0
0
0
s2smodern

Ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος σε δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού: Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για επαγρύπνηση έναντι των τουρκικών κινήσεων στην τουρκική ΑΟΖ και πρόσθεσε «Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό». «Με χαρά βρίσκομαι στη Γαλλία, σε ένα από τα πρώτα ταξίδια μου ως πρωθυπουργός.

Είναι μια χώρα ισχυρή, σημαντική. Και σταθερή φίλη της Ελλάδας!» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει στη Γαλλία με ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του. Μετά από χρόνια μεγάλων καθυστερήσεων, ανοίγει τελικά ο δρόμος για την επανέκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Αυτή είναι που αποτελεί το πρώτο και καθοριστικότερο βήμα, για να ξεμπλοκάρει η επένδυση που αναμένεται να φέρει μεγάλα έσοδα και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην χώρα. «Ξέρω ότι αναλάβατε πριν από μερικές εβδομάδες αλλά είναι για εσάς πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών μας», είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Και πρόσθεσε: «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ». Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε, επίσης, ότι «μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό» και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη». Η Γαλλία ειναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την επανάσταση του 1821, θύμισε στις δικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν πριν την έναρξη των συνομιλιών.

Σε αυτή τη φάση που ο ευρωπαϊκός Βορράς βρίσκεται, αν μη τι άλλο, σε αναστάτωση, η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα πριν από το τέλος του χρόνου τη χαλάρωση των όρων της ενισχυμένης εποπτείας. Η πρώτη κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας να υπολογίζονται οι επιστροφές των κερδών των ομολόγων (που δίνονται, ως γνωστόν, με βάση την πρόοδο εκ μέρους της Ελλάδας ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων) στα δημόσια έσοδα με βάση την ενισχυμένη εποπτεία. Με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά φτάνουν τα 1,2 δισ. το χρόνο (περίπου 0,7% του ΑΕΠ), στην ουσία η Ελλάδα ζητάει μια πρώτη χαλάρωση στο στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,8% του ΑΕΠ. Το αίτημα αυτό αποτελεί αλλαγή των όρων της συμφωνίας που έγινε πέρσι τον Ιούλιο για το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας μετά το τρίτο πρόγραμμα. Για να εφαρμοστεί στην πράξη, θα πρέπει να έχει την ομόφωνη αποδοχή του Eurogroup και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Σλοβακίας.

Βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης τόσο στις συναντήσεις κορυφής του πρωθυπουργού όσο και στις συναντήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών θα είναι ότι η Ελλάδα ζητάει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να μειώσει φόρους, να επιταχύνει μεταρρυθμίσεις και, τελικά, να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Το επιχείρημα της ταχύτερης ανάπτυξης προσκρούει προς το παρόν στις ενστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές του συνόλου της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες το υπόλοιπο του 2019 και το 2020.

Οι αβεβαιότητες αυτές θα επηρεάσουν αρνητικά τους πιο αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, στους οποίους περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, η οποία μέχρι και πριν από ένα χρόνο δανειζόταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να εξυπηρετήσει το χρέος της.e-genius.gr ...intelligent web software