x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Παίρνουν 600 εκατ. από τη «μαρίδα», χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε «καρχαρίες»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Αποκάλυψε πλήρως το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζει ως κίνηση κατά της φοροδιαφυγής, μιλώντας στο Kontra, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Πρέπει να χτυπηθούν φοροδιαφυγή και παραοικονομία, είναι οι πιο σκληρές μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού. Κι εμείς θέλουμε να βρεθεί τρόπος να διευρυνθεί η φορολογική ικανότητα των Ελλήνων. Αυτοί που πρέπει πραγματικά να πληρώσουν φόρους», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αλλά «πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση που να καταλάβει ότι αυτοί που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, οι έντιμοι, δεν μπορεί να πληρώνουν τα βάρη για τους υπόλοιπους. Γιατί αυτό συμβαίνει».

Όπως ξεκαθάρισε, «το νομοσχέδιο δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της φοροδιαφυγής. Κι εγώ θα πω ότι δεν είναι λογικό το 70% να δηλώνει τόσο μικρά εισοδήματα. Αλλά μια οριζόντια πολιτική πάντα είναι άδικη. Από αυτούς πρέπει να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα».

Για τη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «δεν μπορεί να παίρνει ο εργοδότης λιγότερα χρήματα από τον εργαζόμενο», αλλά «οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όλες αυτές οι επιχειρήσεις όπου ουσιαστικά εργοδότης και εργαζόμενος είναι το ίδιο πρόσωπο, ουσιαστικά είναι εργαζόμενοι, άρα δεν έχει εργαζόμενο η επιχείρηση. Το πρώτο επιχείρημα που ακούγεται δεν υπάρχει. Αυτός ο “επιχειρηματίας”, του εαυτού του εργαζόμενος και εργοδότης, είναι πρόσωπα που ταυτίζονται. Είναι πιθανό να έχει εισόδημα κάτω από 11.000 ευρώ. Γιατί φαίνεται περίεργο; Μετά την περίοδο των μνημονίων, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, έχουμε τέτοια φαινόμενα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια».

Όπως είπε ευθέως, «τι κερδίζει βασικά η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο; 600 εκατομμύρια. Είναι ένας νόμος καθαρά φοροεισπρακτικός. Παίρνει 600 εκατομμύρια. Είναι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα 600 εκατομμύρια; Η απάντηση είναι η εξής: όταν κάνεις φορολογικό νόμο, πρέπει να πας σαν την γυναίκα του Καίσαρα, να αποδεικνύεις την εντιμότητα από πάνω προς τα κάτω. Μία πολυεθνική στην Ελλάδα μέσω των κυκλικών συνεργασιών που κάνει γλιτώνει τεράστια (ποσά από τα φορολογούμενα) κέρδη. Οι πέντε μεγάλες αλυσίδες που σήμερα έχουν το 88% του κλάδου των τροφίμων, πόσο φόρο πληρώνουν; Για να μπορούμε να συγκρίνουμε με τους υπόλοιπους, τι κάνουν»

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software