x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εχούντ Όλμερτ: “Κίνδυνος για το Ισραήλ ο Νετανιάχου”

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Εχούντ Όλμερτ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε πώς ο νυν, Μπέντζαμιν Νετανιάχουν, είναι πλέον κίνδυνος για το Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στο POLITICO, υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται σε κατάσταση «νευρικής κρίσης», καθώς προσπαθεί να αποφύγει την αποπομπή του από το αξίωμα επειδή απέτυχε να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια στις δολοφονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτό σήμαινε ότι το Ισραήλ βρισκόταν πλέον εκτός στρατηγικής πορείας, συνέχισε ο Όλμερτ, επιμένοντας ότι η προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η διαπραγμάτευση ενός τελικού παιχνιδιού με τη διεθνή κοινότητα – που θα περιελάμβανε την επιστροφή στις συνομιλίες για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, αντί να γυρίσει το ρολόι πίσω στην πλήρη στρατιωτική εποπτεία της Γάζας.

“Έχει καταστραφεί συναισθηματικά, αυτό είναι σίγουρο. Το εννοώ σοβαρά. Είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι είναι σε κακή κατάσταση».

«Δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιβλέπει την ασφάλεια της Γάζας», είπε.

«Είναι προς το συμφέρον μας να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με διαφορετικό τρόπο από ό,τι κάναμε πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά να ελέγξουμε ξανά τη Γάζα; Όχι».

Ο Όλμερτ προειδοποίησε επίσης ότι η υπομονή των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ εξαντλείται χάρη στην αποτυχία του Νετανιάχου και των υπουργών του να περιγράψουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη Χαμάς.

Ο Όλμερτ, ο οποίος ηγήθηκε του Ισραήλ από το 2006 έως το 2009 ως ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Καντίμα, παραπονέθηκε ότι υπήρχε έλλειψη νηφάλιας σκέψης στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Ο Όλμερτ δήλωσε ότι θεωρεί αδιανόητο να υπογράψουν κάποια αραβικά κράτη το ειρηνευτικό σχέδιο, υποδηλώνοντας ότι μόνο μια δυτική επεμβατική δύναμη θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμφιταλαντεύεται και να μην καταφέρνει να αναμετρηθεί με το τι πρέπει να συμβεί στη μεταπολεμική Γάζα. Αυτό θα εντείνει τον εκνευρισμό της Δύσης, προειδοποίησε.

«Υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την επόμενη φάση. Τι θα κάνουμε; Εντάξει, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, θα συντρίψουμε και θα διαλύσουμε τη Χαμάς. Και πιστεύω, παρεμπιπτόντως, ότι μπορούμε να το κάνουμε. Τότε ποιο είναι το επόμενο βήμα; Τι θα κάνουμε τότε; Το σκέφτεται κανείς αυτό; Πρέπει να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα την ιδέα μας για το τελικό παιχνίδι», πρόσθεσε.

«Εάν το Ισραήλ υπέβαλε μια σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις δύο κρατών, αυτό θα είχε δραματικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα. Θα μας έδινε περισσότερο χώρο και χρόνο για να πετύχουμε τους στόχους των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων – θα είχε αντίκτυπο στην κοινή γνώμη στις δυτικές χώρες και στα μέσα ενημέρωσης. Θα έδειχνε ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να κάνει κάτι που δεν ήθελε τα τελευταία 15 χρόνια. Έτσι, κάτι θετικό θα μπορούσε να προκύψει από όλα αυτά. Αλλά δεν το κάνουμε, και κανείς δεν θέλει να το σκεφτεί. Κανείς δεν θέλει να το διευκρινίσει. Κανείς δεν θέλει να το πει».

«Περιμένετε τώρα να μιλήσει για τη δεύτερη φάση και την τρίτη φάση. Δεν είναι σίγουρος ότι θα επιβιώσει πολιτικά σε αυτή τη φάση», κατέληξε.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software