x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η φωτογραφία της ημέρας

Άκου, πατέρα!

Του Γιώργου Μιχαλόπουλου

Άκου, πατέρα! Η Ελεύθερη Ώρα, η μεγάλη σου ερωμένη όπως μου έλεγες, έχει σήμερα γενέθλια! Έγινε 41 ετών και βαδίζει στα 42! Άκου, πατέρα! Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό, έγραφες στα πύρινα άρθρα σου και τα έβαζες με Θεούς και δαίμονες για να υπερασπιστείς τα Ιδανικά σου. Για το «Έθνος και την Αλήθεια», έγραφες στην προμετωπίδα της Ε.Ω. στις 19 Ιανουαρίου του 1981 και με έκανες κι εμένα να ερωτευτώ και το Έθνος και την Αλήθεια!

Άκου, πατέρα! Εκεί ψηλά που μας βλέπεις, να είσαι Υπερήφανος για όλους εμάς. Τους Πιστούς στο Όνειρό σου. Τη Χαρούλα, την Κατερίνα, τη Βούλα, τον Βαγγέλη, τον Νίκο, τον Χάρη, τον Ζαχαρία, τη Μαργαρίτα, τον Γιάννη, τον Παναγιώτη, τον Άγγελο και τη Βιβή, σε όλους όσους σε πιστέψαμε και συνεχίζουμε…

Άκου, πατέρα! Τούτη η γραφή υπάρχει για σένα, μέσα από Εσένα. Είναι Όρκος αίματος προς όλους τους Αναγνώστες ότι θα συνεχίσουμε για το Έθνος, την Αλήθεια και την Ορθοδοξία. Η πορεία συγχωρεί τα λάθη, δεν συγχωρεί την προδοσία. Και εμείς θα συνεχίσουμε την Πορεία σου, με κάθε τίμημα, με κάθε κόστος!

Άκου πατέρα! Το ποίημά σου από τη συλλογή σου «Είσοδος από την έξοδο κινδύνου», έχει χαραχθεί για πάντα στη ψυχή μου:

Φτιαγμένος από άγνωστο μέταλλο.

Φράγμα από πέτρες άγνωστου αστερισμού.

Πολέμαρχος με άγνωστα όπλα.

Εραστής ατελείωτος όσο και μοναχικός.

Με ωδίνες στο πρόσωπό του, όσο και με φτερά γελοίου…

Τον γνωρίζαμε.

Ζούσε ανάμεσά μας

Αλλά δεν τον ξέραμε…

«ΤΟ ΚΚΕ ΕΠΑΙΡΝΕ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ»!

Άκρως αποκαλυπτικό το βιβλίο «Πορεία Αριστερά, Όταν κομμουνιστές και σοσιαλιστές είχαν φτερά», του έγκριτου δημοσιογράφου και αρθρογράφου της Ε.Ω., Γιώργου Λεονταρίτη.

Συγκλονίζουν τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η αδέξια ΝΔ υπερασπίζεται τον… κομμουνισμό και τα εγκλήματά του!

Γράφει η Μάχη Γραικού

«Τι μάθαμε από τα επίσημα αρχεία της ΕΣΣΔ; Ο Στάλιν έστελνε λεφτά και γερμανικά όπλα στο Ζαχαριάδη με σκοπό το διαμελισμό της χώρας. Ο Ζαχαριάδης στρατολογούσε με τη βία το 90% του ‘λαϊκού στρατού’. Ήταν τόσο ‘αυτόνομοι’ που πήγαιναν στον Στάλιν μέχρι και για τα γκομενικά τους». Με αυτά τα λόγια, συνόψισε στο twitter ο δραστήριος χρήστης με τη δεικτική επωνυμία «LavrentisBeria» (@LavrentisBeria4) τα τεκταινόμενα. «Θέλανε να δώσουνε εδάφη της Πατρίδας μας δώρο στους εχθρούς. Στρατολογούσαν με το ζόρι το 90% του στρατού τους εκτελώντας όσους αντιστέκονταν. Πολεμούσαν με ναζιστικά όπλα τους Έλληνες πατριώτες. Στα ερωτικά τους ζητούσαν τη διαιτησία του Στάλιν. Η αριστερά στα καλύτερα της!», έγραψε στο twitter η μαχητική πολιτεύτρια της ΝΔ, Αφροδίτη Λατινοπούλου (@latinopoulou). «Εν τω μεταξύ όλος ο κόσμος γνώριζε για το παιδομάζωμα, αλλά το μίνι σοβιετικό, πασοκικό καθεστώς απαγόρευε ακόμα και ταινίες για να μη μάθουν οι ίδιοι οι παθόντες, Έλληνες», έγραψε ο χρήστης Rick Blaine (@Underwood_DC). «Συγνώμη έχετε ταινίες με θέμα το ΚΚΕ; Βεβαίως στο πάνω όροφο, στις ερωτικές», έγραψε χιουμοριστικά ο χρήστης Μιλτιάδης Μπενάκης (@BenakisM). «Όχι, δεν τιμούμε τους ‘αγώνες’ της αριστεράς, ούτε το αφήγημά της, ούτε τις πολιτικές της όποιος και αν τις ευαγγελίζεται!», έγραψε ο χρήστης Thanos Dimou (@AthanDim).

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Αυτά που έχει βγάλει στη δημοσιότητα ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ Σεργκέι Ράντσενκο, παραθέτοντας μάλιστα φωτογραφίες από τα πρωτότυπα, επιβεβαιώνουν όλα όσα έλεγαν έχοντας καταγράψει σωστά την ιστορία, οι πατριώτες ιστορικοί, αναφερόμενοι στον εθνοπροδοτικό ρόλο του ΚΚΕ. Τα όσα βλέπουμε και διαβάζουμε στα αποχαρακτηρισμένα σοβιετικά αρχεία, προκαλούν μεν τα γέλια, αποδεικνύουν, δε, τη φοβερή προδοσία εκ μέρους των «διεθνιστών» του ΚΚΕ εις βάρος της πατρίδας μας. Της πατρίδας μας, που προφανώς οι κομμουνιστές δεν θεωρούσαν και δεν θεωρούν πατρίδα τους. Και αποδεικνύεται πλέον ότι ο Ζαχαριάδης και οι λοιποί κομουνιστές της περιόδου εκείνης μεθόδευαν τον διαμελισμό της πατρίδας μας, ότι οπλίζονταν εναντίον του ελληνικού έθνους και του στρατού του με όπλα των ναζί που έστελναν οι Σοβιετικοί, ότι δεν σέβονταν διόλου ο ένας τον άλλον και ότι δεν είχαν την παραμικρή ηθική αναστολή! Πάντως, είναι πραγματικά για γέλια το ότι ο Μάρκος Βαφειάδης, μετέπειτα βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κατηγορούσε στους Σοβιετικούς τον «σύντροφο» Ζαχαριάδη ότι έχει σχέσεις με τη γυναίκα του! Ήθελαν τον Στάλιν διαιτητή στα κρεβάτια τους! Για «χαρακτηρισμένους απολογητές της καπιταλιστικής εξουσίας» έκανε λόγο ο «Ριζοσπάστης» και για «ξαναζεσταμένη τη μετεμφυλιακή και χυδαία αντικομμουνιστική ‘σούπα’ περί ξενοκίνητου ΚΚΕ», μιλώντας επίσης για έγγραφα που «χρησιμοποιήθηκαν από διάφορους ακροδεξιούς (και όχι μόνο) του διαδικτύου, προκειμένου να επαναφέρουν τη γνωστή προπαγάνδα ότι το ΚΚΕ επιδίωκε να αποσπάσει μέρος της Ελλάδας για να το παραδώσει σε ξένες δυνάμεις».

ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ… ΠΡΟΔΟΤΩΝ!

Η ΝΔ τιμά τους αγώνες του ΚΚΕ και τύποι σαν τον Νίκο Δένδια δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να οδηγήσουν στη διαγραφή από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος όσους αναφέρονται στις τεράστιες ευθύνες του ΚΚΕ για την αιματοχυσία της περιόδου 1943 – 1949 (ευθύνες που παραδέχθηκαν πολιτικοί όπως ο Λεωνίδας Κύρκος), βλ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Εδώ αξίζει να αναφερθούμε στον βρώμικο ρόλο της ΝΔ τον Αύγουστο του 2008∙ όταν η ευρωβουλή με τεράστια πλειοψηφία ψήφιζε υπέρ της καθιέρωσης της 23ης Αυγούστου ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του σταλινισμού και του ναζισμού, αυτοί – όχι όλοι – πήγαιναν ανάποδα, «γλείφοντας» το σταλινικό ΚΚΕ και εκτιθέμενοι στα μάτια όλων! Δεν υπάρχουν πιο ανακόλουθοι ιδεολογικά πολιτικοί, πιο υποκριτές από εκείνους της «φιλελεύθερης» ΝΔ! Δεν τιμούν τη μνήμη των νεκρών για την ελευθερία στου Μακρυγιάννη, στο Γράμμο και στο Βίτσι, δεν τιμούν τη μνήμη των νεκρών στο Κλήμα Δωρίδος (σφαγιασμός από τους κομμουνιστές του ΕΛΑΣ των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων του Δημητρίου Ψαρρού), τη μνήμη των σφαγιασθέντων στο Κιλκίς, στο Μελιγαλά, στη Φενεό, στο Αγιονόρι και πολλούς άλλους τόπους μαρτυρίου στην ελληνική επικράτεια! Δεν κατήγγειλαν ποτέ τα εγκλήματα των Βελουχιώτιδων (βλ. μεταξύ πολλών άλλων απαγωγή, βιασμός και δολοφονία με 37 μαχαιριές του 13χρονου Μαραθέα) και του καπετάν Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη), το παιδομάζωμα που ήταν έγκλημα με χαρακτηριστικά γενοκτονίας ή την 5η Ολομέλεια. Και έχουν υιοθετήσει σχεδόν όλα τα αφηγήματα της αριστεράς για τον συμμοριτοπόλεμο, αποκαλώντας τον μάλιστα «εμφύλιο»! και βεβαίως – βεβαίως, τιμούν τους (παραπάνω) αγώνες της αριστεράς.

ΠΟΙΟ «ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ»;

Μερικά πράγματα τώρα για την ομιλία του ανεξάρτητου βουλευτή Α’ Αθήνας Κωνσταντίνου Μπογδάνου που προκάλεσε αίσθηση. Με το που μίλησε ο μαχητικός βουλευτής και δημοσιογράφος, άρχισαν τα ανέκδοτα. Πρώτη και καλύτερη η πλέον ανοικτά κεντροαριστερή «Καθημερινή», πάντα «έτοιμη» δια της πένας των «προοδευτικών» συντακτών της. Έχει και μερικούς ΑΝΤΑΡΣίες (πάντα είχε) στις τάξεις της η κατά τα άλλα αστική και αμερικανόφιλη «Καθημερινή», το ξέρατε αυτό; Για να δούμε λοιπόν τι γράφτηκε. Γιώργος Μπουρδάρας, λοιπόν, σαν να μην έγιναν ποτέ οι αποκαλύψεις από τα σοβιετικά αρχεία για το ΚΚΕ: «…Ο διαγραφείς από την ΝΔ για αντικομμουνιστικό παραλήρημά του ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος με την ομιλία του σήμερα στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε πως προσανατολίζεται να διεκδικήσει ρόλο εκφραστή της ακροδεξιάς πτέρυγας του πολιτικού συστήματος… Παράλληλα και μεταξύ άλλων αντέγραψε αφενός τους Χρυσαυγίτες και την Ελλ. Λύση ανεβάζοντας τους τόνους κατά των προσφύγων και μεταναστών, και αφετέρου ειδικά το κόμμα του κ. Βελόπουλου, ζητώντας μεταξύ άλλων κι εκείνος την κατάρριψη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Ούτε από τη σημερινή ομιλία του δε απουσίασε ο αντικομμουνισμός. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπογδάνος διεγράφη από την ΝΔ, καθώς επαναφέροντας το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στον δημόσιο λόγο, είχε επαναλάβει παλαιότερη ρήση σύμφωνα με την οποία για την Ελλάδα οι κομμουνιστές συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους Τούρκους». Μια ρήση του Γεωργίου Γρίβα Διγενή, τον οποίο δεν αναφέρει ο Γ. Μπουρδάρας, ίσως φοβούμενος διαμαρτυρίες από την Κύπρο.

Ό,τι κι αν πεις για το ΚΚΕ, για «αντικομμουνιστικό παραλήρημα» θα κατηγορηθείς. Τα 100.000.000 νεκρών που άφησε στο διάβα του ο κομμουνισμός, δεν συγκινούν τον κ. Μπουρδάρα! Ούτε φυσικά το iefimerida, που τα έβαλε με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, με τίτλο «Σε ακραία μονοπάτια ο Μπογδάνος - Κατά ΝΔ, μεταναστών, με εθνικιστικές κορώνες η ομιλία του στην πρόταση μομφής».

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Διαβάστε τώρα το συναρπαστικό ρεπορτάζ από τα αρχεία του Στάλιν: Ιδιαίτερου ιστορικού και πολιτικού ενδιαφέροντος για την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου ή Συμμοριτοπόλεμου και του ρόλου που διαδραμάτισε το ΚΚΕ είναι ο πρόσφατος αποχαρακτηρισμός αρχείων της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα αρχεία μελετά και δημοσιεύει ο καθηγητής Ιστορίας του John Hopkins Σεργκέι Ράντσενκο, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για τον Ψυχρό Πόλεμο, και δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter (διαδίκτυο) τέσσερα έγγραφα.

Στο έγγραφο που ανήρτησε ο καθηγητής Ράντσενκο φαίνεται η συγκλονιστική επιστολή, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης (Δημοκρατικός Στρατός) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (γγ του ΚΚΕ), ζητούν βοήθεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί «η μίνιμουμ επιβίωση να αποσπάσουμε ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε ο ιστορικός, η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, αν και με τη Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 η Μόσχα είχε συμφωνήσει πως η Ελλάδα μεταπολεμικά θα ανήκε στην δυτική σφαίρα επιρροής.

Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπάρχει αναφορά πως η ΕΣΣΔ παρείχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ, ενώ σε νέα του ανάρτηση, ο καθηγητής Ράντσενκο αποκαλύπτει μια ακόμη σελίδα από τα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης και γράφει: «Ένα ενδιαφέρον απόσπασμα των σχέσεων στο εσωτερικό του κομμουνιστικού μπλοκ. Ένας από τους Έλληνες ηγέτες των κομμουνιστών (Μάρκος Βαφειάδης) κατηγορεί τον άλλον (Ζαχαριάδη) πως είχε στενές σχέσεις με τη γυναίκα του – και κάνει την αποκάλυψη σε μια συνάντηση με τους σοβιετικούς ηγέτες σε μια προφανή προσπάθεια να τους κάνει να παρέμβουν».

Ο καθηγητής Ράτσενσκο δεν δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τον χρόνο τέλεσης της συνάντησης Βαφειάδη-Σοβιετικών, πιθανότατα αυτή να έγινε πριν το 1949, όσο σοβούσε η μοιραία σύγκρουση των δύο ανδρών.

Συνοπτικά: Ο Μάρκος Βαφειάδης ήταν ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του στρατού των ανταρτών στον Εμφύλιο Πόλεμο (ΔΣΕ) από τη δημιουργία του το 1946. Τον Ιανουάριο του 1949 απομακρύνθηκε από τον Ζαχαριάδη, γγ του ΚΚΕ γιατί είχαν διαφορετική στρατηγική: Ο Μάρκος υποστήριζε τη συνέχιση του αντάρτικου αγώνα, ελπίζοντας σε ένα συμβιβασμό που θα έδινε τέλος στον Εμφύλιο, σε αντίθεση με τον Ζαχαριάδη που ήθελε τη μετατροπή του Δημοκρατικού Στρατού σε τακτικό, με στόχο την ίδρυση Λαϊκής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Μάρκος Βαφειάδης ξηλώθηκε από όλα τα αξιώματα, διεγράφη από το ΚΚΕ, έζησε στη Σοβιετική Ένωση. Μετά τον επαναπατρισμό του από την Σοβιετική Ένωση, τον προσέγγισε ο Ανδρέας Παπανδρέου και εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (1989-1990). Το 1956 ο Νίκος Ζαχαριάδης καθαιρέθηκε από το ΚΚΕ, εξορίστηκε και αυτοκτόνησε στη Σιβηρία.

Σε μια επιστολή που έχει δημοσιεύσει η Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Ο Μάρκος Βαφειάδης κατηγορεί στους Σοβιετικούς το Ζαχαριάδη, 20 Δεκ. 1949», ο Βαφειάδης, αφού κατηγορεί τον γγ του ΚΚΕ ως πράκτορα του εχθρού, λέει μεταξύ άλλων:

Η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Ζαχαριάδης στα Βουνά είναι πράκτορας.

Η πρώην σύζυγός μου -η Δέσποινα Κεβίδου- είναι από τους πιο δοκιμασμένους πράκτορες της αγγλικής κατασκοπείας. Κατά συνέπεια, η κατάλληλη έρευνα θα δείξει ότι έχει προδώσει: α) τον πρώτο σύζυγό της -Παύλο Κεβίδη- και όλη τη σύνθεση της οργάνωσης της Θεσσαλονίκης. β) τα ηγετικά στελέχη γυναικείων και άλλων οργανώσεων της Θεσσαλονίκης. γ) μια σειρά γραμματείς οργανώσεων της Μακεδονίας. Ολοι αυτοί σκοτώθηκαν από την αστυνομία ή εκτελέστηκαν.

Η Δέσποινα Κεβίδου στάλθηκε στα Βουνά με συγκεκριμένη αποστολή: να σχετιστεί με οποιοδήποτε τίμημα με τον Ζαχαριάδη. Είναι άνθρωπος που γνωρίζει καλά όλα αυτά τα θέματα και θα μπορούσε, χωρίς μεγάλη δυσκολία, να ρίξει φως σε αυτά τα γεγονότα.

Τα συμπεράσματά μου είναι προϊόν γενίκευσης πολλών γεγονότων και όλα θα ξεκαθάριζαν αν θα μπορούσα να υπολογίζω στη Βοήθεια έμπειρων συντρόφων. Βοήθεια που πρέπει να έχει ως αφετηρία τη λεπτομερή διερεύνηση της υπόθεσής μου.

«Η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Ζαχαριάδης στα βουνά», όπως γράφει ο Βαφειάδης, είναι η Ρένα Κουκούλου, με δραματική ιστορία και πορεία εντός του ΚΚΕ. Όπως γράφει ο Γ. Λεονταρίτης στο βιβλίο του «Πορεία Αριστερά, Όταν κομμουνιστές και σοσιαλιστές είχαν φτερά», και στο οποίο φωτίζει άγνωστες πτυχές της διαδρομής της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, από τον Δεκέμβρη του 1944 έως το 1958, που η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει ένα πιπεράτο στιγμιότυπο για το παραλίγο ερωτικό τρίγωνο που δημιουργήθηκε στο βουνό ανάμεσα στον Νίκο Ζαχαριάδη, τον Μάρκο Βαφειάδη και τη Ρούλα Κουκούλου.

Η Ρούλα Κουκούλου ήταν ερωτευμένη με τον Ζαχαριάδη, γράφει ο Γιώργος Λεονταρίτης, και εκείνος επίσης αισθανόταν να δένεται μαζί της. Ο έρωτας αυτός φούντωσε εκεί που είχε φουντώσει και ο εμφύλιος πόλεμος, πάνω στο Βίτσι. Η Ρούλα Κουκούλου που αργότερα παντρεύτηκε τον Ζαχαριάδη, «ήταν όμορφη, δυναμική γυναίκα… Την είχε όμως βάλει στο μάτι και ο Μάρκος Βαφειάδης, τον οποίο εκείνη ούτε ζωγραφιστό δεν ήθελε να τον βλέπει. Πώς να του το έλεγε όμως; Δεν μπορούσε κανείς να αγνοήσει ατιμώρητα τις διαταγές του αρχηγού του Δημοκρατικού Στρατού… Κάποιο βράδυ είχαν μαζευτεί αντάρτες και αντάρτισσες γύρω από ένα τραπέζι ξύλινο και γλεντούσαν με τραγούδια και χορούς. Ο Μάρκος είπε στην Κουκούλου να κάτσει δίπλα του. Εκείνη αγωνιούσε, ήθελε να φύγει. Ο Ζαχαριάδης την περίμενε σε μια ερημιά. Πώς να σηκωθεί να φύγει; Με ποια δικαιολογία;».

Η ίδια περιέγραψε αργότερα την ιδιόμορφη κατάσταση ως εξής: «Ο Μάρκος μού χάρισε το ρολόι του… Πώς να πήγαινα στον Νίκο με το ρολόι του Μάρκου στο χέρι; Κάποια στιγμή ο Μάρκος έβαλε το χέρι του κάτω από το τραπέζι και ακούμπησε το πόδι μου. Επάνω εκεί σηκώθηκα να φύγω. Πέφτουν πάνω μου οι άλλοι: "Τώρα που αρχίζει το γλέντι φεύγεις; Θα πούμε και τραγούδια αντάρτικα…". Ημουν σε αναμμένα κάρβουνα! Ο Νίκος με περίμενε κι εγώ έπρεπε να κάθομαι δίπλα στον Μάρκο. Τον σιχαινόμουν. Δεν μπορούσα όμως να φύγω. Μου περνούσε η ιδέα ότι θα πουν: "Πάει να βρει τον Ζαχαριάδη". Ετσι έμεινα ώς αργά και όταν πήγα στο καλύβι ο Νίκος κοιμόταν. Μιλήσαμε το άλλο μεσημέρι. Μου λέει: "Τι έγινε το βράδυ; Γιατί δεν ήρθες;". Δεν του είπα τίποτε για τον Μάρκο. Δεν μπορούσα να σπείρω έχθρα ανάμεσα στους δύο αρχηγούς. Του λέω: "Δεν με άφηναν να φύγω". Με κοίταξε και μου είπε απλά: "Καλά". Περίμενα. Ηταν θυμάμαι 8 του μήνα, η επομένη του Αϊ-Γιαννιού. Και κάποια στιγμή μου λέει: "Πρέπει να σου πω ότι μπήκες στη ζωή μου παραπάνω από όσο θα ήθελα… Και τώρα πια μπήκες". Μου είπε ότι είχε χωρίσει από την πρώτη του γυναίκα, τη Μάνια. "Πιστεύω ότι δεν σου είμαι αδιάφορος. Θες να παντρευτούμε;" (…) Κείνη τη μέρα αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε για πρώτη φορά. Τίποτα παραπάνω…».e-genius.gr ...intelligent web software