση των κερδών» , δήωσε ο Laurent Segalen, αναλυτής ενεργειακών επενδύσεων

 

«Συνολικά, πρόκειται για μια τρελή κατάσταση», δήλωσε στο Insider.

Πώς κερδιζουν

Ο Segalen επισήμανε ότι οι εταιρείεςενδέχεται στείλουν ένα μεγάλο φορτίο αερίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αξίας 60 εκατ.δολάρια, με την τιμή στη συνέχεια να διαμορφώνεται στα περίπου 275 εκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη.

Οσοι έκλεισαν συμφωνίες για την αγορά φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ πριν από την τελευταία άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών θα αποκόμιζαν επίσης τεράστια κέρδη, σύμφωνα με τον Segalen.

Ο Felix Booth, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Vortexa, υπογράμμισε ότι πιστεύει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να κερδίζουν περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια σε κάθε αποστολή.

 

«Είναι ένα απίστευτο arbitrage που είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή», σημείωσε.
Ο Booth σημείωσε ότι όποιος παίκτης έχει στοιχηματίσει στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου έχει αποκομίσει «απίστευτα» κέρδη.

Μείωση της προσφοράς

Μεγάλες εταιρείες όπως η γαλλική TotalEnergies καθώς και μεγάλοι εμπορικοί οίκοι όπως η Trafigura και η Gunvor είναι μερικοί από τους βασικούς παίκτες που αγοράζουν και πωλούν φυσικό αέριο στις ΗΠΑ.

 

Ο Booth είπε ότι οι εταιρείες προσφέρουν αυτό που χρειάζεται η Γηαριά Ήπειρος καθώς τα αποθέματα φυσικου΄αερίου εξαντλούνται.

«Δεν είναι καθαρά κερδοσκοπικό», είπε.
«Υπάρχει λόγος που οι τιμές είναι τόσο υψηλές».
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν το 2022 καθώς η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο.

Τον περασμένο μήνα η ρωσική Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία σε μόλις 20% της χωρητικότητας.

Εκτόξευση των τιμών

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί περίπου 200% τον τελευταίο χρόνο.

Σε δολάρια, οι τιμές αναφοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures) φυσικού αερίου στην Ολλανδία TTF ήταν περίπου 62 δολάρια ανά μετρικό εκατομμύριο (mmbtu) την Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Αντίθετα, το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ είναι πολύ φθηνότερο, δεδομένων των άφθονων αποθεμάτων της χώρας και της χαμηλότερης δυνατότητας της για εξαγωγές.

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ Henry Hub διαπραγματεύονταν περίπου στα 8,70 δολάρια ανά mmbtu την Παρασκευή 218, ακόμη και μετά την απότομη άνοδο τους τελευταίους μήνες.

TAGS: