x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σκότωσαν τον εγκέφαλο της επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο εγκέφαλος της επίθεσης βομβιστή-καμικάζι έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, η οποία είχε απολογισμό 173 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 13 αμερικανών στρατιωτικών, σκοτώθηκε από τους Ταλιμπάν, μετέδωσαν χθες Τρίτη αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στην Washington Post, ο τρομοκράτης αυτός -δεν διευκρίνισαν ούτε την ταυτότητά του, ούτε το πώς, ούτε το πότε σκοτώθηκε- ήταν ηγετικό στέλεχος του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ).

Το ΙΚΧ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 26ης Αυγούστου 2021, που διαπράχθηκε εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η οποία πυροδότησε έντονες επικρίσεις.

Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στην επιχείρηση που διεξήγαγαν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιδιώκουν να επιβεβαιώσουν τον θάνατο και η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να ενημερώσει τις οικογένειες των αμερικανών στρατιωτικών που είχαν χάσει τη ζωή τους στην επίθεση προτού κάνει οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση, σύμφωνα με πηγές του Politico.

Η εξέλιξη αντανακλά την «αντιτρομοκρατική πίεση» στο ΙΚΧ «στο Αφγανιστάν και αλλού», είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Washington Post. Πρόσθεσε πως θεωρεί την επιχείρηση αυτή «εμβληματική ενός Αφγανιστάν που μετατρέπεται σε δύσκολο περιβάλλον για τους τρομοκράτες όπως αυτοί του ΙΚΧ, που θέλουν να βλάψουν Αμερικανούς».

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να ενημερώνει οικογένειες των στρατιωτικών που είχαν χάσει τη ζωή τους το 2021 τη Δευτέρα, ανέφερε από την πλευρά της η New York Times, κατά την οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημερώθηκαν για την εξέλιξη στις αρχές του μήνα.

Οι εικόνες από τη χαοτική επιχείρηση αποχώρησης των Αμερικανών, άλλων ξένων και Αφγανών που διεξαγόταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στα τέλη του καλοκαιριού του 2021 είχε σοκάρει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Την 30ή Αυγούστου 2021, ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα, ο τελευταίος αμερικανός στρατιωτικός αποχωρούσε από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, 24 ώρες πριν από την προθεσμία που είχε ορίσει ο αμερικανός πρόεδρος για την αποπεράτωση της επιχείρησης.

 

Οι Ταλιμπάν είχαν ήδη καταλάβει ξανά την εξουσία στη χώρα, καθώς η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας τους κατέρρευσαν.

Η αποχώρηση έβαλε τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ στην ιστορία τους, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σε σχεδόν 20 χρόνια πολέμου σκοτώθηκαν πάνω από 2.400 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με τους αριθμούς του Πενταγώνου.

Στις αρχές Απριλίου ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, υπερασπίστηκε τον τρόπο που διεξήχθη η επιχείρηση εκκένωσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο κατά το οποίο δεν προβλεπόταν κανένα άλλο «σενάριο» πέραν της διατήρησης και της ενίσχυσης αμερικανικής στρατιωτικης δύναμης στη χώρα για να πολεμήσει τους Ταλιμπάν.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software