x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Στοιχεία-σοκ! Αέρα δηλητήριο εισπνέουν οι Έλληνες

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Πριν μερικά χρόνια τα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα ασκούσαν έντονη κριτική στην Κίνα για την τεράστιας έκτασης και έντασης ατμοσφαιρική ρύπανση στην κινεζική επικράτεια, η οποία είχε ωθήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού να κυκλοφορεί με μάσκες ακόμα και πριν τον κορονοϊό. Αντίστοιχα φιλοξενούσαν και επικριτικά κείμενα και για άλλες ασιατικές χώρες ζητώντας συνολικά μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Όμως να που τώρα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η βρετανική εφημερίδα Guardian, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας πολίτης της Ευρώπης που να μην αναπνέει μολυσμένο σε επικίνδυνα επίπεδα αέρα. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε η εφημερίδα, το 98% των Ευρωπαίων αναπνέει αέρα που όσον αφορά στο θέμα των αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει κατά πολύ το όριο που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Τα δεδομένα συνέλλεξαν ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και του Ελβετικού Ινστιτούτου για την Δημόσια Υγεία, στα πλαίσια προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου τα 2/3 του πληθυσμού της Ευρώπης ζουν εισπνέοντας σωματίδια επιπέδου PM 2,5 που είναι υπερδιπλάσια από το όριο του ΠΟΥ. Η χώρα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η Βόρεια Μακεδονία, όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού αναπνέουν αέρα που υπερβαίνει το όριο κατά τέσσερις φορές. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα σωματίδια PM 2.5 περνούν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος και δυνητικά επηρεάζουν όλα τα όργανα. Σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη το 2019.

Στην Ελλάδα οι συγκεντρώσεις κατά μέσο όρο ανέρχονται στα 10-12 µg/m3, ενώ σε περιοχές της Αθήνας οι μετρήσεις φτάνουν στα 19 µg/m3, δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το όριο. Ανάλογη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, ενώ περιοχές που είναι ακριβώς στα όρια εντοπίζονται στην Κέρκυρα και την Ιθάκη.

Μηδενικές εκπομπές ρύπων εντοπίζονται σε νησιά όπως η Σύμη, η Δονούσα, η Πάτμος, οι Λειψοί, οι Φούρνοι, οι Οινούσσες καθώς και σε ένα τμήμα της Θάσου.

Συνολικά η χώρα μας είναι x3,8 φορές πάνω από τα νέα όρια του ΠΟΥ, ενώ η Ελλάδα είναι 50η στον πλανήτη στους δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software