x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στους δρόμους οι σύλλογοι φοιτητών και μαθητών στις 11 Ιανουαρίου

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στους δρόμους βγαίνουν την ερχόμενη Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί και οι μαθητές, συμμετέχοντας σε συλλαλητήρια, που θα γίνουν σε 17 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με σύνθημα «Μένουμε φοιτητές, δεν γινόμαστε πελάτες», πάνω από 130 φοιτητικοί σύλλογοι από πανεπιστήμια διοργάνωσαν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

«Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος», αναφέρουν οι φοιτητές σε σχετική ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν σχετικά με το νομοσχέδιο:

«Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας. Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της παιδείας. Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Στο όνομα του “ανταγωνισμού” με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν “πελατεία” τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια. Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε».

Στους δρόμους και οι μαθητές
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας που απευθύνει κάλεσμα ενάντια στα «μη κρατικά» πανεπιστήμια. «Εμείς οι πολλοί να παλεύουμε σε ένα σχολείο – εξεταστικό μαραθώνιο και όσοι λίγοι μπορούν να αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον. Φανταζόμαστε τη συνέχεια. Τα ιδιωτικά θα παίρνουν χρηματοδότηση, καλούς καθηγητές κ.λπ., και για τα δημόσια δεν θα περισσεύει τίποτα. Για να έχουν πελατεία τα ιδιωτικά, θα μας βάζετε όλο και πιο πολλά εμπόδια για να περνάμε στο πανεπιστήμιο. Και αυτή η αδικία να είναι νόμος του κράτους», αναφέρει σχετικά.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software