0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Σίγουρα η είδηση της εβδομάδας στον Πατριωτικό χώρο είναι η ανακοίνωση της συνεργασίας της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου με την Νέα Δεξιά του Φ. Κρανιδιώτη. Πρόκειται για μια συνεργασία η οποία σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο δεύτερος έχει γίνει επί της «αρχής», ενώ μένουν λεπτομέρειες που μένουν να διεκπεραιωθούν. Σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η αρχική συμφωνία αφορά μια εκλογική συνεργασία, με τα δύο κόμματα να διατηρούν την αυτοτελειά τους. Μια συνεργασία στην οποία τα δύο κόμματα θα συνεισφέρουν υποψηφίους, με την Νέα Δεξιά να θέλει να εισφέρει περίπου το 20% αυτών. Ενώ στο ευρωψηφοδέλτιο, σε περίπτωση που αυτό είναι με λίστα θα είναι πρώτος ο Κυριάκος Βελόπουλος και δεύτερος ο Φαήλος Κρανιδιώτης, με επιλογή για τον δεύτερο να είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τις εθνικές εκλογές όταν αυτές γίνουν.

Έγραψε στο Facebook ο Φαήλος Κρανιδιώτης, σχετικά με την κίνηση αυτή:

«Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, ήταν σαν να βγαίναμε στο βουνό για αντάρτικο με έναν σουγιά. Σιγά σιγά φτιάξαμε έναν κομματικό μηχανισμό, συντάχθηκαν θέσεις και προγράμματα, ενώ οι παρεμβάσεις μας είναι καθημερινές. Γεμίζουμε αίθουσες σε εποχή που η πολιτική δεν είναι δημοφιλής. Ο κόσμος είναι καχύποπτος κι έχει δίκιο. Κάηκε σε τόσους χυλούς. Όλη μας την υποδομή, το κεντρικό μας γραφείο και όλες μας τις δράσεις τις στηρίζω εξ ιδίων και με μικρή συμμετοχή πιστών και ομοϊδεατών φίλων, πάντοτε με σύνεση, διότι είμαι εργαζόμενος, όπως και οι συνεργάτες μου, κανονικοί άνθρωποι και σεβόμαστε πρωτίστως τις οικογένειες μας, ενώ δεν συχνάζουμε σε προθαλάμους χρηματοδοτών. Λοιδορούμενοι στην αρχή, καταγράψαμε πλέον ακόμη και σε δημοσκοπήσεις εχθρικών ΜΜΕ ποσοστά 1,3 – 1,4% με σταθερή ανοδική πορεία. Στην πολιτική μπαίνει πάντα και το κριτήριο της αποτελεσματικότητας. Αν οι ιδέες μας δεν μπουν στην Βουλή και στην Ευρωβουλή, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Αλλιώς κάνεις ένα φιλοσοφικό σωματείο ιστοριοδιφών, όπου μαζεύεται η παρέα και συζητάει για την ήττα στο Τομλού Μπουνάρ και τον Σαλβίνι. Η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ θέλουμε και πρέπει να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.»

Οι αναταράξεις στην Νέα Δεξιά

Όμως η συγκεκριμένη συμφωνία για εκλογική συνεργασάι δεν έγινε δεκτή μετά βαΐων και κλάδων στο ίδιο το κόμμα του Φ. Κρανιδιώτη. Και μάλιστα την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, απέστειλαν τις παραιτήσεις τους σειρά κεντρικών στελεχών του. Ανάμεσα στους οποίους ο Αντιπρόεδρος του κόμματος και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Παναγιώτης Δούμας, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, , η Γραμματέας Εθνικής Παιδείας Ελένη Παπαδοπούλου, ο Γραμματέας Μεταναστευτικού – Δημογραφικού Γιάννης Παγώνης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Φ. Κρανιδιώτη και Γραμματέας Ορθοδοξίας και θρησκευμάτων Φαίδων-Πάνος Χριστοδουλάκης, ο Γραμματέας Ναυτιλίας Ανδρέας Γεωργίου, η Υπεύθυνη Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής Κυριακή Καρύδη. Οι περισσότεροι εκ των οποίων παραιτήθηκαν με αιχμές τόσο κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας όσο και του τρόπου με τον οποίο έγινε αυτή. Χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ανακοίνωσε την παραιτησή του ο Αλέξανδρος Αρβανιτάκης: «Σας γνωστοποιώ την απόφασή μου να αποχωρήσω από εκπρόσωπος τύπου και μέλος του κόμματος της Νέας Δεξιάς λόγω της κυοφορούμενης συνεργασίας της με το “κόμμα” Βελόπουλου. Υ.Γ. Τα σχόλια περιττεύουν, ευχαριστώ, καλημέρα», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτάκης στο Facebook. Ενώ ο Παναγιώτης Δούμας σημείωσε: Παραιτήθηκα από τη ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, διότι έκρινα ότι προσβάλλει την προσωπικότητά μου ο τρόπος λήψεως της αποφάσεως συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Δεν ερωτήθηκα ποτέ για τη γνώμη μου και η συνεργασία μού ανακοινώθηκε ως τετελεσμένο. Ως προς τη συνεργασία καθ' αυτή, προφανώς και έχω ενστάσεις για την προσωπικότητα, την αισθητική, την πορεία και τον λόγο του Κυριάκου Βελόπουλου.

Παρά ταύτα, επειδή όλοι γνωρίζουν την στήριξη που παρείχα στην προσπάθεια που έκανε το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο για μία ουσιαστική συνένωση του χώρου, προς έκπληξιν των περισσοτέρων από εσάς, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω για μία συνεργασία, ειδικά εάν αυτή είχε την προοπτική συσπειρώσεως ακόμη περισσοτέρων κομμάτων και σχηματισμών του πατριωτικού χώρου και με την προϋπόθεση ότι θα ήταν μία τίμια και καλοπροαίρετη συνεργασία και όχι ένα προσωπικό "deal"… Το δυστυχές είναι ότι την ίδια γνώμη με εμένα έχουν και πολλοί άλλοι και η Νέα Δεξιά μετασχηματίζεται πλέον από πολιτικό κόμμα σε πολιτικό γραφείο του Προέδρου της.» Αυτή η ρήξη εντός της Νέας Δεξιάς όμως από ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της συμφωνίας, καθώς το πρωί της Παρασκευής το κόμμα με δελτίο Τύπου ενημέρωσε για την σύγκλιση του Εθνικού του Συμβουλίου και την ομόφωνη στήριξη στην απόφαση του Φαήλου Κρανιδιώτη για συνεργασία με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων οι οποίοι στον επόμενο καιρό θα αποχωρήσουν απλά με πιο «αθόρυβο» τρόπο από την ΝΕ.ΔΕ. Ενώ αρκετά ήταν τα στελέχη του κόμματος που έκαναν διαφόρων ειδών ανακοινώσεις, προκειμένου να δέιξουν ότι παραμένουν στο κόμμα. Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν στο διαδίκτυο εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποιου είδους «ταραχή» προεκλήθη και στο εσωτερικό του κόμματος «Ελληνική Λύση», ταραχη όμως η οποία αφορούσε περισσότερο την διατάραξη των ισορροπιών στις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες υπολόγιζαν συγκεκριμένοι υποψήφιοι. Οι οποίες όμως δεν εκφράστηκαν δημοσίως.

Το Πατριωτικό Κίνημα μετά τις εξελίξεις!

Η σύμπραξη Βελόπουλου – Κρανιδιώτη δημιουργεί έναν σημαντικό πόλο στον πατριωτικό χώρο. Αυτό είναι μια αδιαμφισβήτη πραγματικότητα. Έναν πόλο με προοπτική εισόδου τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στην Βουλή. Σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα κυκλοφορούν στην πολιτική πιάτσα, η Ελληνική Λύση βρίσκεται πολύ κοντά στο 2% δημοσκοπικά. Και μάλιστα εδώ και καιρό. Ενώ η Νέα Δεξιά του Φ. Κρανιδιώτη «φλερτάρει» συχνά πυκνά με την μονάδα. Φυσικά στην πολιτική δεν μπορεί κανείς να κάνει τέτοιου είδους προσθέσεις. Αφού είναι αρκετά τα παραδείγματα «συνεργασιών» που δεν παρήγαγαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αντιθέτως κατέβασαν τις εκλογικές επιδόσεις. Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει στον σχολιασμό του στην ανακοίνωση της συγκεκριμένης συνεργασίας ένα πρώην στέλεχος της Δημιουργίας Ξανά: «Τις ίδιες σκέψεις με αυτές που διατυπώνεις κάναμε κι εμείς (Δημιουργία Ξανά) το 2012 όταν μετά τις εκλογές του Μαΐου πήραμε 2,15% και σκεφτήκαμε ότι προέχει η φωνή μας να μπει στη βουλή. Ήταν λοιπόν 2,15% τα δικά μας και 1,80% η Δράση του Μάνου, σύνολο 3,95%. Βάλε και έναν θεωρητικό πολλαπλασιαστή αφού 2 κόμματα του ίδιου χώρου αξιώθηκαν να συνεργαστούν, λογικά ένα 5% φάνταζε, ορατό, ρεαλιστικό και βατό. ..Κι όμως στις εκλογές του Ιουνίου, σε μόλις 40 μέρες, καταλάβαμε ότι το εκλογικό σώμα ΔΕΝ ΑΘΡΟΙΖΕΤΑΙ... και ειδικά εν όψει εκλογών.

Ούτε 5%, ούτε 3,95%, ούτε καν 3%. Φάγαμε στη μάπα ένα αποπνικτικό και αναπάντεχο 1,59%, δηλαδή το άθροισμα των προηγούμενων εκλογών των 2 κομμάτων με ΥΠΟπολλαπλασιαστή 0,4%». Φυσικά οι συνθήκες δεν είναι ίδιες. Καθώς ο πατριωτικός χώρος είναι πολύ ισχυρότερος αριθμητικά από αυτόν στον οποίο ανταγωνίζονταν η ΔΗΞΑΝ και η Δράση. Όμως όπως και να έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος αναδεικνύεται σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει σημαντικό λέγειν για το μέλλον του πατριωτικού χώρου σε αυτές τις εκλογές. Και με την συνεργασία του με τον Φ. Κρανιδιώτη θα έχει ίσως μελλοντικά τις ευκαιρίες να εντάξει κάτω από την δική του ομπρέλα (ή αυτή που θα φτιάξουν μαζί με τον Φ. Κρανιδιώτη) και άλλες τάσεις του πατριωτικού χώρου. Το ρεπορτάζ όμως δείχνει ότι αντίστοιχες διαδικασίες υπάρχουν για την δημιουργία ενός ακόμη πόλου. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Βελόπουλου-Κρανιδιώτη, οι συζητήσεις μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων, σχηματισμών και προσωπικοτήτων όχι μόνον αυξήθηκαν αλλά άρχισαν να αποκτούν και … καταληκτικές ημερομηνίες. Η πιθανότητα είναι να σχηματιστεί τουλάχιστον άλλος ένας πόλος αντίστοιχης δυναμικότητας (ή έστω κοντινής) με αυτόν του κ. Βελόπουλου. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δείχνει να κινείται δυναμικά και να βλέπει αρκετό κόσμο, με σκοπό την επανενεργοποίηση της «Εθνικής Ενότητας». Ενώ συνεχίζει να προχωρά και η προσπάθεια του ΕΣΟ. Από την οποία θα έχουμε από ό,τι φαίνεται πολύ σύντομα νέα, καθώς μέσα στον Νοέμβριο λογικά θα γίνει η «συνάντηση» των ανθρώπων στους οποίους επιδόθηκαν τα ψηφίσματα.

Έτσι είναι πολύ πιθανόν μέσα στον Νοέμβριο να υπάρχουν αντίστοιχες ανακοινώσεις. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Και θα σας κρατάμε ενήμερους.e-genius.gr ...intelligent web software