x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αλβανία: Φλερτ επενδύσεων με τους Αζέρους, τον Δούρειο Ίππο των Τούρκων

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Αφού ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ επισκέφθηκε την Τρίτη την Αλβανία, στην πρώτη τέτοια επίσκεψη, ο Αλβανός πρόεδρος Μπαϊράμ Μπεγκάι δήλωσε την υποδοχή των αζέρικων επενδύσεων και την πιθανή ίδρυση διπλωματικών αποστολών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν έχει γίνει πιο ενδιαφέρον για τη Δύση από άποψη γεωπολιτικής, λόγω του γεγονότος ότι διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που λείπει από την Ευρώπη λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως αναμενόταν, ο Μπεγκάι ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα δώσει ισχυρή ώθηση στη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

«Η Αλβανία στοχεύει να αυξήσει τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν σε ζωτικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και ο τουρισμός, καθώς και να γίνει δικαιούχος χώρα μεταφοράς φυσικού αερίου», δήλωσε ο Μπεγκάι , σύμφωνα με τον ιστότοπο euractiv.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η πρόταση του Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει πρεσβεία στη χώρα.

«Το επόμενο έτος σηματοδοτεί επίσης την 30ή επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και του Αζερμπαϊτζάν και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να δούμε το 2023 ως το έτος κατά το οποίο η συνεργασία μας θα πρέπει να ενταθεί και να σηματοδοτήσει νέες εξελίξεις», δήλωσε ο πρόεδρος.

Εδώ όμως αξίζει να θυμηθούμε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι κράτος δορυφόρος της Τουρκίας.Ο Αζέρος πρόεδρος αποκαλεί τον Τούρκο Αδερφό και το αντίστροφο, Και η Τουρκία ενδιαφέρεται έντονα για την Αλβανία και ενθαρρύνει τα αλυτρωτικά της σχέδια.

Η ΕΕ έχει επικριθεί έντονα για τη στάση της απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, φλερτάροντας συμφωνίες με την κυβέρνηση παρά τον πόλεμο με την Αρμενία, ένα μακρύ ιστορικό δωροδοκίας και διαφθοράς με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ένα όχι και τόσο αστρικό μητρώο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά ταύτα, το κόκκινο χαλί στρώθηκε στα Τίρανα την Τρίτη και ο Αλίγιεφ έγινε δεκτός σε μια πλατεία διακοσμημένη με τις σημαίες της χώρας και συμπληρωμένη με τιμητική φρουρά.

Ο Αλίγιεφ συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και οι δύο πολιτικοί παραχώρησαν στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου.

Οι δύο τους είχαν ήδη συναντηθεί τον Απρίλιο του 2022, όταν δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους όταν ο Ράμα επισκέφθηκε το Μπακού. Τότε τέθηκε το θέμα του φυσικού αερίου, καθώς και η διέλευσή του μέσω Αλβανίας στον αγωγό TAP που μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.

«Όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, οι χώρες μας έχουν συνεργαστεί με μεγάλη επιτυχία για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP… Το φυσικό αέριο συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας για τη στρατηγική συνεργασία. Σχεδιάζουμε να διπλασιάσουμε τον όγκο του φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Το αέριο αυτό θα περάσει από την Αλβανία και θα δώσει πρόσθετη συμβολή στην Αλβανία», δήλωσε ο Αλίγιεφ την Τρίτη.



e-genius.gr ...intelligent web software