Μια επίσκεψη που θα διχάσει: Ο Επιφάνιος έρχεται στην Ελλάδα

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Νέος γύρος έντασης αναμένεται να ξεκινήσει στην Ορθοδοξία καθώς μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος του Κιέβου έρχεται στην Ελλάδα. 

Πρόκειται για το Μητροπολίτη που θεωρείται σχισματικός από το μισό ορθόδοξο κόσμο, όταν έλαβε τον τόμο της αυτοκεφαλίας από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2019, δημιουργώντας τη νέα εκκλησία της Ουκρανίας
 
Την ίδια στιγμή παραγκώνισε αυτή που ήδη υπήρχε και μέχρι πρότινος ανήκε στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου λοιπόν θα τελεστεί «Πατριαρχική Λειτουργία» στη χώρα μας και πιθανότατα στη Θάσο με τη συμμετοχή του Επιφάνιου, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των επίσημων εκδηλώσεων της Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανακοινώθηκε η επικείμενη επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Επιφανίου.

 Ο Μητροπολίτης Στέφανος, προϊστάμενος της Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, δήλωσε ότι αυτή η «προσκυνηματική επίσκεψη» θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2022, με την ευκαιρία του πρώτου επίσημου εορτασμού των αγίων Θάσου, και θα περιλαμβάνει «εκκλησία και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Θάσο, Χρυσόπολη και Καβάλα».

Η πρόσκληση είχε γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά η υλοποίηση της καθυστέρησε λόγω του πολέμου.

 Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του για την επίσκεψη, ενώ ο Επιφάνιος «αναμένει γραπτή απάντηση» από τη Μητρόπολη Φιλίππων.

 Πρόσκληση θα σταλεί και στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου «για να τιμήσει με την υψηλή της παρουσία αυτά τα σημαντικά και ιστορικά γεγονότα», ενώ στη μητρόπολη θα προσκληθούν και επίσκοποι από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 Από το Πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Φιλίππων, γίνεται γνωστό ότι ο Επιφάνιος (Ντουμένκο) και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα γίνουν επίτιμοι δημότες των δήμων Θάσου και Νέστου. Επιπλέον, ο επικεφαλής του Φαναριού θα γίνει επίτιμος διδάκτωρ της Δασικής Σχολής του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου.