x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Shell και TotalEnergies διαθέτουν στην αγορά φυσικό αέριο της Ρωσίας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness κατήγγειλε χθες Κυριακή το γεγονός ότι η γαλλική εταιρεία TotalEnergies και η βρετανική Shell διαθέτουν πάντα στις αγορές φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τονίζοντας πως η δεύτερη κέρδισε «εκατοντάδες εκατομμύρια» δολάρια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

«Οι εξαγωγές ΥΦΑ [σ.σ. υγροποιημένου φυσικού αερίου] από τη Ρωσία συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του πολέμου της χώρας στην Ουκρανία και το 2022 είχαν αξία που υπολογίζεται πως ανήλθε σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η Global Witness σε έκθεσή της.

Η ΜΚΟ υπολογίζει ότι «η Shell κέρδισε εκατομμύρια δολάρια εμπορευόμενη ρωσικό ΥΦΑ την περασμένη χρονιά».

 
 

Μόλις τον Μάιο, ο βρετανικός κολοσσός «αγόρασε και πούλησε σχεδόν 170.000 κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρθηκαν με το δεξαμενόπλοιο Νικολάι Ζούμποφ», υπογραμμίζει στο κείμενο η Global Witness.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΚΟ, τρεις εταιρείες διέθεσαν εμπορικά περισσότερο ρωσικό ΥΦΑ από ό,τι η Shell: οι δύο είναι ρωσικές, η τρίτη είναι η γαλλική TotalEnergies.

«Παρά τα εγκλήματα πολέμου που το εμπόριο αυτό συμβάλλει να χρηματοδοτούνται, είναι φυσικά νόμιμο», στηλιτεύει η Global Witness. Στις εταιρείες «δεν απαγορεύεται να διαθέτουν εμπορικά ρωσικό αέριο και, αντίθετα με τις ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου», συνεχίζει. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δράσουν», αξιώνει.

Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, η Shell και η TotalEnergies ανέφεραν πως έχουν συμβατικές υποχρεώσεις σε ισχύ, αν και αποσύρθηκαν από κοινοπραξίες στη Ρωσία μετά την εισβολή του στρατού της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

 

Η Shell «έχει ακόμη μακροπρόθεσμες συμβατικές υποχρεώσεις», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Υπάρχει δίλημμα μεταξύ της άσκησης πίεσης στη ρωσική κυβέρνηση για τις φρικαλεότητές της στην Ουκρανία και της εγγύησης σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού. Επαφίεται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν για τους απίστευτα δύσκολους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε.

Από την δική της πλευρά, η TotalEnergies ανέφερε πως τηρεί τη «δέσμευσή της να πάψει να έχει ρωσικούς πόρους», αλλά ταυτόχρονα «συνεχίζει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ΥΦΑ».

Η εταιρεία «υπενθυμίζει το καθήκον της να συνεισφέρει στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης με αέριο (…) στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων που υποχρεούται να τηρεί όσο οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αέριο».

Η γαλλική εταιρεία διαβεβαίωσε ακόμη πως έχει «ήδη αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία που δεν συνεισφέρουν στον εφοδιασμό της [γηραιάς] ηπείρου με ενέργεια».

 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software