x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ο Μόρφου Νεόφυτος είναι ένας σπουδαίος ‘Έλληνας

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Γράφει η Μάχη Γραικού

Ο Μόρφου Νεόφυτος είναι στα μάτια πολλών η ελπίδα για τοαύριο της Εκκλησίας της Κύπρου μας, την οποία το 2006 ο εκλογικός αγώνας χώρισε την χώρισε στα δύο: οι υγιέστερες δυνάμεις συσπειρώθηκαν τότε γύρω από τους Μητροπολίτες Κύκκου Νικηφόρο και Λεμεσού Αθανάσιο. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ήταν ο ιεράρχης που δεν είχε τη συναίνεση των πιστων για να ηγηθεί. Η Εκκλησία της Κύπρου δεν πρέπει να επαναλάβει το λάθος της. Η τελική επιλογή εναπόκειται στους επισκόπους της Κύπρου, αλλά το Ορθόδοξο ποίμνιο θα πρέπει να διατρανώσει τη θέλησή του, συγκροτώντας ένα τριπρόσωπο από τους καλύτερους υποψηφίους.Παρά τα θετικά του, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσοστόμος δεν ήταν ένας αρχιερέας ικανός να αντέξει τη διαρκή πίεση από το εξωτερικό, να λάβει αποφάσεις ανεξάρτητα και να διαχειριστεί αποτελεσματικά κρίσεις. Στις εκλογές του 2006, ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν καλύτεροι υποψήφιοι από αυτόν, ότι θα ηγηθεί της Εκκλησίας μόνο για λίγο για χάρη της γενικής συμφιλίωσης και μετά θα αποχωρήσει από τη θέση του. Παρέμεινε αμέτοχος ως Αρχιεπίσκοπος και ίσως και πολύ καιρό. Δεν θα ήταν κακός Αρχιεπίσκοπος για τους πρότερους ειρηνικούς καιρούς, αλλά οι ανατροπές των ημερών μας και ο διχασμός της παγκόσμιας Ορθοδοξίας τον αιφνιδίασαν. Τα τελευταία χρόνια της παρουσίας του σημαδεύτηκαν από ομολογουμένως γελοίες ανατροπές μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων. Προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του 2006 εξαιρετικά αδέξια. Έδωσε 

υποσχέσεις και είπε ψέματα και στις δύο πλευρές ταυτόχρονα, μετά από μια επαίσχυντη αλλαγή θέσης για το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και ακολούθησαν μια σειρά από σκανδαλώδεις και αντιφατικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δικών του ιεραρχών.
Με την απόφασή του να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έσυρε την Εκκλησία της Κύπρου σε σύγκρουση και παραλίγο να την οδηγήσει σε διάσπαση. Τα προβλήματα εξακολουθούν. Προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην Εκκλησία της Κύπρου και η ουδετερότητά της σε σχέση με τις εξωτερικές και όχι άμεσα σχετιζόμενες με αυτήν, πολιτικές συγκρούσεις, απαιτούνται ισχυρή θέληση και έμφαση στα συμφέροντα των Κυπρίων Ελλήνων Ορθοδόξων. Και τα δύο αυτά χαρακτηρίζουν τον Μητροπολίτη Νεόφυτο. Το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα εξακολουθεί να διχάζει την Εκκλησία της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από μελέτες, μεταξύ των οποίων οι επιστολές του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αθανασίου και το βιβλίο του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, αποδεικνύουν ότι το αυτοκέφαλο που χορήγησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στους σχισματικούς της Ουκρανίας δεν ήταν κανονικό. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος λίγο πριν τον θάνατό του αναγνώρισε τον Επιφάνιο, αλλά σημαντικό μέρος των ιεραρχών της Κύπρου ακόμα δεν αναγνωρίζουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και δεν συλλειτουργούν με τους ιεράρχες της.
Όμως, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, είδαμε πώς άλλαξε ως εκ θαύματος η θέση των πιο σκληρών αντιπάλων του ουκρανικού εκκλησιαστικού σχίσματος. Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, για παράδειγμα, είπε ότι είχε αναθεωρήσει τις απόψεις του – και σχεδόν σύρθηκε γονατιστός στο Φανάρι για να ζητήσει συγχώρεση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Οι μαζικοί ξυλοδαρμοί Ουκρανών πιστών, οι συλλήψεις κληρικών και επισκόπων στην Ουκρανία από τις αρχές του Κιέβου, οι έρευνες και η κοροϊδία της Εκκλησίας δεν αγγίζουν τους επισκόπους μας: τα εκλογικά αποτελέσματα είναι πιο σημαντικά για αυτούς. Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος παρέμεινε ο μόνος υποψήφιος που είχε το θάρρος να πει ότι «ο Ονούφριος ήταν και θα είναι επικεφαλής της Ουκρανικής Εκκλησίας». Ο Μητροπολίτης Μόρφου δεν πλειοδοτεί σε τοποθετήσεις για την Ουκρανία και τα τεκταινόμενα εκεί. Απλά πιστεύει ότι τα εκκλησιαστικά ζητήματα πρέπει να επιλύονται με κανονικό τρόπο, χωρίς την εμπλοκή της πολιτικής εξουσίας.  
Η δημοσιοποιημένες θέσεις των ιεραρχων απέναντι στα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ είναι μια καλή αφορμή για να αποκαλυφθούν ο χαρακτήρας και οι προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός. Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος δεν δίστασε ποτέ να φανερώσει τις σκέψεις του για τον μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν προσπάθησε να κρύψει τη στάση της Εκκλησίας πίσω από την προπαγάνδα αυτού που στη χριστιανική παράδοση πάντα θεωρούταν βαρύ αμάρτημα. Είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του και υπομένει γενναία την πίεση του κράτους και τις απειλές και την αρνητική αντίδραση μέρους της ελίτ. Για τις δηλώσεις του κατά της ομοφυλοφιλίας το 2019, δέχθηκε επιθέσεις, αλλά η Δικαιοσύνη δεν θεώρησε αυτά που είπε αξιοκατάκριτα. 
Οι θέσεις του Μητροπολίτη Νεόφυτου έρχονται σε αντίθεση με αυτές του Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασιλείου, ή με τη θέση του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας σε πρόσφατες συνεντεύξεις του δήλωσε ότι «σέβεται τις διαφορές» και άλλα ανάλογα. Για την Εκκλησία, τέτοιοι συμβιβασμοί οδηγούν σε σκοτεινά μονοπάτια. Σε αντίθεση με άλλους Μητροπολίτες, ο Νεόφυτος είναι ένας άνθρωπος της πνευματικής παράδοσης, με ισχυρές ηθικές αρχές, ο οποίος ποτέ δεν φοβήθηκε να πει αυτό που του λέει η συνείδησή του. Χαίρει υψηλής δημοτικότητας και το κανάλι των κηρυγμάτων του στο Youtube – έχει δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος δεν κρύβει την ανησυχία του για την κατάσταση στον κόσμο. Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρές εξωτερικές και εσωτερικές απειλές. Η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική. Κάθε χρόνο κλιμακώνεται η ροή λαθρομεταναστών στο νησί, η ανεργία αυξάνεται, οι οικογενειακές αποταμιεύσεις μειώνονται. Ο κυπριακός λαός πρέπει και μπορεί να στηριχθεί μόνο στις δικές του δυνάμεις. Η Εκκλησία της Κύπρου διαθέτει μεγάλο οικονομικό και πολιτικό απόθεμα, που ίσως αποδειχθεί σωτήριο. Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος δεν θα επιτρέψει στην Εκκλησία να καταστεί παίγνιο της παγκοσμιοποίησης και των εξωτερικών πολιτικών δυνάμεων και θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της Κύπρου για το καλό του λαού της. 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software