x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η ουκρανική αντεπίθεση προκαλεί vertigo στο Κίεβο…

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση  δεν έχει προς το παρόν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είχε εσφαλμένα προαναγγελθεί προ μηνών, δίνοντας το χρόνο στην οργάνωση της ρωσικής άμυνας και στην προσαρμογή της  στρατηγικής της Μόσχας: Οι Ουκρανοί έχουν κερδίσει ελάχιστα εδάφη, σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα, αλλά απέχουν πολύ από την κύρια άμυνα της Ρωσίας. Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση συνεχίζεται εδώ και δύο εβδομάδες, είναι δύσκολο για τους Ουκρανούς να διαπεράσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, οι οποίες προστατεύονται από μια «θάλασσα” από νάρκες, βαρύ πυροβολικό και drones.  Όπως προκύπτει από στοιχεία που αναφέρει το Bloomberg, η Δύση αναγνωρίζει ;ότι  οι πρώτες μέρες της ουκρανικής αντεπίθεσης έχουν επιφέρει  σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό .όσο και σε εξοπλισμό. στις δυνάμεις του Κιέβου. Να σημειωθεί ότι  η Ουκρανία έχει ρίξει στην πρώτη γραμμή στην περιοχή της Ζαπορίζια  και δύο από τις καλύτερα εκπαιδευμένες, και  εξοπλισμένες μηχανοποιημένες ταξιαρχίες της σε επιθετικές επιχειρήσεις. Αυτές οι δύο ταξιαρχίες είχαν επιλεγεί για αυτή την επιχείρηση, έχοντας εξοπλιστεί με σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού, υποστηριζόμενα από πυροβολικό που προμήθευσε η Δύση, και χρησιμοποιώντας ειδικές τακτικές του ΝΑΤΟ, που καταρτίστηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Συμμαχίας.


Αναδίπλωση του Κιέβου

Τα πενιχρά αποτελέσματα ίσως οδηγούν το Κίεβο σε αναδίπλωση. «Δεν ξεκινήσαμε την αντεπίθεση, δοκιμάζουμε την πρώτη γραμμή», ισχυρίζεται τώρα η ουκρανική ηγεσία. Η Ουκρανία, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει τώρα, ότι η αντεπίθεσή της δεν έχει εκκινήσει ακόμη ενώ πριν από λίγες μέρες (10/6/2023) ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραδεχόταν επισήμως πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη εδαφών άρχισαν. «Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την αντεπίθεσή της, αλλά απλώς δοκιμάζει ολόκληρη την πρώτη γραμμήΔεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει μια αντεπίθεση ως τέτοια», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου. Από την πλευρά του ο Υποστράτηγος Μπεν Χότζες, που υπηρέτησε ως διοικητής του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της έναρξης μιας επίθεσης και της κύριας επίθεσης ή της κύριας προσπάθειας της επιχείρησης. Η ουκρανική επίθεση έχει ξεκάθαρα ξεκινήσει, αλλά δεν νομίζω ότι έγινε η κύρια επίθεση. Θα ξέρουμε ότι η κύρια επίθεση έχει πραγματικά ξεκινήσει όταν δούμε μεγάλους θωρακισμένους σχηματισμούς να εντάσσονται στην επίθεση. Μέχρι στιγμής, δεν νομίζω ότι έχουμε δει αυτή τη συγκέντρωση πολλών εκατοντάδων τανκς και οχημάτων μάχης πεζικού στην επίθεση».

 

Η Ρωσία αποκρούει με επιτυχία την αντεπίθεση της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ και οι Ουκρανοί είχαν σχεδιάσει την αντεπίθεση,  να κριθεί στις πρώτες 72 ώρες… πίστευαν ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών θα είναι σαρωτική. Η CIA ήταν ξεκάθαρη, οι πρώτες 72 ώρες της αντεπίθεσης θα είναι καθοριστικής σημασίας.  Όμως  ο Ουκρανικός στρατός με τις 11 Ταξιαρχίες και τα σύγχρονα  όπλα της Δύσης δεν έχει επιτύχει τίποτε ουσιώδες. Σε κάθε περίπτωση οι στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι μεγάλες μάχες ακολουθούν.

 

Οι ρώσοι έχουν δημιουργήσει πολλές σειρές άμυνας,  ωστόσο η κύρια αμυντική γραμμή είναι 15 με 20 χιλιόμετρα στα μετόπισθεν. Όταν οι Ουκρανοί χτύπησαν την πρώτη αμυντική γραμμή η αντίσταση που βρήκαν ήταν εντυπωσιακή,  προέλασαν  στα πεδινά και εκεί τους χτύπησε το  καλά οργανωμένο ρωσικό πυροβολικό. Η στρατηγική των Ρώσων έχει ένα σκοπό,  πριν φθάσουν οι Ουκρανοί στα επόμενα επίπεδα άμυνας, να έχουν αποδεκατιστεί και να έχουν χάσει μεγάλο μέρος του πολεμικού τους εξοπλισμού. Ήδη αυτό συνέβη…

Οι αποτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά την αντεπίθεση δείχνουν την κακή τους προετοιμασία, ανέφερε η πύλη Wirtualna Polska, επικαλούμενη εκτιμήσεις του πρώην στρατηγού των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων Ουάλντεμαρ Σκρζίπτσακ. «Ο τρόπος με τον οποίο οι Ουκρανοί προσπαθούν να ξεπεράσουν τα ναρκοπέδια δείχνει ότι τα πληρώματα ήταν ελάχιστα προετοιμασμένα για αυτό το έργο. Τα άρματα μάχης έπρεπε να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να καθαρίσουν τα τεράστια ναρκοπέδια, αλλά ένα από τα κύρια μειονεκτήματα της επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν τους επέτρεψε να το κάνουν αυτό, δηλαδή η έλλειψη αεροπορικής υπεροχής στον ουκρανικό στρατό σε σύγκριση με τη Ρωσία. Χωρίς κάλυψη, γίνονται εύκολος στόχος για Ρώσους στρατιώτες οπλισμένους με αντιαρματικά όπλα», ανέφερε ο Σκρζίπτσακ.

Το διακύβευμα της κρίσιμης για το Κίεβο αντεπίθεσης εκφράζει σε δήλωσή του   ο αντισυνταγματάρχης ε.α. του αμερικανικού στρατού Ντάνιελ Ντέιβις δηλώνοντας ότι «σε περίπτωση αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης  ο ρωσικός στρατός θα επιτεθεί στην Οδησσό  και στο Χάρκοβο. Μετά την καταστροφή των μάχιμων δυνάμεων της Ουκρανίας, οι Ρώσοι θα εξαπολύσουν μια αντεπίθεση με νέα στρατεύματα και η Ουκρανία δεν θα έχει τίποτα να τους σταματήσει».

Και ενώ οι Ουκρανοί τα παίζουν όλα για όλα γνωρίζοντας πως από τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης τους, θα κριθεί το μέλλον της χώρας τους, οι Ρώσοι οι οποίοι διατείνονται πως έχουν κρατήσει ανέπαφες τις γραμμές άμυνας τους, επιχειρούν να στείλουν ένα μήνυμα κανονικότητας και σταθερότητας στα εδάφη που θέλει να ανακαταλάβει το Κίεβο, ανακοινώνοντας εκλογές για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στις ουκρανικές επαρχίες που έχουν ήδη προσαρτήσει.

Το ρωσικό αμυντικό δόγμα

Ο διοικητής των  ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Ζαπορίζια είναι ο στρατηγός Αλεξάντερ Ρόμαντσιουκ, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη σύλληψη του σύγχρονου ρωσικού αμυντικού δόγματος, σύμφωνα με το οποίο «η κύρια αποστολή μιας αμυνόμενης δύναμης είναι να εξουδετερώσει κάθε πρωτοβουλία του προωθούμενου εχθρού, δηλαδή να τον φέρει σε κατάσταση αδυναμίας να συνεχίσει να προελαύνει με αναπτυγμένες δυνάμεις.  Αυτό επιτρέπει την ανάληψη πρωτοβουλίας  για μια αποφασιστική αντεπίθεση για την απώθηση του εχθρού με προωθημένες ομάδες».

Το δόγμα του Ρόμαντσιουκ ήταν το σχέδιο για το ρωσικό αμυντικό σχήμα που χρησιμοποιήθηκε στη Ζαπορίζια.. Με άλλα λόγια, το μέρος που επέλεξε το ΝΑΤΟ και η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ως το «αδύναμο σημείο» στο ρωσικό αμυντικό σχέδιο σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο ειδικό της Ρωσίας στην αμυντική τακτική και τέθηκε υπό την άμεση εποπτεία του. «Θα είναι δύσκολο για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να διαπεράσουν την πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας, αφού οι Ουκρανοί έχουν ήδη χάσει τεράστιο όγκο βασικού εξοπλισμού, οι Ρώσοι πολεμούν σε καλά προετοιμασμένες θέσεις και έχουν συσσωρεύσει επαρκή ποσότητα πυρομαχικών πυροβολικού, επιπλέον, έχουν περισσότερα drones», σύμφωνα με την Washington Post. «Και αυτή είναι η πρώτη γραμμή οχυρώσεων όχι η κύρια γραμμή άμυνας» υποστηρίζουν οι στρατιωτικοί αναλυτές.

Η απογοήτευση της Δύσης εκφράζεται και από τον Γάλλο στρατηγό: Ολιβιέ Κεμπφ, ερευνητή στο Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών, στο Figaro, ο οποίος υποστηρίζει ότι η μεγάλη απώλεια δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία είναι μία  δυσάρεστη έκπληξη. «Όλα δεν πάνε όπως τα ήθελε η Δύση. .Όχι σύμφωνα με το δυτικό σχέδιο»,  ανέφερε ο στρατηγός. Ο γάλλος αξιωματικός σημείωσε επίσης ότι ένας σημαντικός αριθμός αρμάτων μάχης Leopard και τεθωρακισμένων οχημάτων Bradley έχουν καταστραφεί. Η επισκευή τους, πρόσθεσε, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού συνεργεία και μηχανικοί είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν σε συνθήκες μάχης. Επίσης ο γάλλος στρατηγός εστίασε και στο απόρθητο της πρώτης γραμμής άμυνας της Ρωσίας. «Αποδείχθηκε ότι οι Ρώσοι αποφάσισαν να υπερασπιστούν σκληρά ακόμη και τις πρώτες τους οχυρώσεις. Οι Ουκρανοί δεν βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ελαφριά προστατευτική κουρτίνα, αλλά με μια πραγματική πρώτη γραμμή άμυνας και δεν το περίμεναν…», συμπλήρωσε ο Ολιβιέ Κεμπφ.

 

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software