x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Με Patriot θέλουν οι Αμερικανοί να χτυπήσουν τους Ρώσους μέσω Ουκρανών!

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Μπορεί οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν μια συστοιχία πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να μην αλλάξει το παιχνίδι στο πλαίσιο διεξαγωγής του πόλεμο.

Τα συστήματα πυραύλων Patriot αποτελούν εδώ και καιρό ένα εισιτήριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους σε αμφισβητούμενες περιοχές του κόσμου ως πολυπόθητη ασπίδα έναντι των εισερχόμενων πυραύλων. Στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό, προστατεύονται από πιθανές επιθέσεις από το Ιράν, τη Σομαλία και τη Βόρεια Κορέα.

Τα χέρια του άρχισε να τρίβει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όταν κυκλοφόρησε η είδηση αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν μια συστοιχία πυραύλων Patriot στην Ουκρανία – κάτι που o Ζελένσκι επιδίωκε εδώ και μήνες για να ενισχύσει την αεροπορική άμυνα της χώρας του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη συμφωνία και σύντομα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι περιορισμένη και μπορεί να μην αλλάξει το παιχνίδι στον πόλεμο.

Το Patriot είναι ένα κατευθυνόμενο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 και μπορεί να στοχεύσει αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς.

Κάθε σύστημα Patriot αποτελείται από ένα σύστημα εκτόξευσης τοποθετημένο σε φορτηγό με οκτώ εκτοξευτές που μπορούν να χωρέσουν έως και τέσσερις αναχαιτιστές πυραύλων ο καθένας, ένα επίγειο ραντάρ, έναν σταθμό ελέγχου και μια γεννήτρια. Ο Στρατός είπε ότι αυτή τη στιγμή διαθέτει 16 τάγματα Patriot. Μια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του 2018 βρήκε ότι αυτά τα τάγματα λειτουργούν με 50 συστοιχίες, οι οποίες διαθέτουν περισσότερους από 1.200 αναχαιτιστές πυραύλων.

Επιπλέον, τα Patriot αναπτύσσονται τακτικά σε όλο τον κόσμο ενώ λειτουργούν ή αγοράζονται επίσης από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, την Ταϊβάν, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, την Πολωνία και το Μπαχρέιν.

Το σύστημα Patriot «είναι ένα από τα πιο ευρέως διαχειριζόμενα και αξιόπιστα και αποδεδειγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας εκεί έξω» και η ικανότητα βαλλιστικής άμυνας του θεάτρου θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμυνα της Ουκρανίας έναντι των βαλλιστικών πυραύλων που παρέχονται από το Ιράν, δήλωσε ο Τομ Καράκο, διευθυντής του Missile Defense. Έργο στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Με τα χρόνια το σύστημα Patriot και οι πύραυλοι τροποποιούνται συνεχώς. Ο τρέχων πύραυλος αναχαίτισης για το σύστημα Patriot κοστίζει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια ανά γύρο και οι εκτοξευτές κοστίζουν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας, ανέφερε το CSIS στην έκθεσή του για την πυραυλική άμυνα του Ιουλίου. Σε αυτή την τιμή, δεν είναι οικονομικό ή βέλτιστο να χρησιμοποιήσετε το Patriot για να καταρρίψετε τα πολύ μικρότερα και δραματικά φθηνότερα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αγόραζε και χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ανησυχίες για την ανάπτυξη

Μια μπαταρία Patriot μπορεί να χρειαστεί έως και 90 στρατιώτες για να τη λειτουργήσει και να τη συντηρήσει, και για μήνες οι ΗΠΑ ήταν απρόθυμες να παράσχουν το περίπλοκο σύστημα, επειδή η αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία για να το λειτουργήσει δεν αποτελεί αρχή για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο, υπήρχαν επίσης ανησυχίες ότι η ανάπτυξη του συστήματος θα προκαλούσε τη Ρωσία ή τον κίνδυνο ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε θα μπορούσε να καταλήξει να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι επείγουσες εκκλήσεις των Ουκρανών ηγετών και η καταστροφή της μη στρατιωτικής υποδομής της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας εν μέσω χειμώνα, τελικά ξεπέρασαν τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ σχετικά με τον εφοδιασμό των Patriots.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η συμφωνία με την Ουκρανία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, σημείωσε ότι μια μπαταρία Patriot έχει μεγάλη εμβέλεια, αλλά μπορεί να καλύψει μόνο μια περιορισμένη ευρεία περιοχή. Για παράδειγμα, οι Patriots μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά μια μικρή στρατιωτική βάση, αλλά δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως μια μεγάλη πόλη όπως το Κίεβο. Θα μπορούσαν να παρέχουν κάλυψη μόνο για ένα τμήμα μιας πόλης.

Οι πατριώτες αναπτύσσονται συχνά ως τάγμα, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις μπαταρίες. Αυτό δεν θα συμβεί με την Ουκρανία, για την οποία αξιωματούχοι είπαν ότι θα λάβει μία μπαταρία.

Το Patriot έχει ένα πιο ισχυρό ραντάρ που είναι καλύτερο στο να διακρίνει στόχους από το σύστημα S-300 της Σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανοί, αλλά έχει περιορισμούς.

Ωστόσο, η ικανότητα του Patriot να στοχεύει ορισμένους βαλλιστικούς πυραύλους και αεροσκάφη θα μπορούσε δυνητικά να προστατεύσει το Κίεβο εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιούσε την επίμονη απειλή του να ρίξει πυρηνικά. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς παραδόθηκε το όπλο, είπε ο Καράκο. Εάν επρόκειτο για βόμβα βαρύτητας που παραδόθηκε από πολεμικό αεροπλάνο, το σύστημα θα μπορούσε να στοχεύσει το αεροσκάφος. αν ήταν βαλλιστικός πύραυλος κρουζ ή μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς, θα μπορούσε επίσης να αναχαιτίσει τον πύραυλο, πρόσθεσε ο ειδικός.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software