x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Γερμανία: Σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μπλακ άουτ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι αρχές στη Γερμανία ανησυχούν ότι οι τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως ένας νέος κίνδυνος

Το ζήτημα της πρόσβασης σε μετρητά είναι ένα από τα θέματα που εξετάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας σε περίπτωση ενός μπλακ άουτ το επόμενο διάστημα. Αν και οι γερμανικές αρχές έχουν υποβαθμίσει δημοσίως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με το Reuters γίνονται συζητήσεις και καταστρώνονται σχέδια αντιμετώπισης, γεγονός που δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνεται υπόψιν η απειλή. Γίνεται ακόμα φανερό ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο κρατικός μηχανισμός να είναι προετοιμασμένος για διακοπές ρεύματος που μπορεί να προκληθούν από την εκτίναξη ενεργειακού κόστους ή ακόμα και από σαμποτάζ.

Ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται να προκαλεί ο τραπεζικός τομέας και κατά πόσο θα είναι δυνατή η χωρίς εμπόδια πρόσβαση σε μετρητά. Οι γερμανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι τράπεζες δεν είναι πλήρως προετοιμασμένες για μεγάλες διακοπές ρεύματος και θεωρούν αυτό το γεγονός ως ένα νέο, απρόβλεπτο μέχρι πρότινος κίνδυνο, δήλωσε αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος.

Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν μετρητά περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους

 

Οι τράπεζες θεωρούν «απίθανη» μια πλήρη διακοπή ρεύματος, σύμφωνα με την Deutsche Kreditwirtschaft, την οργάνωση-ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ωστόσο, οι τράπεζες βρίσκονται «σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές» για να σχεδιάσουν ένα τέτοιο σενάριο.

Η πρόσβαση σε μετρητά είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτιμούν την ασφάλεια και την ανωνυμία που προσφέρουν, και οι οποίοι τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους.

Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών γίνονται με μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, η οποία διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, αποσύρουν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών.

Το ενδεχόμενο capital controls

 

Μια κοινοβουλευτική έκθεση πριν από μια δεκαετία προειδοποιούσε για «δυσαρέσκεια» και «επιθετικούς διαπληκτισμούς» σε περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους μετρητά σε περίπτωση μπλακ άουτ.

Εάν γίνει μπλακ άουτ, μια επιλογή για τις αρχές θα μπορούσε να είναι είναι η επιβολή capital controls, δήλωσε μία πηγή στο Reuter

Τα σχέδια που είναι στο τραπέζι περιλαμβάνουν την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, να συσσωρεύει επιπλέον δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και πιθανά όρια στις αναλήψεις.

Οι αξιωματούχοι και οι τράπεζες εξετάζουν επίσης τον τρόπο διανομής, συζητώντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση κατά προτεραιότητα στα καύσιμα για τους μεταφορείς μετρητών.

 

Στις συζητήσεις σχεδιασμού συμμετέχουν η κεντρική τράπεζα, η ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Έχετε στο σπίτι σας μετρητά

Μια αδυναμία που αποκάλυψε ο σχεδιασμός αφορά τις εταιρείες ασφαλείας που μεταφέρουν χρήματα από την κεντρική τράπεζα στα ΑΤΜ και τις τράπεζες.

«Υπάρχουν μεγάλα κενά», δήλωσε ο Andreas Paulick, διευθυντής της BDGW. Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα πρέπει να σχηματίζουν ουρά στα πρατήρια καυσίμων όπως όλοι οι άλλοι, είπε.

 

Η οργάνωση διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας και νομοθέτες για να προωθήσει την υπόθεσή της.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε προληπτικά το ρεαλιστικό σενάριο ενός μπλακ άουτ», δήλωσε ο Paulick. «Θα ήταν εντελώς αφελές να μη μιλάμε γι’ αυτό σε μια εποχή όπως η σημερινή».

Περισσότερο από το 40% των Γερμανών φοβούνται ένα μπλακ άουτ τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Funke Mediengruppe.

Το γραφείο καταστροφών της Γερμανίας δήλωσε ότι συνιστά στους πολίτες να κρατούν μετρητά στο σπίτι για τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software