x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τα μικρά κόμματα ορίζουν την αυτοδυναμία (ή μη) της ΝΔ: Μπορεί να προκύψει από οκτακομματική μέχρι και… πεντακομματική Βουλή

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου πλησιάζουν και οι πρόσφατες εξελίξεις με τις αλλαγές που έγιναν στις λίστες μικρών κομμάτων έφεραν αντιδράσεις που θα φανεί αν και πως θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και κυρίως υπέρ της ΝΔ που αναζητά την άνετη αυτοδυναμία, δηλαδή μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία της τάξεως των 160 βουλευτών.

 

Στην Αριστερά έχει δημιουργηθεί πολιτική κρίση στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου καθώς υποβίβασε στις λίστες των ψηφοδελτίων της πολιτικά στελέχη που κέρδισαν χιλιάδες «σταυρούς» για να τοποθετήσει «δικά» της πρόσωπα.

 
 

Η Πλεύση Ελευθερίας παρουσίαζε μία δυναμική που έφτανε και το 5% αλλά μετά από αυτές τις κινήσεις ενδεχομένως αυτό να αλλάξει.

 

Φυσικά όλα αυτά προκάλεσαν 4 αποχωρήσεις βασικών στελεχών μέσα σε ένα 24ωρο!

Παρόμοια πράγματα όμως έγινα και στο κόμμα «Νίκη» όπου έλαβαν χώρα αλλαγές στις λίστες των ψηφοδελτίων όπως π.χ στη Λάρισα όπου απέσπασε ένα μεγάλο ποσοστό, με τη Βασιλική Ζιάκα που πήρε 3.491 σταυρούς να βγαίνει από την πρώτη θέση για να μπει ένας στενός φίλος του Δημήτρη Νατσιού, ο Γιώργος Ρούντας ο οποίος κατέβηκε στις πρώτες εκλογές στην Κόρινθο!

 
 

Την ίδια ώρα, ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μένουν στα ίδια ποσοστά σχεδόν ή και να χάνουν ελάχιστες δυνάμεις.

Όμως, πιθανότητα η Πλεύση Ελευθερίας να μπει στη Βουλή διότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το ΣΥΡΙΖΑ και διότι δεν υπάρχει η τόσο μεγάλη διάσπαση ψηφοφόρων που υπάρχει στην Δεξιά.

Ο άγνωστος «Χ» των εκλογών θα είναι οι «Σπαρτιάτες», το κόμμα που υποστηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης και που υπάρχουν βασικές ενδείξεις ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την είσοδό του στην Βουλή.

 

Ο Η. Κασιδιάρης αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για πρώην ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής αλλά και του κόμματος «Έλληνες» που αποκλείστηκε από τον Άρειο Πάγο.

 

Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα αυτά θα κόψουν μέχρι και 0,5 (ίσως και παραπάνω) από άλλα παλαιότερα δεξιά κόμματα όπως για παράδειγμα η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.

 

Γι’ αυτό, οι δημοσκόποι βλέπουν ότι δύσκολα θα μπει στην επόμενη Βουλή ο Κ.Βελόπουλος παρά το 4,45% που είχε λάβει στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Επίσης, οι «Σπαρτιάτες» μπορεί να πάρουν αποσπάσουν αρκετούς ψήφους από το «Νίκη» αφού κάποιοι που το ψήφισαν και ήταν ψηφοφόροι του κόμματος Έλληνες θα ψηφίσουν τώρα τους  «Σπαρτιάτες».

Όλο αυτό το ρευστό κλίμα στην Δεξιά παράταξη δείχνει ότι τα μικρά κόμματα θα είναι οι απόλυτοι ρυθμιστές των εκλογών.

 

Αν μπορέσουν τα 3 δεξιά κόμματα «Ελληνική Λύση», «Νίκη», «Σπαρτιάτες» να μπουν στην Βουλή θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κλίμα για τη ΝΔ που θα είναι πρώτο κόμμα.

Θα έχουμε οκτακομματική βουλή και η ΝΔ δεν θα μπορέσει να διατηρήσει μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη.

Από την άλλη, όμως, αυτές οι μετακινήσεις μπορεί να αποδυναμώσουν όλα τα κόμματα και κάποια να μην μπορέσουν να μπουν.

Μπορεί δηλαδή ένα μέρος των δεξιών ψηφοφόρων να διαμοιραστεί μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο που να μην μπορέσουν να εισέλθουν στην Βουλή.

Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για τη ΝΔ. Είναι κάτι το οποίο εύχονται στην Πειραιώς κάθε μέρα και ώρα.

 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software