x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Μερομήνια: Τι είναι και τι προβλέπουν για το 2024 – Βαρυχειμωνιά και χιόνια μέχρι τον Απρίλιο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Μερομήνια: Ο κόσμος της υπαίθρου όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες έχει πολλούς υποστηρικτές αυτής της μεθόδου

Ένας πανάρχαιος τρόπος να προβλέψουμε τι καιρό θα κάνει τον χειμώνα αλλά και όλο τον ερχόμενο χρόνο είναι τα Ημερομήνια.

Κατά τον Αύγουστο παρατηρούμε προσεκτικά τον καιρό για δώδεκα ημέρες που η κάθε μία τους αντιστοιχεί στον καιρό των επόμενων μηνών, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr

Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ.

Όπως είναι φυσικό τα «ημερομήνια» αμφισβητούνται από την μετεωρολογία, θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

Ο κόσμος της υπαίθρου όμως όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες έχει πολλούς υποστηρικτές αυτής της μεθόδου.

Καμμιά φορά ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα «ημερομήνια»

Πότε αρχίζουμε να παρατηρούμε τον Αύγουστο

Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Προσέχουν δε τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Αν ας πούμε, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ, τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.

Λόγω αρχαιότητας της μεθόδου, η πιθανή σωστή παρατήρηση είναι η δεύτερη (δηλαδή από τις 14 Αυγούστου).

Πως ερμηνεύονται τα σημάδια

  • Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.
  • Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.
  • Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.
  • Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.
  • Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Οι προβλέψεις για το 2023-2024

Σεπτέμβριος

Φυσιολογικές θερμοκρασίες στα νότια, ελαφρώς χαμηλότερες σε βόρεια και κεντρική χώρα. Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οκτώβριος

Στο τελευταίο δεκαήμερο η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία σε όλη την χώρα και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Νοέμβριος
Έρχονται τα πρώτα χιόνια μεταξύ 8-13 του μήνα και μάλιστα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα σε Μακεδονία και πιθανώς σε Ήπειρο και Θεσσαλία.

 

Δεκέμβριος

Το πρώτο δεκαήμερο με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα χιονόπτωση στα πεδινά της Μακεδονίας, αλλά και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής χώρας. Το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ήπιος σταδιακά και μαλακός καιρός, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.

2024

Ιανουάριος

Αρχή του χρόνου με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις σε πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μισά του μήνα πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.

Φεβρουάριος

Κακοκαιρία στο ξεκίνημα του μήνα και από τις 6 -10 απότομη αλλαγή και σταδιακά από τα δυτικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στο δεύτερο μισό του μήνα αρκετές βροχές και καταιγίδες από δυτικά προς ανατολικά.

Μάρτιος

Πρώτο δεκαήμερο με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Τελευταίο δεκαήμερο άστατος καιρός μόνο στα ηπειρωτικά με ηλιοφάνεια σε γενικές γραμμές και φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Απρίλιος

Πρώτο μισό του μήνα με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, 15-18 κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές. Τελευταίο δεκαήμερο με σταδιακά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τοπικές μπόρες σε Μακεδονία.

Μάιος

Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Ιούνιος

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Ιούλιος

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

Αύγουστος

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software