x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ελεύθερη Ώρα

Χιόνια και ευθύνες…

Η τρομερή χιονοκαταιγίδα που χτύπησε την πατρίδα μας, με όσα τραγικά συνέβησαν και την αφάνταστη δοκιμασία των πολιτών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα στην «λευκή παγίδα», σηματοδότησαν ένα γενικότερο πρόβλημα. Και το πρόβλημα, είναι πολιτικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε για μίαν ακόμη φορά. Θα δούμε τις ευθύνες. Αλλά, συμβαίνει και κάτι άλλο. Μιλάμε για την θεατρική υποκρισία κομμάτων της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ.), που βρήκαν ευκαιρία για εύκολη κομματική δημαγωγία. Λες, και αν ήταν ο Τσίπρας στην κυβέρνηση, θα είχε χειριστεί καλύτερα την υπόθεση! Λες και ξεχάσαμε τι έγινε με τις φωτιές στο Μάτι.

Το έχουμε ξαναπεί, ότι ο πολιτικός  μας κόσμος είναι ανεπαρκέστατος. Όμως, τώρα στο πηδάλιο της εξουσίας είναι ο Μητσοτάκης, ο οποίος χρεώνεται όλο αυτό το φιάσκο που διαδραματίστηκε Δευτέρα και Τρίτη. Στο εύλογο ερώτημα: Τι  μπορούσε να γίνει; Η βασική επισήμανση είναι μία: Αφού από την προηγουμένη, οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για το τι θα συμβεί, όφειλε η κυβέρνηση να δηλώσει ότι όλες οι  υπηρεσίες θα έχουν αργία την επομένη, και να μη βγει κανείς για δουλειά. Αυτήν την εντολή, την έδωσε καθυστερημένα, αφού είχε γίνει ήδη η συμφορά. Στυλιανίδης, Βορίδης, Θεοδωρικάκος, Γεραπετρίτης, Σκρέκας και Πατούλης, αποδείχθηκαν μοιραία πρόσωπα, που επέσυραν την οργή των πολιτών. (Μάλιστα, ο Στυλιανίδης, τι ήθελε ο Χριστιανός να αφήσει την Κύπρο και να έλθει εδώ, για να γίνει υπουργός τού Μητσοτάκη και να χαντακωθεί);

Τραγική ήταν κυρίως η εμφάνιση τού Πατούλη στην τηλεόραση, ο οποίος προσπαθούσε να ψελλίσει πανικόβλητος δικαιολογίες, που δεν έπειθαν. Ποιο είναι όμως το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα που προαναφέραμε; Η Νέα Δημοκρατία βυθίζεται. Με τα υποχρεωτικά εμβόλια, με τον εθνικό διχασμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με αποτυχημένες αντιδράσεις, σε φωτιές και χιόνια, με πρόστιμα στους άνω των 60 ετών, με λαθεμένες επιλογές προσώπων σε καίριες θέσεις, με «προοδευτικά» ανοίγματα σε κατηγορία ατόμων που έχουν τάσεις μη φυσιολογικές, ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι οδηγεί το κομματικό του σκάφος σε ξέρα. Εάν υπήρχε παράταξη μεγάλη που να μπορεί να διαδεχθεί την υπάρχουσα, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως υγιείς δυνάμεις υπάρχουν μόνο σε μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς.

Οι ψηφοφόροι έχουν ένα ελάττωμα, που συχνά μέσα στην Ιστορία, έχει αποδειχθεί ολέθριο. Εμπιστεύονται μόνο μεγάλα κόμματα, χωρίς να εξετάζουν την ιδεολογία τους. Και μικρές παρατάξεις με ορθές εθνικές γραμμές, δεν τις εμπιστεύονται, επειδή ακριβώς είναι «μικρές». Την δύναμη, όμως, μπορεί να την δώσει ο  λαός, με την σωστή χρήση τής ψήφου του. Κι ακόμα κάτι που έχει σημασία: Τα «μεγάλα» κόμματα, ασχέτως ποια ιδεολογία λένε ότι εκφράζουν χάριν της ευνοιοκρατίας και της αγάπης προς την εξουσία, γίνονται εύκολα έρμαια της ξενοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο δήθεν «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε υμνητής της Μέρκελ και εφήρμοσε τα πιο αντιλαϊκά μέτρα που διέταζαν οι τραπεζίτες των Βρυξελλών. Αν ανατρέξουμε στην Ιστορία του τόπου μας, διαπιστώνουμε ότι τίποτε δεν άλλαξε από την εποχή του Μαυροκορδάτου και του Κωλέττη επί βασιλείας Όθωνος. Κληρονομήσαμε την νοοτροπία εκείνων. Δεν έχει σημασία το υποτιθέμενο «ιδεολογικό χρώμα». Οι αντιλήψεις δεν κλονίζονται από κόμματα. «Φιλελεύθερος» εμφανιζόταν ο Μαυροκορδάτος, ενώ ο Κωλέττης ψεύτισε και κουρέλιασε το Σύνταγμα. Ήταν αυτός που στέριωσε την πρώτη με κοινοβουλευτικό μανδύα δικτατορία στον τόπο μας.

Η ξενοκρατία βασάνιζε πάντα την πατρίδα μας. Ο Μαυροκορδάτος είχε αγγλόφιλο κόμμα. Ο Κωλέττης γαλλόφιλο και ο Μεταξάς ρωσόφιλο. Οι Μπαρλαίοι, οι Μοσχομάγκες και οι Ναπαίοι, όπως κοροϊδευτικά ονόμαζε τους οπαδούς τους ο λαός. Κι όταν ακούω σήμερα στην τηλεόραση κυβερνητικές ποινές για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» εναντίον εκείνων που τολμούν να έχουν διαφορετικές απόψεις περί υποχρεωτικών εμβολιασμών, θυμάμαι τον Κωλέττη. Ενώ είχε αδιάκοπα το ψέμα στα χείλια του, έβγαζε διαταγές: «Πάντες οι διαδίδοντες ψευδείς ειδήσεις, να καταμηνύωνται και να τιμωρώνται αυστηρώς…»! Γύρευε με την τρομοκρατία, να καταπνίξει κάθε αντιπολίτευση. Τα χρόνια παρέρχονται, αλλά οι νοοτροπίες μένουν! Ο φίλος συνάδελφος Ελευθ. Σκιαδάς, ο τελευταίος Αθηναιογράφος, μας θύμισε τις χιονοπτώσεις  στην Αθήνα του 1884! Οι Αθηναίοι είδαν την πρωτεύουσα ντυμένη με άσπρα νυφικά. Η πόλη της λάσπης και της σκόνης, φάνταζε να αστράφτει μέσα σε ένα πάλλευκο χιτώνα. Σπίτια, δέντρα, δρόμοι και μνημεία, είχαν σκεπαστεί με χιόνι, ενώ εμφανίστηκε και το φαινόμενο να βρεθούν στους δρόμους, κυρίως των περιοχών που αγκάλιαζαν την Ακρόπολη, εκατοντάδες μπεκάτσες, κοτσύφια και τσίχλες! Αυτά σε ειδυλλιακές εποχές…

Ας επανέλθουμε όμως στους χαλεπούς μας καιρούς. Η πολιτική φαυλότητα τού ΣΥΡΙΖΑ εμφανής για μία ακόμη φορά με τον χιονιά. Ενόμισε ότι βρήκε «ευκαιρία» για δημαγωγία και εύκολη αντιπολιτευτική γραμμή. Ψεύδεται ασύστολα, ισχυριζόμενος ο Αλέξης ότι το δικό του κόμμα θα είχε αντιμετωπίσει την κατάσταση καλύτερα! Αυτό, όμως δεν αναιρεί τα λάθη τής κυβέρνησης, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν σε μία εικόνα, που είχαμε να δούμε εδώ και τριάντα χρόνια, τουλάχιστον. Όμως, η αγανάκτηση τού κόσμου για την Οδύσσεια που έζησε εγκλωβισμένος μέσα στα χιόνια, με ακινητοποιημένες φάλαγγες αυτοκινήτων, προστίθεται στα άλλα τρωτά της κυβέρνησης, με εμβόλια, με αψυχολόγητα μέτρα κλπ. Η απεγνωσμένη προσπάθεια τού Κυρ. Μητσοτάκη να εξευμενίσει τους δεινοπαθήσαντες με οικονομικές αποζημιώσεις, μικρή απήχηση είχε. Η «γλώσσα των αριθμών» του Κυριάκου, δεν φέρνει αποτέλεσμα: Τα χιλιάρικα, διχίλιαρα, οι συγγνώμες, τα 150άρια στους νέους για να εμβολιαστού, τα 100άρια πρόστιμα στους 60 και άνω που αρνούνται την «πολιτική» του Μπουρλά, τα διχίλιαρα στους ταλαιπωρημένους της Αττικής Οδού και τα πεντοχίλιαρα στους καμένους της Εύβοιας, δεν μπορούν να ανατρέψουν το δυσμενές κλίμα για την Νέα Δημοκρατία.

Κι έτσι φτάνουμε σ’ ένα δραματικό πολιτικό αδιέξοδο. Οι μικρές υγιείς δυνάμεις με εθνικές αρχές, αντί να βρίσκονται σκόρπιες και να μην μπορούν να προσφέρουν πατριωτική λύση, θα έπρεπε να αφήσουν κατά μέρος διαφωνίες και αρχηγικές βλέψεις, προκειμένου να αναδειχθούν σε μεγάλη παράταξη. Κι επειδή αυτό δεν συμβαίνει, η Νέα Δημοκρατία ποντάρει μόνο στις εμπειρίες από την καταστροφική θητεία τού ΣΥΡΙΖΑ, για να μην επανέλθει. Αλλά, η ίδια έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα. Επομένως, μία εκλογική αναμέτρηση, είτε πρόωρη, είτε στις κανονικές προθεσμίες, θα φέρει ακυβερνησία, επειδή κανένα κόμμα δεν θα είναι αυτοδύναμο. Θα αρχίσουν τότε οι υπόγειες κρούσεις για συμμαχικές κυβερνήσεις, που χωρίς καμία αμφιβολία θα προκαλέσουν αστάθεια. Θα αρχίσουν συμβιβασμοί που σύντομα θα επιφέρουν μετωπικές συγκρούσεις. Η εικόνα που θα έχουν μπροστά τους οι πολίτες, θα είναι πλήρως απογοητευτική.

Σε μία εποχή μάλιστα, που οι εξ Ανατολών δόλιοι γείτονες κορυφώνουν τις απειλές τους, μία αδύναμη κυβέρνηση στον τόπο μας, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Το μόνο καλό που είχε αυτός ο χιονιάς, είναι ότι εξετόπισε από τα μεγάλα κανάλια για λίγες μέρες, την προπαγάνδα των εμβολίων… Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Ιλυά Έρενμπουργκ, στα 1956 είχε γράψει το πολυσυζητημένο του μυθιστόρημα, με τίτλο: «Τα χιόνια λυώνουν…». Τώρα τα χιόνια θ’ αργήσουν να λιώσουν, και είναι άγνωστο πότε θα βαδίσουμε με σταθερό βήμα, όχι μόνο στους δρόμους, αλλά και στην πολιτική ζωή…



e-genius.gr ...intelligent web software