Ας είναι μια αρχή η προχθεσινή εκδήλωση για τα δικαιώματα του ''αγέννητου παιδιού''

0
0
0
s2smodern

Ας είναι η αρχή

Προχθές στο πολεμικό Μουσείο έλαβε χώρα μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Μια εκδήλωση για τα δικαιώματα του “αγέννητου παιδιού”. Του παιδιού το οποίο από πολλούς αντιμετωπίζεται ως μια “μάζα ιστών” αντί ως άνθρωπος. Του παιδιού το οποίο στο όνομα της “προόδου” και του “φεμινισμού” θυσιάζεται για τον ένα ή τον άλλον λόγο. Για να μην ξεβολευτεί κάποιος, για να μην ντραπεί κάποιος, για να μην δυσχερανθεί η ζωή κάποιου και για χίλιους άλλους σοβαρούς ή ασόβαρους λόγους. Με δεδομένη την επέλαση της αριστεράς και της προόδου τα τελευταία χρόνια αλλά και την σε μεγάλο ποσοστό ενσωμάτωση της ρητορικής της από την υποτιθέμενη δεξιά, όλοι αυτοί οι οποίοι στο όνομα της “αυτοδιαχείρισης” του γυναικείου σώματος υπερθεματίζουν των εκτρώσεων, έπαιζαν μπάλα ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, παρά μόνον με κάποιες μικρές, ανεξάρτητες και σχεδόν απομονωμένες φωνές. Η χτεσινή εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα σημαντική όμως, διότι αποτέλεσε τον καρπό των κόπων μιας συνεργασίας εκ μέρους πολλών τέτοιων φωνών. Οι οποίες καταφέρνουν, με αυτή τους την κίνηση, να σπάσουν το μονοπώλιο της έκφρασης λόγου περί του ζητήματος των παραπάνω.

Και πραγματικά ήταν “πάνω στην ώρα”, καθώς από όποια πλευρά και εάν πιάσει κανείς το ζήτημα θα πρέπει να παραδεχθεί ότι έχουμε τεράστιο θέμα, όχι μόνον ως έθνος και ως κοινωνία αλλά και ως άνθρωποι. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εκτρώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, πέρα από το τεράστιο δημογραφικό έλειμμα το οποίο δημιουργούν αποτελούν ένα δείκτη του ότι κάτι πάει στραβά στην χώρα μας. Κάτι πάει στραβά στην Παιδεία μας, κάτι πάει στραβά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την θρησκεία, κάτι πάει στραβά ως προς τους στόχους μας, κάτι πάει στραβά γενικότερα.

Όταν η έκτρωση πλασάρεται σχεδόν ως κάτι “δεδομένο”, όταν πλασάρεται ως η ανώδυνη και έυκολη λύση, τότε έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Και η χτεσινή εκδήλωση είναι μια καλή αρχή στο να αρχίσουμε να συζητούμε το πρόβλημα. Από κάθε άποψη. Από ιατρική, από θρησκευτική, από ανθρώπινη. Στην εποχή κατά την οποία ο “ανθρωπισμός” προβάλλει ως η κυρίαρχη ιδεολογία, το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρωποί μας κάθε χρόνο καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων κάτι σημαίνει. Αυτή η κυριαρχία του απόλυτου μηδενισμού, της απόλυτης επιλογής του παρόντος έναντι του μέλλοντος, είναι καιρός να αμφισβητηθεί.

Όμως είναι ανάγκη η χτεσινή εκδήλωση να μην είναι μια φωτοβολίδα στο σκοτάδι, μια κραυγή αγωνίας. Αλλά να είναι η αρχή πολλών περισσότερων δραστηριοτήτων, οι οποίες θα φέρουν το ζήτημα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Έτσι ώστε να ακουσθεί η αντίθετη άποψη, έτσι ώστε περισσότεροι συμπατριώτες μας να ενημερωθούν για το θέμα, να γνωρίσουν ότι δεν είναι τα πράγματα τόσο “απλά” όσο τα περιγράφουν κάποιοι πορωμένοι από τις ιδεολογικές τους κατευθύνσεις. Να καταλάβουν τις συνέπειες των επιλογών τους. Και είναι επίσης πάνω στην ώρα αυτή η εκδήλωση, διότι σύντομα θα ακούσουμε στην χώρα μας φωνές σαν και αυτές που υπάρχουν στο εξωτερικό. Και οι οποίες μιλάνε ακόμη και για έκτρωση μετά την γέννα. Δηλαδή προσπαθούν να μετατρέψουν σε “δικαίωμα” ακόμη και την δολοφονία νεογέννητων εμβρύων.

Το να σταματήσει ο κατήφορος δεν είναι εύκολο. Ας έχουμε όμως ελπίδα, όπου την βρίσκει ο καθένας από εμάς!

Δ. Παπαγεωργίου

Εκδήλωση, Παιδιά, Εκτρώσεις, Παιδεία, Αρχή