x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ο Ζελένσκι «σφυροκοπά» τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να απαγορεύσει όλες τις θρησκείες που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία, ως μια κίνηση που θεωρεί απαραίτητη για να εκκαθαριστεί η εκκλησία και να «διατηρηθεί η πνευματική ανεξαρτησία της Ουκρανίας».
Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα συντάξει ένα νομοσχέδιο που «θα καθιστά αδύνατη στη χώρα τη λειτουργία θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με κέντρα επιρροής στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Με τον τρόπο αυτό, όμως επισημαίνει δημοσίευμα των New York Times, ο Zelensky βάζει στο στόχαστρο μια ισχυρή πολιτισμική δύναμη στη χώρα που πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι βοηθά και υποστηρίζει τους Ρώσους εισβολεις και εκατομμύρια Ουκρανούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Ρώσοι Ορθόδοξοι.
«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να χτίσει μια αυτοκρατορία μέσα στην ουκρανική ψυχή».
 

Ο Zelensky κατήγγειλε τους Ουκρανούς που συνεχίζουν να παρευρίσκονται στις ενορίες ότι απέτυχαν να ξεπεράσουν «τον πειρασμό του κακού».
Ισχυρίστηκε ότι μια σειρά πρόσφατων επιδρομών από τις μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου διαπίστωσε ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες που παραμένουν συνδεδεμένες με το Πατριαρχείο της Μόσχας λειτουργούσαν ως πράκτορες του Κρεμλίνου.
Στην ομιλία του, την Πέμπτη 1/12 το βράδι ο Zelensky έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας του να στοχοποιήσουν περαιτέρω ρωσικές ορθόδοξες ενορίες.

Έρευνα

Όπως επισήμανε ο Zelensky, έχει ήδη δώσει εντολή να διερευνηθούν η λειτουργία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μόσχας) και οι δεσμοί που τη συνδέουν με τη ρωσική κυβέρνηση και, εφόσον χρειαστεί, «θα ληφθούν μετρά βάσει νόμου».
Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε πάντως πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος, αν – για παράδειγμα – η συγκεκριμένη εκκλησιαστική δομή θα κρίνεται ως σύνολο ή κάθε ενορία μεμονωμένα, ενώ πολλοί ακαδημαϊκοί θεωρούν ότι η εφαρμογή του θα μπορούσε να συναντήσει πολλά νομικά εμπόδια, σημειώνει η αρθρογράφος.
«Για αιώνες ο αρχαίος ουκρανικός κλάδος της εκκλησίας υπαγόταν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με έδρα τη Μόσχα.
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, συνδέεται στενά με τον Ρώσο πρόεδρο, τη μακρά θητεία του οποίου έχει αποκαλέσει “θαύμα του Θεού”, ενώ ο ίδιος έχει υποστηρίξει την εισβολή», συμπληρώνουν οι New York Times.
«Ωστόσο, αυτός ο κλάδος της Ορθοδοξίας χάνει υποστηρικτές με ταχύ ρυθμό, και πολλοί Ουκρανοί πλέον έχουν προσχωρήσει σε μια νεότερη ορθόδοξη εκκλησία, με έδρα το Κίεβο, που δημιουργήθηκε ειδικά για να είναι ανεξάρτητη και να μη δίνει αναφορά στη Μόσχα».

 

Kαταδίκη από Ρωσία

Αξιωματούχοι στη Ρωσία έσπευσαν να καταδικάσουν τα σχέδια του Ουκρανού πρωθυπουργού.
«Η τρέχουσα κυβέρνηση στην Ουκρανία είναι αυταρχική και πλέον ανοιχτά εχθρική προς τον Χριστό και την Ορθόδοξη πίστη» σχολίασε ο Dmitri Medvedev, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σύμβουλος του Vladimir Putin, ο οποίος έχει περιγράψει τα άτομα που βρίσκονται στην εξουσία στο Κίεβο ως «Ναζί» και «σατανιστές».

 

Τα ποσοστά των Ορθοδόξων

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των Ουκρανών αυτοπροσδιορίζονται ως ορθόδοξοι χριστιανοί στις έρευνες κοινής γνώμης.
Κάποια στιγμή, η πλειοψηφία των Ουκρανών ανήκε σε ενορίες που ακολούθησαν το Πατριαρχείο Μόσχας.
Το ποσοστό αυτό δεν έχει αλλάξει πολύ εδώ και δεκαετίες, ωστόσο κατανέμεται διαφορετικά.
Ορισμένες πρόσφατες δημοσκοπήσεις λένε ότι ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κάτω από το 15%, όμως διεξήχθησαν μόνο σε έδαφος που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, τις οποίες ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δεσμευτεί να επιστρέψει αυτές τις περιοχές στην εξουσία του Κιέβου.

Σταθερά λιγότεροι δηλώνουν πίστη στην εκκλησία που υπάγεται στη Μόσχα και ένας αυξανόμενος αριθμός προσεγγίζει την νέα ανεξάρτητη ουκρανική εκκλησία.
Επίσης, πολλοί Ουκρανοί πλέον δηλώνουν απλώς ορθόδοξοι, χωρίς να δηλώνουν πίστη σε κάποια συγκεκριμένη εκκλησία.
Το 2019, οι ηγέτες της Ορθοδοξίας διεθνώς αναγνώρισαν επίσημα την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μια κίνηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τη ρωσική εκκλησία. Χιλιάδες ενορίες έχουν αλλάξει πίστη στο νέο κλάδο, αν και χιλιάδες άλλες παραμένουν πιστές στη Μόσχα, σημειώνει το δημοσίευμα. Παρότι κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Πατριαρχείο Μόσχας μετά την εισβολή και αποκήρυξε τον πόλεμο, η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του πατριαρχείου Μόσχας παραμένει ύποπτη στα μάτια της ουκρανικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr



e-genius.gr ...intelligent web software